Szobrot állítottak Nagy Gáspárnak

2017. január 10., kedd, Magazin
Halálának tizedik évfordulóján Budakeszin felavatták Nagy Gáspár Kossuth- és József Attila-díjas költő szobrát.
  • Oláh Katalin alkotása. index.hu
    Oláh Katalin alkotása. index.hu
Nagy Gáspár a Vas megyei Bérbaltaváron született 1949. május 4-én. Felmenői földművesek voltak. Gyermekkorának két meghatározó élménye a paraszti lét és a kereszténység volt. A Pannonhalmi Bencés Gimnáziumban érettségizett 1967-ben, majd egy évig segédmunkásként dolgozott Szombathelyen. 1968-tól a szombathelyi főiskola népművelés-könyvtár szakán tanult, 1971-ben szerzett diplomát. Világszemléletének alakulásában nagy szerepet játszottak az 1968-as csehszlovákiai események, a prágai tavasz leverése után kezdett behatóbban foglalkozni történelmi témákkal. Főiskolásként került kapcsolatba a Kilencek költőcsoporttal, amelynek tagja volt többek között Utassy József, Mezey Katalin, Oláh János, Kovács István, Péntek Imre, az ő közvetítésükkel talált rá mestereire: Nagy Lászlóra, Kormos Istvánra, Weöres Sándorra.
A diploma megszerzése után Budapestre került, könyvtárosként dolgozott, 1972 és 1975 között esztétikát tanult. 1975-ben jelent meg első verseskötete Koronatűz címmel. 1976-ban Kormos István a Móra Kiadóhoz hívta szerkesztőnek. 1981-től négy éven keresztül a Magyar Írók Szövetségének titkára volt. Az Új Forrás 1984. októberi számában megjelent, Nagy Imre tisztességes temetését és gyilkosainak megnevezését követelő Öröknyár: elmúltam 9 éves című verse miatt lemondatták tisztségéről. 1985-től két évtizeden át töltötte be a Bethlen Alapítvány titkári posztját. 1986-ban a Tiszatáj című lap júniusi száma közölte A Fiú naplójából című versét, amely az 1956-os forradalom elárulása, a megalkuvások, elvtelen kompromisszumok ellen emelte fel szavát. A retorzió a hatalom részéről ezúttal sem maradt el: a lapszámot bezúzatták, a folyóirat szerkesztőit pedig leváltották. Nagy Gáspár 1988-ban az akkor meginduló első független folyóirat, a Hitel egyik szerkesztője lett. 1989–1990-ben a Magyar Demokrata Fórum (MDF) választmányi tagja volt. 2000-ben a Magyar Művészeti Akadémia tagjává választották. 2004-től a Magyar Katolikus Rádió kulturális szerkesztőségét vezette 2007. január 3-án Budakeszin bekövetkezett haláláig. Művészetében leginkább a kelet-közép-európai helyzet, a magyarság sorsa, 1956 öröksége foglalkoztatta. Költészetében a magyar lírai hagyományokat ötvözte a posztmodern elemekkel, látásmódjában keveredett a groteszk és az irónia.
A szombati szoboravatáson Orbán Viktor miniszterelnök kifejtette: Nagy Gáspár verseivel fordítani tudott a magyar nemzet sorsán. „Politikai, szellemi testamentuma velünk él, iránytűnk és vezércsillagunk, kormányzati munkánk vezérfonala” – mondta a kormányfő Nagy Gáspárról, hozzátéve: úgy emlékszünk a költőre, mint aki személyes küldetésének tekintette az 1956-os mártírokra való emlékezés örökérvényű keresztény parancsát. Oláh Katalin szobrászművész alkotását a Jobb Kor Polgári Egyesület állíttatta az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulójára létrehozott emlékbizottság támogatásával.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-10 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-01-10: Magazin - :

Elhunyt Vathy Zsuzsa író

Szombatra virradó éjszaka tragikus hirtelenséggel, 76 éves korában elhunyt Vathy Zsuzsa, József Attila-, Márai Sándor- és Prima-díjas író, a Magyar Művészeti Akadémia (MMA) és a Magyar Írószövetség tagja.
2017-01-10: Sport - :

Jubilál a téli rali (Autósport)

Ha január és hó, akkor téli rali Kommandón és környékén. A Winter Rally tizedik kiírására a hét végén, azaz péntektől vasárnapig kerül sor, és ahogy már megszokhattuk, most is nagy érdeklődés övezi a megmérettetést. Tavaly több mint harminc egység nevezett az ország egyetlen téli autóversenyére, idén írásunk megjelenéséig már 27 csapat jelezte részvételi szándékát.