Túlélőkaland, ajándék a hatóságoktól

2017. január 11., szerda, Jegyzet
Demeter J. Ildikó
A hóvihar visszatér – tudatják a meteorológusok, és a filmcímhír rögtön egyfajta világvégi hangulatot sugall, hiszen tudjuk, hogy Romániában már a 15 centiméteres hó is gondot okoz, településeket szigetel el és hagy áram, telefon, újabban ivóvíz nélkül, a hatóságok pedig hatékony fellépés helyett utakat zárnak le, vonatokat állítanak meg, iskolákat, kórházakat ürítenek ki, és persze igazgatókat menesztenek (jól jön az új hatalomnak, hogy a hanyagság ürügyén leváltott személyek helyett saját embereit ültetheti tisztségbe)...

Mindez a pánik és zűrzavar megspórolható lenne, de az előrelátás nem tartozik az illetékes szervek és vezetők erényei közé. Ahol a legnagyobb a gond – a Kárpátokon kívüli vidékeken –, ott tapasztalható a legnagyobb felkészületlenség, de a hóeltakarítási szerződéseknél többre sehol sem terjed ki a figyelem, pedig nem kell semmi újat kitalálni: hófogó kerítés még a kommunizmusban is volt az utak mentén – szűkebb környezetünkben Brassótól Kézdivásárhelyig és Sepsiszentgyörgytől Kovásznáig, amire bizony ma is szükség lenne –, élősövényt ültetni sem megoldhatatlan feladat, ha már töltésre, komolyabb kerítésekre az autópályák és országutak kitettebb szakaszain sem futja. Ámbár ez még hozzátartozna a használhatóságukhoz: már nagyon kínos kezd lenni, hogy kevés autópályáink egyike, a Bukarest–Konstanca szakasz valamiért majdnem mindig járhatatlan. Valószínűleg azért, mert a magas fizetésű útügyesek inkább melegebb országokban töltik szabadságukat – ha ugyanis az Alpokban járnának, észrevehetnék, hogy tíz centiméter hó Ausztriában, Olaszországban, Svájcban még nem ok az útelzárásra, sőt, egy-két méteres havat is eltakarítanak, és a legeldugottabb falu is elérhető, akár kétezer méteres hágón keresztül is.  
Nevetséges, hogy nálunk még a gazdag fővárosban sem sikerül elfogadható közlekedési viszonyokat teremteni, és ott hosszab­bítják meg a vakációt a fagyra hivatkozva, ahol a legkevésbé kemény az időjárás. Nem ilyen megelőzésre van szükség! Most újabb havazás és ítéletidő várható, és valószínűleg újabb tehetetlenségi bemutatókat, illetve hősies mentéseket láthatunk majd a tévében. Moziélményként elfogadható lenne – annak, aki szereti a katasztrófafilmeket – , de nem azért fizetünk annyiféle adót, hogy egy bukaresti utazás túlélőkaland legyen...
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 362
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-01-11: Közélet - Iochom István:

Tűz a kézdialmási tornateremben

Január 3-áról 4-ére virradó éjszaka 1 óra körül lángra lobbant a kézdialmási tornaterem, az egykori kultúrotthon tetőzete.
2017-01-11: Közélet - Bokor Gábor:

Hisznek a tanoda mielőbbi megújulásában (Kommandó a tűzvész után)

Gomolygó füst, üszkös romok, megszenesedett faanyag, kormos falak, helyenként még fellobbanó lángok, kiégett, de még parázsló szénnel tele kazán, felismerhetetlenségig égett bútorok – ez a kép fogadott tegnap reggel a kommandói iskola udvarán a hétfői tűzvész után. És sok ember: férfiak, nők, fiatalok, nyugdíjasok, iskolások, mind ott sürögtek-forogtak a katasztrófa helyszínén, a falu egy emberként állt ki a szeretett, ősi iskola mellett. Nem siránkoztak, panaszkodtak, már kora reggel nekiláttak a tanoda megmaradt részének lakhatóvá tételéhez, mentették a menthetőt, hogy mielőbb folytatódhasson az oktatás a Horn Dávid Általános Iskolában.