Párizsban korlátozzák a gépkocsiforgalmat

2017. január 11., szerda, Magazin
Az autósok felháborodása és az ellenzék tiltakozása sem tántorítja el Párizs főpolgármesterét a gépkocsiforgalom további korlátozásától a francia fővárosban. Anne Hidalgo újabb intézkedéssorozatot jelentett be az autósok kiűzésére és a lég­szennyezettség csökkentésére.
  • Rengeteg az autó Párizsban
    Rengeteg az autó Párizsban

A legnagyobb vitát a szocia­lista városvezetőnek az az elképzelése váltotta ki, amelynek értelmében a Párizst kelet–nyugati irányban átszelő Szajna felső rakpartján és az azzal párhuzamos, forgalmas Rivoli utcában megszüntetnék a gépkocsiforgalmat. Az alsó rakpartról már tavaly nyáron teljesen kitiltották a járműveket, ott csak gyalogosan és kerékpáron lehet közlekedni. A korlátozás mintegy ötven százalékkal megnövelte a gépkocsival munkába járók reggeli és esti menetidejét a városban. A tervek szerint 2018-tól a felső rakpartra is kizárólag elektromos tömegközlekedési járművek hathatnak be.
A Bastille teret a Concorde térrel összekötő Rivoli utcában valóságos forradalmat tervez a városvezető. Anne Hidalgo a jelenleg egyirányú autós közlekedést kétirányú kerékpárúttá változtatná. Ez a bevásárló-útvonal az autóforgalom hatásaitól szenved, zajos, szennyezett, gyakran nehéz, sőt, veszélyes gyalogosan átkelni rajta – vélte a főpolgármester, aki bevásárló- és sétálóutcává téve varázsolná vissza a Rivoli utca vonzerejét. A Louvre múzeuma előtt található Carrousel térre sem engedné be többé az autóforgalmat a főpolgármester. Csak a buszok és a taxik hajthatnak majd el a jövőben az üvegpiramis előtt. A főváros népszerű III. és IV. kerülete pedig már jövőre sétálónegyeddé változhat. Az önkormányzat tervei szerint a Marais-ba kizárólag az ott lakók hajthatnak majd be gépkocsival, illetve a tömegközlekedési járműveknek engedélyezik az áthaladást. Ez a korlátozás jelenleg csak vasárnap érvényes az egykori zsidó negyedben. A kerékpárutak hosszát 2020-ig az egész városban a duplájára növelik. Mindezen korlátozások mellett Anne Hidalgo fokozatosan kitiltaná a legszennyezőbb járműveket a fővárosból.
Az autós közlekedés korlátozását a mostani polgármester elődje, Bertrand Delanoe kezdte el 2001-ben a buszsávok létrehozásával és az első villamosok forgalomba állításával, valamint a Szajna bal partjának sétálónegyeddé tételével és a helyenként 30 kilométer/órás sebességkorlátozással. Mindennek köszönhetően az elmúlt 15 évben Párizsban 30 százalékkal csökkent a gépkocsiforgalom, és a helyiek elsősorban a tömegközlekedési járművekkel közelednek. Az áthaladó forgalom és az elővárosokból érkező autósok ugyanakkor rendszeres légszennyezettségi problémákat okoznak. A rossz minőségű levegő hivatalos adatok szerint évente legalább 48 ezer halálesethez vezető megbetegedést okoz Franciaországban.
Anne Hidalgo a légszennye­zettség elleni harcot és a dízelautók 2020-ig történő kitiltását mandátuma egyik fő céljává tette. Példaként említette Lyont és Bordeaux-t, azt a két nagy francia várost, amelyek már kiűzték a folyóik, a Rhone és a Garonne partjairól a gépkocsiforgalmat, és visszaadták a rakpartokat a városlakóknak. A kerékpáros közlekedésben Amszterdamot és Koppenhágát tartja követendő modellnek.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Magazin - :

A Dal, 2017 első tíz résztvevője

Kihirdették a közmédia dalválasztó show-ja január 14-ei első válogatójának tíz résztvevőjét. Az első elődöntőben Benji, Calidora, Csondor Kata, Henderson Dávid, a Leander Kills, a Rocktenors, a Roma Soul, Singh Viki, a Spoon21 és a The Wings lép fel.
2017-01-11: Magazin - :

Elítélték az állatkínzót

Állatkínzás és okirat-hamisítás miatt csaknem négy év börtönre és 20 ezer euró pénzbüntetésre ítélte egy spanyol bíróság egy állatmenhely tulajdonosát, mert két év alatt mintegy kétezer gondjaira bízott állattal végzett kegyetlen módon.