Iohannis fenntartható költségvetést vár

2017. január 12., csütörtök, Belföld
Klaus Iohannis államelnök tegnap kijelentette, fenntartható idei állami költségvetést vár az új kormánytól, amelynek több feltételt is szabott a büdzsé összeállításához.
 
 
Az elnök tegnap Sorin Grindea­nu miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, a tárgyalást azért kezdeményezte, mert kiderült, hogy a pénzügyminisztérium első becslései szerint tavaly 14 milliárd lejjel kevesebb bevétel valósult meg a tervezetthez képest. Az új kormány bér- és nyugdíjemelést, valamint adócsökkentést is ígért a választási kampányban, ezért merültek fel kétségek a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban.
Iohannis közölte: a legfontosabb elvárása az, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát, a védelmi kiadásokra pedig 2 százalékot fordítsanak, Románia ugyanis ennyit vállalt nemzetközi katonai szövetségesei felé. Hozzátette: a kormánynak nem lesz könnyű feladata teljesíteni ezeket a feltételeket a már meghozott és kilátásba helyezett kiadásnövelő intézkedések mellett.
Az idei büdzsé várhatóan január végéig kerül a parlament elé, és mint ismeretes, a napokban éles politikai vita zajlott a kormány és az ellenzék között a 2016-os költségvetésről, miután kiderült, hogy a tervezett bevételek elmaradtak a remélt szinttől. A kormányoldal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-01-12 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 1002
szavazógép
2017-01-12: Közélet - Iochom István:

Támogatható a felújítás (Szent Mihály-hegyi templom)

A Szent Mihály-hegyi római katolikus barokk műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a lemhényi és kézdialmási önkormányzat és a két település római katolikus egyháza által közösen benyújtott pályázat támogatható, de a pontozás még nem történt meg – jelezte az elbíráló Központi Fejlesztési Régió Ügynöksége.
 
2017-01-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Késnek a városi buszok (Sepsiszentgyörgy)

Felborította a sepsiszentgyörgyi buszok menetrendjét az erős hideg: a héten több járat is jelentős késéssel indult, de olyan is volt, hogy nem érkezett meg a várakozó utasokhoz. Egyik olvasónk hétfőn negyven percet, szerdán szintén negyvenet várt a megszokott járatra, második alkalommal azonban jó néhány társával hoppon maradt, mert az állomásra sem az 1-es, sem a 2-es járat nem ért ki, a 3-as pedig nem vett fel mindenkit.