Középpontban a sertéshús és a paradicsom

2017. január 10., kedd, Gazdakör
A kormányzati program bemutatásakor a gazdákhoz is szólt Sorin Grindeanu miniszterelnök a parlamenti szószékről. A kormány prioritása, hogy a romániai gazdák a más uniós országokban dolgozó mezőgazdászokhoz hasonló esélyekkel rendelkezzenek – hangoztatta.
A román gazdáknak a más uniós országokban dolgozó termelőkkel azonos esélyekkel kell rendelkezniük, ezt a támogatások időbeni kifizetése biztosíthatja, s hogy a gazdákat ne sújtsák több megvonással – mondta a miniszterelnök. „Egy normális Romániában befektetnek az öntözőrendszerekbe, hogy a gazdák ne legyenek kiszolgáltatva az időjárásnak. Azt szeretném, hogy az élelmiszerek hazai termelésből származzanak, mert gazdag földünk van. Nem normális, hogy 50 ezer tonna paradicsomot importálunk, és csak három tonnát exportálunk. Nem normális, hogy 230 ezer tonna sertéshúst importálunk, és csak húszezret exportálunk. Fenn akarjuk tartani a paradicsom és sertéshús ágazatát” – nyilatkozta a kormányfő a parlamenti meghallgatásán.
Alighogy elfoglalta bársonyszékét, ugyancsak támogatásokat ígér a gazdáknak Petre Daea agárminiszter is. Az elsők, akik újabb támogatást élvezhetnek, a paradicsom és sertéshústermelők lesznek – mondta. A tárcavezető szerint előbbiek 3000, utóbbiak 10 000 eurós támogatást kaphatnak, az importok csökkentése, a hazai fogyasztás helyi termékekből való biztosítása céljából. Becslések szerint az intézkedés 40 ezer paradicsomtermelőt és 12 ezer sertéstenyésztőt érint.
A nyolcéves támogatási program tervezete szerint évente nyolc új terméket részesítenek támogatásban. A vonatkozó rendelkezést hamarosan a kormány előtt is bemutatják, hogy a szükséges pénzalapokat elkülöníthessék a költségvetésben – mondta a miniszter.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-01-10: Gazdakör - Incze Péter:

Pályázható intézkedések (Vidékfejlesztési terv)

Az év első napjaiban Szakál Andrást, a Vidéki Beruházásokat Kifizető Ügynökség (AFIR) megyei hivatalának igazgatóját kérdeztük a vidékfejlesztési terv jelenleg is pályázható intézkedéseiről.
2017-01-10: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy a szeretett édesanya, anyós, nagymama, dédnagymama,
DUDÁS SÁNDORNÉ
TÓTH MARGIT
szerető szíve életének 91. évében megszűnt dobogni.
Temetése 2017. január 11-én 14 órakor lesz a nyujtódi ravatalozóházból.
A gyászoló család
9761