Kinevezték az iskolaigazgatókat

2017. január 11., szerda, Közélet
Augusztusban újabb iskolaigazgatói versenyvizsgát szervez az oktatási minisztérium, addig azokat a korábbi tisztségviselőket is visszahelyezhetik vezetői állásukba, akik nem vettek részt az őszi versenyvizsgán, illetve megbuktak a megmérettetésen. Az új módszertan miatt az ország többi megyéjéhez hasonlóan, Háromszéken is bizonytalanná vált néhány biztosnak vélt kinevezés, többen jelezték, hogy visszalépnének.
  • A Puskás Tivadar Szakközépiskolában senki nem akar aligazgató lenni.Szekeres Attila felvétele
    A Puskás Tivadar Szakközépiskolában senki nem akar aligazgató lenni.Szekeres Attila felvétele

Lapunk érdeklődésére Kiss Imre megyei főtanfelügyelő elmondta, az elmúlt két hétben mindent megtettek azért, hogy azokban az iskolákban és óvodákban, ahol nincsenek sikeresen versenyvizsgázó igazgatók, aligazgatók, az érintett tantestületek javasoljanak olyan intézményvezetőket, akik megfelelnek a vonatkozó jogszabály előírásainak. A szóban forgó módszertan szerint a betöltetlen helyekre nem lehetett kinevezni olyan személyeket, akik a versenyvizsga időpontjában igazgatói, illetve aligazgatói tisztséget töltöttek be, és nem jelentkeztek a megmérettetésre vagy megbuktak a vizsgán, hétvégén ellenben ezt a feltételt Pavel Năstase új tárcavezető törölte, hétfőn pedig kihirdette az augusztusi versenyvizsga megszervezését.
Háromszéken a 81 igazgatói és 42 aligazgatói tisztségből 49-et, illetve 19-et foglaltak el a sikeresen vizsgázók, 11-en pert indítottak a tanfelügyelőség ellen, mert nem értettek egyet a vizsgamódszertannal, ők egyelőre megtarthatták állásukat, a többi helyre ideiglenes intézményvezetőket neveztek ki hétfői hatállyal. Nem volt könnyű, mert aki nem jelentkezett a versenyvizsgára vagy megbukott, annak mennie kellett, önként vállalkozók pedig nemigen akadtak, csupán többfordulós egyeztetés után lehetett meggyőzni egyeseket, hogy vállalják el a feladatot. Múlt péntekig egyedül a sepsiszentgyörgyi Puskás Tivadar Szakközépiskola vezetőtestületét nem sikerült felállítani, itt senki nem akart aligazgató lenni, a módszertan módosítása ellenben lehetővé tette, hogy hétfőn a korábbi aligazgatót nevezzék ki. Az ideiglenes megbízatások tanév végéig szólnak.
A főtanfelügyelő elmondta, a hét végén közzétett miniszteri rendelet miatt többen meggondolták magukat, és akiket az elmúlt hetekben sikerült meggyőzni arról, hogy vállalják a tisztséget, jelezték, visszalépnének, ami azt jelenti, kezdhetik elölről a módosított órarendek visszarendezését. Senkit nem lehet erőszakkal az igazgatói székben tartani, mégis meg kell oldani a helyzetet – mondta a főtanfelügyelő. Az oktatási miniszter hétfői bejelentése némileg a két nappal korábbi rendeletet is módosította, mert az említett feltételek törlése visszamenőleg nem alkalmazható, így csak ott lehet visszahelyezni a régi igazgatókat, ahol január 6-ig nem került jelentkező.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Közélet - Nagy D. István:

Egyre nő a segítők száma (Farkasordító hideg)

A szombattól beköszöntött nagyon hideg időjárás miatt napról napra nő a segíteni szándékozók száma. Sepsiszentgyörgyön igen sokan csatlakoztak a Máltai Szeretetszolgálat által indított „segítő körúthoz” adományokkal, a Karcsi konyhája vendéglő melegedőként is üzemel tegnaptól, illetve az Andrei Mureșanu Színház folytatja a Győzd le a fagyot a TAM-mal! kampányát. A hatóságok is felkészültek, összeszedik a hajléktalanokat, és meleg helyre szállítják őket.
2017-01-11: Közélet - Iochom István:

Tűz a kézdialmási tornateremben

Január 3-áról 4-ére virradó éjszaka 1 óra körül lángra lobbant a kézdialmási tornaterem, az egykori kultúrotthon tetőzete.