Vádol a szerb külügyminiszter

2017. január 11., szerda, Világfigyelő
Az albán diaszpóra amerikai vagy európai szerb diplomáciai képviseletek egyikének elfoglalását tervezi, hogy rákényszerítse Belgrádot a Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő elleni eljárás megszüntetésére – közölte Ivica Dačić szerb külügyminiszter a biztonsági szolgálatok információira hivatkozva.

Ivica Dačić leszögezte: az információk alapján jól látszik, mi mindenre készek az albán politikusok, még terrorizmusra is. Szerbia nem hagy fel Haradinaj vagy bárki más üldözésével, aki bűncselekményt követett el a szerb nép ellen. A szerb nép, ahogy a többi is, megérdemli az igazságot – fogalmazott Ivica Dačić. A szerb diplomácia vezetője kiemelte, hogy Ditmir Bushati albán külügyminiszter kijelentése – miszerint a volt koszovói miniszterelnök francia elfogását követően felül kell vizsgálni a Belgrád és Pristina közötti párbeszédet – jól jelzi, az albán politika alapja az, hogy a szerbek elleni bűncselekmények megengedhetőek, a párbeszéd pedig kizárólag a koszovói függetlenség megerősítését szolgálja.
A francia hatóságok múlt szerdán vették őrizetbe Ramush Haradinaj volt koszovói miniszterelnököt, az 1998–99-es koszovói háború egyik gerillaparancsnokát egy 2004-ben kiadott szerb elfogatóparancs alapján. Belgrád háborús bűnösnek tekinti Haradinajt, aki a koszovói harcok idején az albán többségű dél-szerbiai tartomány elszakadásáért küzdő Koszovói Felszabadítási Hadsereg (UCK) regionális parancsnoka volt. A politikus 2004–2005-ben rövid ideig kormányfője volt az akkor még ENSZ-igazgatás alatt álló tartománynak. A szerb hatóságok szerint parancsnoksága alatt több mint háromszáz szerbet és számos, az UCK-hoz nem lojális albánt gyilkoltak meg, továbbá több mint négyszáz embert raboltak el. A volt Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűnöket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszék azonban két ízben is felmentette a terhére rótt vádpontok alól. Haradinaj jelenleg a Szövetség Koszovó Jövőjéért nevű ellenzéki párt vezetője.
A Vecernje Novosti belgrádi napilap úgy értesült, hogy a lehetséges albán támadás fő célpontja a svájci, a törökországi, a görögországi, az olaszországi, a németországi vagy az egyesült államokbeli szerb nagykövetség lehet. A lap szerint az albán diaszpóra első számú célpontjai nem azok az országok lehetnek, amelyek elismerték Koszovó függetlenségét, mert azzal esetleg elveszíthetnék a támogatásukat, viszont mindképpen olyan országokról lehet szó, amelyekben nagyszámú albán kisebbség él.
A koszovói külügyminisztérium közleményben reagált Ivica Dačić kijelentésére. Pristina szerint a szerb külügyminiszter állítása elfogadhatatlan és lázító, az ilyen retorika destabilizációhoz vezet, és megnehezíti a kétoldalú kapcsolatok normalizálását. A koszovói külügyminisztérium szerint ilyen erőszakos cselekményeket csak Szerbiában találhatnak ki, hogy azokat később az albán diaszpóra számlájára írják. A tárca úgy vélte, hogy a szerb diplomácia vezetőjének kijelentése a kilencvenes évekre emlékeztet, amikor Szerbia maga tervelte ki a támadásokat, és azután másokra kente.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 259
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Belföld - :

Gáspárik marad az igazgató

Gáspárik Attila újabb öt évig vezetheti a Marosvásárhelyi Nemzeti Színházat, miután sikeresen pályázott a teátrum vezérigazgatói posztjára. Gáspárik 2011 óta vezeti a román kulturális minisztérium által fenntartott marosvásárhelyi színházat, melyben a Liviu Rebreanu román íróról, és a Székely Színház alapítójáról, Tompa Miklósról elnevezett társulat működik. Az igazgató első ötéves mandátuma nyáron járt le, ezt követően ideiglenes megbízást kapott, az év végén megszervezett versenyvizsga eredményét pedig most tették közzé. Gáspárikot, akinek pályázatát szakmai bizottság bírálta el, még Corina Şuteu volt kulturális miniszter nevezte ki, mielőtt az új kormány hivatalába lépett volna. Korábban a román országos audiovizuális tanácsban dolgozó, majd a Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem rektori tisztségét betöltő Gáspárik Attila az MTI-nek elmondta: a vizsgabizottság értékelte az elmúlt öt évben elért eredményeit, többek között azt, hogy 29 ezerről 65 ezerre nőtt a színház nézőszáma, és a magyar társulat előadásait kétszer, a román társulatét pedig háromszor többen látogatják, mint öt évvel ezelőtt. (Krónika)
2017-01-11: Világfigyelő - :

Visszatért a balkáni mészáros

Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik vezetőjének, a „balkáni mészárosként” és „kacaniki hentesként” is ismert, koszovói származású Lavdrim Muhaxherinek a migránsokkal együtt sikerült Szíriából Európába jutnia, és jelenleg Koszovóban tartózkodik – számolt be a hírről a térség sajtója.