AdótörvénykönyvÉv eleji változások

2017. január 11., szerda, Pénz, piac, vállalkozás
A Grindeanu-kormány első intézkedései között szerepelt az adótörvénykönyv módosítása. Kormányrendelettel öt fontos módosítást vezettek be, amelyek már meg is jelentek a Hivatalos Közlönyben. A Hotnews hírügynökség alapján az alábbiakban ezeket foglaljuk össze.
  • Megyei adóhivatal – változó adóterhek. Albert Levente felvétele
    Megyei adóhivatal – változó adóterhek. Albert Levente felvétele

A kizárólag kutatásban, fejlesztésben, innovációban érdekelt adófizetők számára a kormány tevékenységük első tíz évére nyereségadó-mentességet vezetett be. Az új cégek esetében ezt az időszakot az alakulástól számítják, a már működő egységek esetében a kormányrendelet életbelépésétől egy évtizedig terjed az adómentesség.
A legtöbb céget azonban az úgynevezett mikrovállalkozások besorolásának változása érinti. A rendelet szerint február elsejétől azok a vállalkozások minősülnek mikrónak, amelyek az előző adózási évben nem haladták meg az 500 ezer eurós bevételt (az előző pénzügyi ciklus végén lévő jegybanki árfolyamon számolva ez 2 270 550 lej). Természetesen ez a határérték az adózandó jövedelmekre vonatkozik, és nem kell beleszámítani az adómentes jövedelmeket. Azok a cégek, amelyek jövedelme tavaly nem haladta meg az előbbi értéket, de nyereségadót fizettek tavaly, még januárban is eszerint adóznak, s ha a 101-es űrlap segítségével bejelentik a változást, februártól válnak mikrovállalkozássá. A legalább egy alkalmazottal rendelkező mikrovállalkozások egyszázalékos, az alkalmazott nélküliek háromszázalékos adót kötelesek fizetni. Abban az esetben, ha az év során a cég meghaladja az 500 ezer eurós határértéket, vagy a tanácsadásból és menedzsmentből származó jövedelme az összbevétel több mint 20 százalékát, az illető negyedévtől más kategóriába lép, és nyereségadót fizet.
A tizenkét hónapra alkalmazott szezonmunkások esetében (az erre vonatkozó CAEN-kódot a speciális adókategóriákra vonatkozó 2016/170-es törvény 1. cikkelyében rögzítették korábban) eltörölték a fizetés után kirótt adót.
Másik változás, hogy a magánszemélyek 450 ezer lejes értékig adó­mentesen értékesíthetik ingatlanjaikat (épület, terület), az ezt meghaladó összegre viszont 3 százalékos adót kell fizetni.
Az új rendelkezések eltörlik azt az eddigi szabályt is, miszerint az országos bruttó átlagbér ötszörösét meghaladó bérek esetében nem kell társadalombiztosítási járulékot fizetni. Ez érvényes mind a munkavállaló, mind a munkaadó által fizetendő járulék esetében. Kivételt képeznek a szellemi munkát végző magánszemélyek. Árendából vagy bérből származó jövedelmek után továbbra is átalányadót kell fizetni.
Fontos megjegyezni, hogy osztalék, kamat, részvényeladásból származó jövedelmek esetében nem kell egészségbiztosítást fizetni, ha az illető személy más tevékenysége folytán (fizetés, nyugdíj, önálló tevékenységek) jövedelmet kap, és fizeti a vonatkozó járulékot.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-01-11: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Háromfalu: Pürkerec

Több szál köti Háromszékhez ezt a barcasági csángó települést. Pürkereciek is telepedtek Sepsiszentgyörgyre, jelenlegi lelkészüknek is itt ringatták bölcsőjét, de a pürkereci születésű Gobbi Hilda-díjas színművészt, Barkó Györgyöt sem hagyhatjuk ki, aki 1950-ben a Székely Mikó Kollégium diákja volt. Pürkerec Tatrang községhez tartozó, magyar evangélikusok által is lakott falu a Bodzavámi-hegyvonulat déli lába alatt.
2017-01-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Négy év alatt duplájára (Minimálbér-emelés)

Február elsejétől 1450 lejre emelkedik az országos bruttó minimálbér. A munkaadók többsége nem vitatja az intézkedés pozitív hatásait, viszont egy sor veszélyre is figyelmeztetnek. Ráadásul a minimálbér-emelés legnagyobb nyertese maga az állam.