Megszűnhet a Római Katolikus Gimnázium

2017. január 11., szerda, Belföld
A megszűnés küszöbére került a marosvásárhelyi Római Katolikus Gimnázium, az önkormányzat ugyanis nem döntött arról, hogy felveszi az iskolahálózatba, a tanintézet pedig igazgatójának eltiltása miatt nem tudja benyújtani a jövő évi beiskolázási tervét.
  • Korabeli képeslap
    Korabeli képeslap

A Civilek a Katolikus Iskoláért elnevezésű szülői kezdeményező csoport arra hívta fel az illetékesek figyelmét, hogy ma lejár a határidő, ameddig a tanintézetek benyújthatják beiskolázási tervüket a tanfelügyelőségnek. „Nagyon reméljük, hogy iskolánk (...) igazgató, illetve felhatalmazott személy hiányában is le tudja adni az iratcsomót, és azt el is fogadja a tanfelügyelőség. Enélkül nem indulhatnak új osztályok gyerekeink iskolájában, ez fontos feltétele az iskola gördülékeny és fenntartható működésének. Kérjük, hogy a szülők és a pedagógusok figyeljenek a határidőre és arra, hogy a beiskolázási tervezet kerüljön elfogadásra” – hívták fel a figyelmet a civilek. A szülők szerint amennyiben ez nem történik meg, „újabb lépéssel kerülünk közelebb a katolikus iskola megszűnéséhez”.
Illés Ildikó Maros megyei főtanfelügyelő-helyettes szerint patthelyzet alakult ki, mert az első lépést az önkormányzatnak kellene megtennie. „Ha az önkormányzat nem szavazza meg, hogy az iskolahálózatban helyet kap a katolikus gimnázium, akkor már nincs miért beszélnünk a beiskolázási tervről, hisz onnan nincs továbblépés” – mutatott rá Illés Ildikó. A polgármester pedig nem hívta össze a marosvásárhelyi önkormányzat decemberi rendes ülését, amelyen dönthettek volna az iskola ügyéről. A tanfelügyelőség eredetileg január 4-ére kért beiskolázási javaslatokat az iskoláktól, majd 11-éig tolta ki a határidőt.
Tamási Zsolt iskolaigazgató és Ştefan Someşan volt Maros megyei főtanfelügyelő ellen 2016 november elején indított eljárást a korrupcióellenes ügyészség, mert szerinte annak ellenére járultak hozzá a Római Katolikus Gimnázium működéséhez, hogy tudták, az iskola valójában nem rendelkezik a működéshez szükséges engedélyekkel. Az ügyészség Ştefan Someşant hivatali hatalommal való visszaéléssel és kétrendbeli hatáskörtúllépéssel, Tamási Zsolt igazgatót pedig hivatali hatalommal való folyamatos visszaéléssel gyanúsítja, és mindkettejüket eltiltotta a hivatásuk gyakorlásától.
Az igazgató elleni eljárás már a múlt év végén ellehetetlenítette az iskola működését, aláírási joggal rendelkező vezető híján ugyanis a tanintézet nem adhatta ki a tanárok fizetését, nem fizethette ki a közüzemi számláit. Decemberben az ügyészség lehetővé tette, hogy az igazgató egy alkalommal négy órára bemenjen az iskolába, és aláírja az intézmény működését biztosító iratokat.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Pénz, piac, vállalkozás - :

Csúcson a Škoda

Tavaly immár harmadik éve, hogy a Škoda egymillió gépjárműnél többet értékesített. Ráadásul az eladások növekedése 6,8 százalékos volt, elsősorban az európai és a kínai kereslet növekedése miatt.
2017-01-11: Belföld - :

Kivizsgálják a Cioloş-kabinet költségvetését

Jóváhagyta a két ház Állandó Bizottsága tegnap a szakértői kormány által eszközölt költségvetés-kiegészítés kivizsgálására irányuló kezdeményezést.