Sepsiszentgyörgy, 2018. február 20., kedd 11:17
Köszöntjük Aladár, Álmos nevű olvasóinkat!

Megszűnhet a Római Katolikus Gimnázium

2017. január 11., szerda, Belföld
Korabeli képeslap
Korabeli képeslap
A megszűnés küszöbére került a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, az önkormányzat ugyanis nem döntött arról, hogy felveszi az iskolahálózatba, a tanintézet pedig igazgatójának eltiltása miatt nem tudja benyújtani a jövő évi beiskolázási tervét.

A Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű szülői kezdeményező csoport arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy ma lejár a határidő, ameddig a tanintézetek benyújthatják beiskolázási tervüket a tanfelügyelőségnek. „Nagyon reméljük, hogy iskolánk (...) igazgató, illetve felhatalmazott személy hiányában is le tudja adni az iratcsomót, és azt el is fogadja a tanfelügyelőség. Enélkül nem indulhatnak új osztályok gyerekeink iskolájában, ez fontos feltétele az iskola gördülékeny és fenntartható működésének. Kérjük, hogy a szülők és a pedagógusok figyeljenek a határidőre és arra, hogy a beiskolázási tervezet kerüljön elfogadásra” – hívták fel a figyelmet a civilek. A szülők szerint amennyiben ez nem történik meg, „újabb lépéssel kerülünk közelebb a katolikus iskola megszűnéséhez”.
Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint patthelyzet alakult ki, mert az első lépést az önkormányzatnak kellene megtennie. „Ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor már nincs miért beszélnünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – mutatott rá Illés Ildikó. A polgármester pedig nem hívta össze a marosvásárhelyi önkormányzat decemberi rendes ülését, amelyen dönthettek volna az iskola ügyéről. A tanfelügyelőség eredetileg január 4-ére kért beiskolázási javaslatokat az iskoláktól, majd 11-éig tolta ki a határidőt.
Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták, az iskola valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség Ştefan Someşant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja, és mindkettejüket eltiltotta a hivatásuk gyakorlásától.
Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben az ügyészség lehetővé tette, hogy az igazgató egy alkalommal négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.
Hozzászólások
2017. január 11.
szerda 10:27
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Példaértékű megoldása a kisebbségi kérdéseknek és a tulajdonok visszaszolgáltatásásnak.Lassan már annyi marad hogy tényleg a magyar állam vásároljon meg minket és deportáljanak.Éljenek a moldvai, oltyeán barna bőrüek akik majd elfoglalják házainkat, telkeinket, iskoláinkat.

2017. január 11.
szerda 10:30
peti
808 hozzászólás
A hatóságok mindenképpen működés képtelené akarják tenni az iskolát, szálka a szemükben ez a magyar hagyományokkal rendelkező iskola. Ezért hatalmas kitartásra van szükség a szülők, pedagógusok és minden marosvásárhelyi magyar részéről. Hát kitartást kívánok nekik, és arra kérem őket, hogy semmiképp se adják fel!

2017. január 11.
szerda 10:31
ejnyebejnye
1572 hozzászólás
Igazad van Peti,ez a folyamat minden szinten zajlik.

2017. január 11.
szerda 13:34
trovacsek
2517 hozzászólás
Na de hol van a nagy magyar "összefogás",a magyar "érdekvédelem" ilyen esetben?!Nem ilyenkor kellene a legjobban látszódjon ,hogy OTT vannak?Udemeré hun vagy?!Szavazatok bezsebelve,s a többi meg mellékes,mi?

2017. január 11.
szerda 15:03
barcsay
1794 hozzászólás
Hol vagytok belebák hires rmdsz es talpnyaalok megalkuvó magyar politikusok mit lapitanak hunorék most léojenek fel ebben az ügyben,mert ez is elveszik mind annyi más ami a mienk volt ,de siri csend és hulla szag most az udemere mással vaqn elfoglalva igaz e belaba most tisztára kell nyalni mindegyik pds hátsoját hátha leesik valami nekik is.Szégyeljétek magatokat rmdsz es politikusok b ecsaptátok ti is a választopolgárokat csak igy tovább ezredes elvtárs vesszetek el mindőrőkre,mert csak a bajt hozzátok ránk.

2017. január 11.
szerda 15:15
barcsay
1794 hozzászólás
Már csak templomainkat kell elvegyék és ha ez igy megy annak is eljőn az ideje még annak az elmebajos funár idejében javasoltam ássák ki az egész Mátyás szoborcsoportot és vigyék Magyarországra,mert itt azt is annyit gyalázták a románok,de nem talált viszhangra.Minden ami magyar bántja a szemüket épületek ezreit épiotették a magyarok és ez fáj a románnak ,ha nem vagyunk képesek megvédeni és megtgartani amit őseink ránk hagytak amiért vér is folyt eleget akkor megérdemeljük sorsunk melyet naivan az rmdsz re biztunk.

2017. január 11.
szerda 16:49
Ferencz
13769 hozzászólás
Hol nan zs udéméré? Hát ott, a tűz mellett, hiszen hideg van! Nem számíthat továbbra is a magyarság melegére, tehát más tüzelőanyag után néz.De hol van a SZNT, hol az EMNT, hol maga az istenadta , saját magát ismét átverte nép?

2017. január 11.
szerda 19:12
sznaron44
22 hozzászólás
Az RMDSZ hol van,hol legyen? továbbra is hű marad az elveihez !
ha a dolgok magától nem fordulnak jobbra,akkor menj tovább balra !

2017-01-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csúcson a Škoda

Tavaly immár harmadik éve, hogy a Škoda egymillió gépjárműnél többet értékesített. Ráadásul az eladások növekedése 6,8 százalékos volt, elsősorban az európai és a kínai kereslet növekedése miatt.
2017-01-11: Belföld - :

Kivizsgálják a Cioloş-kabinet költségvetését

Jóváhagyta a két ház Állandó Bizottsága tegnap a szakértői kormány által eszközölt költségvetés-kiegészítés kivizsgálására irányuló kezdeményezést.