Sepsiszentgyörgy, 2017. október 17., kedd 08:56
Köszöntjük Hedvig nevű olvasóinkat!

Párizsban korlátozzák a gépkocsiforgalmat

2017. január 11., szerda, Magazin
Rengeteg az autó Párizsban
Rengeteg az autó Párizsban
Az autósok felháborodása és az ellenzék tiltakozása sem tántorítja el Párizs főpolgármesterét a gépkocsiforgalom további korlátozásától a francia fővárosban. Anne Hidalgo újabb intézkedéssorozatot jelentett be az autósok kiűzésére és a lég­szennyezettség csökkentésére.

A legnagyobb vitát a szocia­lista városvezetőnek az az elképzelése váltotta ki, amelynek értelmében a Párizst kelet–nyugati irányban átszelő Szajna felső rakpartján és az azzal párhuzamos, forgalmas Rivoli utcában megszüntetnék a gépkocsiforgalmat. Az alsó rakpartról már tavaly nyáron teljesen kitiltották a járműveket, ott csak gyalogosan és kerékpáron lehet közlekedni. A korlátozás mintegy ötven százalékkal megnövelte a gépkocsival munkába járók reggeli és esti menetidejét a városban. A tervek szerint 2018-tól a felső rakpartra is kizárólag elektromos tömegközlekedési járművek hathatnak be.
A Bastille teret a Concorde térrel összekötő Rivoli utcában valóságos forradalmat tervez a városvezető. Anne Hidalgo a jelenleg egyirányú autós közlekedést kétirányú kerékpárúttá változtatná. Ez a bevásárló-útvonal az autóforgalom hatásaitól szenved, zajos, szennyezett, gyakran nehéz, sőt, veszélyes gyalogosan átkelni rajta – vélte a főpolgármester, aki bevásárló- és sétálóutcává téve varázsolná vissza a Rivoli utca vonzerejét. A Louvre múzeuma előtt található Carrousel térre sem engedné be többé az autóforgalmat a főpolgármester. Csak a buszok és a taxik hajthatnak majd el a jövőben az üvegpiramis előtt. A főváros népszerű III. és IV. kerülete pedig már jövőre sétálónegyeddé változhat. Az önkormányzat tervei szerint a Marais-ba kizárólag az ott lakók hajthatnak majd be gépkocsival, illetve a tömegközlekedési járműveknek engedélyezik az áthaladást. Ez a korlátozás jelenleg csak vasárnap érvényes az egykori zsidó negyedben. A kerékpárutak hosszát 2020-ig az egész városban a duplájára növelik. Mindezen korlátozások mellett Anne Hidalgo fokozatosan kitiltaná a legszennyezőbb járműveket a fővárosból.
Az autós közlekedés korlátozását a mostani polgármester elődje, Bertrand Delanoe kezdte el 2001-ben a buszsávok létrehozásával és az első villamosok forgalomba állításával, valamint a Szajna bal partjának sétálónegyeddé tételével és a helyenként 30 kilométer/órás sebességkorlátozással. Mindennek köszönhetően az elmúlt 15 évben Párizsban 30 százalékkal csökkent a gépkocsiforgalom, és a helyiek elsősorban a tömegközlekedési járművekkel közelednek. Az áthaladó forgalom és az elővárosokból érkező autósok ugyanakkor rendszeres légszennyezettségi problémákat okoznak. A rossz minőségű levegő hivatalos adatok szerint évente legalább 48 ezer halálesethez vezető megbetegedést okoz Franciaországban.
Anne Hidalgo a légszennye­zettség elleni harcot és a dízelautók 2020-ig történő kitiltását mandátuma egyik fő céljává tette. Példaként említette Lyont és Bordeaux-t, azt a két nagy francia várost, amelyek már kiűzték a folyóik, a Rhone és a Garonne partjairól a gépkocsiforgalmat, és visszaadták a rakpartokat a városlakóknak. A kerékpáros közlekedésben Amszterdamot és Koppenhágát tartja követendő modellnek.
Hozzászólások
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most
2017-01-11: Magazin - :

A Dal, 2017 első tíz résztvevője

Kihirdették a közmédia dalválasztó show-ja január 14-ei első válogatójának tíz résztvevőjét. Az első elődöntőben Benji, Calidora, Csondor Kata, Henderson Dávid, a Leander Kills, a Rocktenors, a Roma Soul, Singh Viki, a Spoon21 és a The Wings lép fel.
2017-01-11: Magazin - :

Elítélték az állatkínzót

Állatkínzás és okirat-hamisítás miatt csaknem négy év börtönre és 20 ezer euró pénzbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság egy állatmenhely tulajdonosát, mert két év alatt mintegy kétezer gondjaira bízott állattal végzett kegyetlen módon.
Online látogatók
BNR Valutaárfolyam
1 USD = 3.8887 RON
100 HUF = 1.4883 RON
1 EUR = 4.5854 RON
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
Most megy a TV-ben: