Rendezni a magyar–román viszonyt

2017. január 11., szerda, Máról holnapra
Farcádi Botond

Ha az igazi bűnbandának tűnő új kormánycsapat tagjainak névsorát böngészve valamelyik név csekélyke, igen óvatos bizakodásra adhat okot, az nem más, mint a külügyi tárca élére kinevezett Teodor Meleșcanué.


Persze, sok rosszat el lehet mondani a bukaresti diplomácia új vezetőjéről is: a kommunista rendszerben edződött, pályafutása során igencsak sok pártot megjárt már, titkosszolgálati vezetői múlttal rendelkezik, a Külügyi Hírszerző Szolgálat vezetője volt, és maga is hirdeti azt a hazugságot, amellyel a román diplomácia telekürtölte a világot, mely szerint Bukarest példaértékűen megoldotta a kisebbségi kérdést, továbbá az ő nevéhez fűződik a 2014-es elnökválasztás legnagyobb botránya, amikor a román kormány gyakorlatilag akadályozta a Románia határain kívül élő román állampolgárok szavazását.
De a külügyminiszter megítélésekor a legfontosabbnak mégiscsak az tűnik, hogy akarja-e, képes-e Romániát úgy megtartani az euro-atlantista pályán, hogy közben ne élezzen ki fölösleges konfliktusokat a közelünkben levő katonai nagyhatalommal, Oroszországgal, illetve számunkra, erdélyi magyarok számára elsődleges fontosságú még a magyar–román viszony minden szinten történő rendezése. Számtalanszor bebizonyosodott: ha Bukarest és Budapest között diplomáciai csörte, feszültség alakul ki az államközi kapcsolatokban, az rendszerint rajtunk csapódik le. Ezen két szempont alapján pedig Teodor Meleșcanu akár jó választásnak is bizonyulhat, hiszen olyan rutinos diplomatáról van szó, aki korábban külügyminiszterként dolgozott az ország NATO- és uniós csatlakozásáért, továbbá jól ismeri a magyar–román viszonyt, és maga is bábáskodott a két állam közötti alapszerződés létrejöttében.
Aztán meg azért is muszáj nekünk abban reménykednünk, hogy Meleșcanu csak kimozdítja a holtpontról a magyar–román viszonyt, merthogy aligha lehet már tovább rontani azt, miután az elmúlt évek során Bogdan Aurescu és Titus Corlățean alaposan tönkretette, a szakértői kormány miniszterének, Lazăr Comănescunak pedig vélhetően sem a szükséges politikai támogatottsága, sem a tekintélye nem volt meg ahhoz, hogy érdemi változást érjen el. A Budapestről érkező jelzések szerint a magyar fél nyitott a kapcsolatok rendezésére, és ha figyelembe vesszük, hogy a magyar kormánynak a sokkal több konfliktus terhelte magyar–szerb vagy magyar–szlovák viszonyt is sikerült a normalitás medrébe terelnie, akkor talán nem marad hiú ábránd, hogy Bukaresttel is megtalálják a közös hangot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1716
szavazógép
2017-01-11: Közélet - :

Megyénkben volt a leghidegebb

A legalacsonyabb hőmérsékleti értéket, mínusz 32 Celsius-fokot megyénk déli csücskében, Bodzafordulón mérték. A hajnali, reggeli órákban Csíkszeredában, Brassóban és Fogarason mínusz 29 Celsius-fokig, Sepsiszentgyörgyön mínusz 28, Kézdivásárhelyen mínusz 27, Székelyudvarhelyen és Gyergyóalfaluban mínusz 24 Celsius-fokig süllyedt a levegő hőmérséklete. A fagyos idő az egész országra kiterjedt. Bukarestben jövő hétfőig szünetel a tanítás. A meteorológiai szolgálat előrejelzése szerint az elkövetkező napokban enyhül a fagy, de újabb havazások, hóviharok következnek, amelyek elsősorban az ország délkeleti megyéit érintik. A valaha mért legalacsonyabb romániai hőmérséklet mínusz 38,5 Celsius-fok volt, ezt 1942. január 25-én mérték a szomszédos Botfaluban. (sz.)
2017-01-12: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

Emlékezés a doni hősökre
* Istentisztelettel egybekötött fáklyás megemlékezést szervez a Történelmi Vitézi Rend sepsiszéki állománya ma 19 órakor a sepsiszentgyörgyi belvárosi református templomban és a kertjében felállított II. világháborús emlékműnél. Közreműködik a Sepsiszentgyörgyi Magyar Férfidalárda.
* A Vitézi Rend erdélyi törzskapitánysága szervezésében pénteken 16 órakor a sepsiszentgyörgyi Hősök temetőjében, a rend által állított kopjafánál emlékeznek.
* A Történelmi Vitézi Rend kézdiszéki állománya szervezésében szombaton a katrosai kettős keresztnél tartanak megemlékezést. Gyülekezés a katrosai csárda előtt 12 órakor. A bellői keresztnél való megemlékezésre a gyalogtúra 7.30-kor indul a kézdivásárhelyi Gábor Áron-szobortól.