Gáspárik marad az igazgató

2017. január 11., szerda, Belföld
Gáspárik Attila újabb öt évig vezetheti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, miután sikeresen pályázott a teátrum vezérigazgatói posztjára. Gáspárik 2011 óta vezeti a román kulturális minisztérium által fenntartott marosvásárhelyi színházat, melyben a Liviu Rebreanu román íróról, és a Székely Színház alapítójáról, Tompa Miklósról elnevezett társulat működik. Az igazgató első ötéves mandátuma nyáron járt le, ezt követően ideiglenes megbízást kapott, az év végén megszervezett versenyvizsga eredményét pedig most tették közzé. Gáspárikot, akinek pályázatát szakmai bizottság bírálta el, még Corina Şuteu volt kulturális miniszter nevezte ki, mielőtt az új kormány hivatalába lépett volna. Korábban a román országos audiovizuális tanácsban dolgozó, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektori tisztségét betöltő Gáspárik Attila az MTI-nek elmondta: a vizsgabizottság értékelte az elmúlt öt évben elért eredményeit, többek között azt, hogy 29 ezerről 65 ezerre nőtt a színház nézőszáma, és a magyar társulat előadásait kétszer, a román társulatét pedig háromszor többen látogatják, mint öt évvel ezelőtt. (Krónika)

CÉGVEZETŐ NŐK. Világszinten Románia a középmezőnyben áll a cégvezetői posztot betöltő nők számarányának tekintetében. Az elmúlt három évben a nők által vezetett vállalkozások árbevétele két százalékkal nagyobb mértékben nőtt az országos átlagnál. Megalapozatlan az a vélekedés, hogy a férfiak jobban boldogulnak a nőknél az üzleti életben – derül ki az Országos Cégbíróság adataiból. „A nőknek fejlettebb a disztibutív figyelmük és kitűnően tudnak együttműködni. Nem félnek az új dolgoktól és a hibáktól, ha azok konstruktívak” – sorolta Dana Demetrian, a Re­tail & Private Banking BCR alelnöke az okokat, melyek miatt a szebbik nem tagjai sikeresek vállalkozókként. A KeysFin pénzügyi tanácsadó cég elkészítette a hazai üzletasszony robotképét, mely szerint ez 44 éves, jól képzett, tanácsadással vagy kiskereskedelemmel foglalkozik. A nők igen aktívak a versenyszférában, az országban működő kb. 739 ezer cég 46,6 százalékának nő a kizárólagos- vagy társtulajdonosa. (Maszol)
STAR BUKAREST A STEAUA ÚJ NEVE. Ezentúl Star Bukarest lesz a Steaua futballklub neve – jelentette be Gigi Becali klubtulajdonos. Becali azon bírósági ítélet nyomán változtatta meg a klub nevét, amelynek értelmében a Steaua Bukarest Futball Klub (FCSB), a hadsereg CSA Steaua nevű sportegyesületének engedélye nélkül nem használhatja a Steaua vagy a Steaua Bukarest nevet (Prosport/Transindex)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Belföld - :

Fűtésgondok Gyergyóban

Korlátozta a távhőszolgáltatást Gyergyószentmiklóson az ENEFI Energiahatékonysági Nyrt. romániai kapcsolt vállalkozása, az E-Star CDR, miután nem tudott megegyezni a szerződésbontás feltételeiről a székelyföldi város önkormányzatával.
2017-01-11: Világfigyelő - :

Vádol a szerb külügyminiszter

Az albán diaszpóra amerikai vagy európai szerb diplomáciai képviseletek egyikének elfoglalását tervezi, hogy rákényszerítse Belgrádot a Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő elleni eljárás megszüntetésére – közölte Ivica Dačić szerb külügyminiszter a biztonsági szolgálatok információira hivatkozva.