Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 17:42
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Iohannis fenntartható költségvetést vár

2017. január 12., csütörtök, Belföld
Klaus Iohannis államelnök tegnap kijelentette, fenntartható idei állami költségvetést vár az új kormánytól, amelynek több feltételt is szabott a büdzsé összeállításához.
 
 
Az elnök tegnap Sorin Grindea­nu miniszterelnökkel folytatott megbeszélést, a tárgyalást azért kezdeményezte, mert kiderült, hogy a pénzügyminisztérium első becslései szerint tavaly 14 milliárd lejjel kevesebb bevétel valósult meg a tervezetthez képest. Az új kormány bér- és nyugdíjemelést, valamint adócsökkentést is ígért a választási kampányban, ezért merültek fel kétségek a költségvetés fenntarthatóságával kapcsolatban.
Iohannis közölte: a legfontosabb elvárása az, hogy az államháztartási hiány ne haladja meg a GDP 3 százalékát, a védelmi kiadásokra pedig 2 százalékot fordítsanak, Románia ugyanis ennyit vállalt nemzetközi katonai szövetségesei felé. Hozzátette: a kormánynak nem lesz könnyű feladata teljesíteni ezeket a feltételeket a már meghozott és kilátásba helyezett kiadásnövelő intézkedések mellett.
Az idei büdzsé várhatóan január végéig kerül a parlament elé, és mint ismeretes, a napokban éles politikai vita zajlott a kormány és az ellenzék között a 2016-os költségvetésről, miután kiderült, hogy a tervezett bevételek elmaradtak a remélt szinttől. A kormányoldal parlamenti vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezte az ügyben.
Hozzászólások
2017-01-12: Közélet - Iochom István:

Támogatható a felújítás (Szent Mihály-hegyi templom)

A Szent Mihály-hegyi római katolikus barokk műemlék templom, illetve épületegyüttes felújítására a lemhényi és kézdialmási önkormányzat és a két település római katolikus egyháza által közösen benyújtott pályázat támogatható, de a pontozás még nem történt meg – jelezte az elbíráló Központi Fejlesztési Régió Ügynöksége.
 
2017-01-12: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Késnek a városi buszok (Sepsiszentgyörgy)

Felborította a sepsiszentgyörgyi buszok menetrendjét az erős hideg: a héten több járat is jelentős késéssel indult, de olyan is volt, hogy nem érkezett meg a várakozó utasokhoz. Egyik olvasónk hétfőn negyven percet, szerdán szintén negyvenet várt a megszokott járatra, második alkalommal azonban jó néhány társával hoppon maradt, mert az állomásra sem az 1-es, sem a 2-es járat nem ért ki, a 3-as pedig nem vett fel mindenkit.