Visszatért a balkáni mészáros

2017. január 11., szerda, Világfigyelő
Az Iszlám Állam (IÁ) terrorszervezet egyik vezetőjének, a „balkáni mészárosként” és „kacaniki hentesként” is ismert, koszovói származású Lavdrim Muhaxherinek a migránsokkal együtt sikerült Szíriából Európába jutnia, és jelenleg Koszovóban tartózkodik – számolt be a hírről a térség sajtója.

Azt írják, hogy Lavdrim Muhaxheri és mintegy 400 IÁ-harcos a migránshullámot kihasználva jutott Európába, célpontjaik között pedig a koszovói állami in­tézmények és szerb ortodox egyház szerepelnek. Olasz hírszerzők szerint Muhaxheri vissza­térése nemcsak a Balkán, hanem több európai ország biztonságára nézve is veszélyt jelent. Az információk szerint az általa vezetett terroristák több világi és vallási célpont ellen terveztek támadást, a legutóbb novemberben az Albánia–Izrael barátságos labdarúgó-mérkőzés idejére terveztek mészárlást, amit azonban a hatóságok megakadályoztak. Lavdrim Muhaxheri – ismertebb nevén Abu Abdullah al Kosova – macedóniai albán férfi, aki 2012-ben jelent meg Szíriában, és többször is szerepelt az IÁ propagandavideóiban. A világhálón is megtalálható egy képe, amelyen éppen foglyok fejét vágja le, videón pedig felrobbant egy embert. A „kacaniki hentes” nevet az IÁ legnagyobb koszovói toborzóközpontjáról, Kacanik városáról kapta. Halálhíre többször is megjelent a sajtóban, ám ez minden alkalommal hamisnak bizonyult. A Blic szerb napilap szerint jelenleg Koszovóban tartózkodik, ahol még csak nem is rejtőzködik, hanem szabadon sétálgat. A szerb kormányhoz közeli, meg nem nevezett forrás szerint a szerb hírszerzés tudott arról, hogy a férfi visszatért Koszovóba, ahol több városban is látták kávézókban üldögélni.
Zoran Dragišić biztonságpolitikai szakértő nem tartja valószínűnek, hogy Muhaxheri a menekülthullámmal érkezett volna az országba, az ugyanis több ország biztonsági szolgálatának óriási mulasztására mutatna rá, mint mondta: ismert terroristáról van szó, minden adatbázisban szerepelni kell az arcának.
Skender Hyseni koszovói belügyminiszter szerint amennyiben Muhaxheri Koszovóban lenne, a hatóságok már elfogták volna. A pristinai belügyminisztérium adatai szerint mintegy 300 koszovói csatlakozott a korábbi években a szíriai és az iraki harcokhoz, a harctereken pedig mintegy 50 koszovói vesztette életét.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 392
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Világfigyelő - :

Vádol a szerb külügyminiszter

Az albán diaszpóra amerikai vagy európai szerb diplomáciai képviseletek egyikének elfoglalását tervezi, hogy rákényszerítse Belgrádot a Ramush Haradinaj volt koszovói kormányfő elleni eljárás megszüntetésére – közölte Ivica Dačić szerb külügyminiszter a biztonsági szolgálatok információira hivatkozva.
2017-01-11: Világfigyelő - :

Elhunyt Roman Herzog

Jénában tegnap elhunyt Roman Herzog német jogász, politikus, 1994 és 1999 között az újraegyesített Németországban először megválasztott szövetségi államfő.