Kommandó a tűzvész utánHisznek a tanoda mielőbbi megújulásában

2017. január 11., szerda, Közélet
Gomolygó füst, üszkös romok, megszenesedett faanyag, kormos falak, helyenként még fellobbanó lángok, kiégett, de még parázsló szénnel tele kazán, felismerhetetlenségig égett bútorok – ez a kép fogadott tegnap reggel a kommandói iskola udvarán a hétfői tűzvész után. És sok ember: férfiak, nők, fiatalok, nyugdíjasok, iskolások, mind ott sürögtek-forogtak a katasztrófa helyszínén, a falu egy emberként állt ki a szeretett, ősi iskola mellett. Nem siránkoztak, panaszkodtak, már kora reggel nekiláttak a tanoda megmaradt részének lakhatóvá tételéhez, mentették a menthetőt, hogy mielőbb folytatódhasson az oktatás a Horn Dávid Általános Iskolában.
  • Tegnap még füstölögtek a romok. Bokor Gábor felvétele
    Tegnap még füstölögtek a romok. Bokor Gábor felvétele
  • Dancs Attila erőgépével takarítja el a romokat
    Dancs Attila erőgépével takarítja el a romokat
A kommandóiak hétfőn 4 óra után vették észre, hogy erős füst gomolyog az épület régebbi, hátsó szárnyának teteje alól. Akkor már senki nem tartózkodott ott. Először azt gondolták, a kazán füstölög. Ám pillanatok alatt lángok csaptak fel a tetőből, a korábban ott sínylődő tűz oxigént kapott, fáklyaként égett az egész épület teteje, később az emelet, majd a földszint is – elevenítette fel a szörnyű perceket Kocsis Béla polgármester. Elindították a községháza tetején lévő szirénát, és a kommandóiak azonnal készenlétbe helyezték magukat. Tudták: a sziréna csak nagy katasztrófát jelezhet, valószínűleg tűzvészt. Hólapátokkal a kezükben érkeztek az iskola udvarára, a tűzre lapátolt hóval próbálták csitítani a lángok erejét. A helybéli önkéntes tűzoltók két benzinmotoros pumpával dolgoztak. Erőgéppel vágtak léket a Nagybászka vastag jegén, onnan szivattyúzták a vizet. Egy fakitermelési tehergépkocsi is megjelent, a bátor vezető a lángoló épület mellé húzott, és a farakó daruval elszakította az épület tetejét. A továbbiakban a tűz tovább terjedésének megakadályozása volt a fő feladat. Időközben megérkeztek a kézdivásárhelyi hivatásos tűzoltók, a kovásznai önkéntesek is. Négy tűzoltóautó, több tucat tűzoltó kezdett munkába, lassan sikerült kioltani a romhalmazzá vált épületrészt tovább emésztő lángokat. Elővigyázatosságból az egyik tűzoltóautó reggelig a helyszínen maradt, nehogy újból felcsapjanak a lángok. A katasztrófavédelmi felügyelőség jelentése szerint a fűtésrendszer kéményéből kipattanó szikra okozta a katasztrófát. A helyszínen mondták, az utóbbi időszakban bekövetkezett sorozatos földrengések is kárt okozhattak a kéményben. Tavaly szakavatott kéményseprő takarította ki.
Röviden így írható le a hétfői tűzvész, de hogy valójában mi történt az iskolában és az iskola udvarán, azt a maga valóságában csak a helybéliek tudják.

Pótolhatatlan a kár
Opra Béni Béla iskolaigazgató az első percektől kezdve ott volt, egészen tegnap délig, mikor sikerült beszélgetnünk vele.
Pillanatok alatt összegyűltek az emberek, hordták ki az udvarra a tanteremben lévő anyagiakat. Közben lángolt a fejük fölött az emelet, a tető. Minden mozgathatót kivittek, a folyosókról a végzősök tablóit, még az ajtókat is leakasztották a helyükről – elevenítette fel az igazgató. Sajnos, a veszteség így is nagy. Nemcsak az összeomlott épületrész jelenti a pótolhatatlant. Odaégett az emeleten lévő két infólabor teljes felszerelése, számítógépekkel, segédfelszerelésekkel együtt. Örökre elveszett a kilencezer kötetes könyvtár. A raktár is porrá vált, a benne lévő sportfelszereléssel együtt. Az iskola irattárát sem kímélték a lángok, a hosszú éveken át kartotékolt, értékes és pótolhatatlan irattömeg is elpusztult. A földszinten lévő tanári szobából sikerült kimenteni a folyó iskolai év naplóit, az ott lévő számítógépeket – legalább ezek az adatok megmaradtak. A kazánház, a mosdó is már csak emlék. Hogy milyen következményei lesznek az archívum elvesztésének, arra nem tudott választ adni Opra Béni Béla igazgató.

Biztosítani tudják a szükséges tantermeket

Tegnap reggel Dancs Attila – ő volt az, aki előző este bravúros módon gátolta meg a lángok tovább terjedését a tető átszakításával – teherautója darujával próbálta halomba rakni az üszkös maradványokat. Néha fellobbantak a lángok, de segítő kezek havat lapátoltak az égő helyekre. Lebontottak még félig álló téglafalakat, a két ágaskodó kéménymaradvány is földre került.
A tanári kar a külső raktárakba menekített iskolai felszerelést szemrevételezte. A válogatás után felnőttek, gyerekek vették ölükbe a szemléltető anyagokat, eszközöket, pannókat, könyveket, játékokat, és hordták vissza az iskola megmaradt részébe. Az épen maradt osztálytermeknek (talán a gondviselésnek köszönhetően) külön fűtésrendszere van, így a hideg nem fog gondot okozni. Tegnap nagy volt a forgalom a használható folyósokon, tantermekben. Tanárok, szülők, iskolások rendezték a padokat, új táblákat szereltek fel, minden erővel azon voltak, hogy mielőbb megkezdődhessen a tanítás. A gyerekeknek is lesz hely a tanuláshoz, több összevont osztály is működik az iskolában, meglesznek szűkebb helyen is. Az előkészítő osztályosok számára a legnagyobb a változás, ők a továbbiakban az óvoda épületében, a polgármesteri hivatal egyik szárnyában tanulnak tovább – vázolta az ideiglenes megoldást az igazgató.
Optimistán nyilatkozta: bízik benne, hogy őszig új tantermekben tanulhatnak a gyerekek. Hangjából kiérződött, nem lenne rossz, ha az ódon iskola renoválása helyett egy újat építenének.
Zánguj Tamás harmadik osztályos tanuló is részt vett a helyreállításban. Sajnálja, ami történt, szereti az iskoláját. Ennyit tud segíteni, hordja vissza a dolgokat a megmaradt épületrészbe – mondta érdeklődésünkre.
Debreczi Zsuzsa matek–infó és Deák Gabriella angol szakos tanárnő a pakolás közti percnyi szünetben az egyik fészer ajtajából szomorú szemmel nézte a füstölgő romokat. Sehol nincs már a tanári, még a falak sem. Sok minden odaveszett, de legalább a naplók megmaradtak, bennük a féléves eredményekkel, ezeket is nehéz lett volna pótolni – keresték az örömet az ürömben.

Anyagi támogatást ígértek
Tegnap délelőtt Kommandón gyűlésezett a katasztrófavédelmi felügyelőség, prefektúra, megyei tanács, építkezési felügyelőség, tanfelügyelőség küldöttsége, összeállították a tűzeset elsődleges jegyzőkönyvét. Az 1971-ben épült ingatlan jobb oldali szárnya 25–30 százalékán teljes egészében megsemmisült. Az oltás során további részek károsultak – egy folyosó, két tanterem – 25 százalékban. A következő javaslatokat tették: az érintett épületrész elszigetelése, a károsodott tantermek használatának megtiltása, az épület műszaki átvizsgálása, a megmaradt részek biztonságossá tétele. Ennyi áll a száraz jegyzőkönyvben, a kár értékét még nem állapították meg.
Kocsis Béla polgármester bizakodó: máris vannak ígéretek segítségre a megyei tanácstól, a prefektúrától. A kormánytól, a tanügyi minisztériumtól is próbálnak pénzt kicsikarni.
Tegnap sűrűn csengett a polgármester telefonja, magyarországi testvértelepülésekről is hívták: értesültek a bajról, ha szükség van, segítenek.
Mind az iskolaigazgató, mind a polgármester köszönetet mondott mindazoknak, akik a tűzoltásban, az iskola helyreállításában segítettek, továbbra is készek erre. Külön kiemelték a „nap hőse”, Dancs Attila merész vállalkozását. Ha nem szakítja kettőbe a tetőt, talán a teljes iskola leég.
Korábban is volt iskolatűz Kommandón
A kommandói önkéntes tűzoltócsapat hat tagot számlál. Kovászna városától kaptak egy tűzoltóautót, de az garázs hiányában víz nélkül áll, nem tudták bevetni az iskolatűznél. Két benzinmotoros pumpával szivattyúzták a vizet, így csitították a lángokat, hogy ne terjedjenek tovább – számolt be Berszán Imre (akit az egész faluban Imrusként ismernek) tűzoltóparancsnok. A legnagyobb kihívást a hideg jelentette. Egyesek szerint mínusz 35 Celsius-fokot mutattak a hőmérők – részletezte a körülményeket. Minden esetre, kitettek magukért, a hivatásos tűzoltók érkezéséig sikerült lokalizálniuk a lángokat – ezt már a tűzvész szemtanúi mondták.
Kommandón rég nem volt ilyen méretű ingatlantűz. Az idősebbek azonban emlékeznek, a 70-es évek elején tűz ütött ki a korábbi iskolában. Más helyszínen, a Horváth-kertben, az akkor még létező vasúti állomás fölött volt a tanoda. Az ottani tűzvész után, talán ’75-ben építették a mostani iskola új szárnyát, amely épségben maradt, és biztosítani tudja az oktatás folyamatosságát.
A kommandóiak tehát már a második iskolatűzön is túl vannak. Az elsőt is átvészelték, újjáépítették a tanodát. Akaratuk szerint most sem lesz másként. Ha viszont külső segítséget is kapnak, hamarabb túltehetik magukat a hétfői tűzvész áldatlan következményein.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 247
szavazógép
2017-01-11: Jegyzet - Demeter J. Ildikó:

Túlélőkaland, ajándék a hatóságoktól

A hóvihar visszatér – tudatják a meteorológusok, és a filmcímhír rögtön egyfajta világvégi hangulatot sugall, hiszen tudjuk, hogy Romániában már a 15 centiméteres hó is gondot okoz, településeket szigetel el és hagy áram, telefon, újabban ivóvíz nélkül, a hatóságok pedig hatékony fellépés helyett utakat zárnak le, vonatokat állítanak meg, iskolákat, kórházakat ürítenek ki, és persze igazgatókat menesztenek (jól jön az új hatalomnak, hogy a hanyagság ürügyén leváltott személyek helyett saját embereit ültetheti tisztségbe)...
2017-01-11: Közélet - :

Megyénkben volt a leghidegebb

A legalacsonyabb hőmérsékleti értéket, mínusz 32 Celsius-fokot megyénk déli csücskében, Bodzafordulón mérték. A hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason mínusz 29 Celsius-fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 Celsius-fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. A fagyos idő az egész országra kiterjedt. Bukarestben jövő hétfőig szünetel a tanítás. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban enyhül a fagy, de újabb havazások, hóviharok következnek, amelyek elsősorban az ország délkeleti megyéit érintik. A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius-fok volt, ezt 1942. január 25-én mérték a szomszédos Botfaluban. (sz.)