Szedi áldozatait a kanyaró

2017. január 19., csütörtök, Család

Tovább növekedhet a kanyarós megbetegedések száma – állítják a temesvári Victor Babeş Tüdő- és Járványkórház orvosai. Virgil Musta, az egészségügyi intézmény szóvivője az Agerpres hírügynökséget arról tájékoztatta: 2016-ban 364 kanyarós beteg került a temesvári járványkórházba, közülük 124-en december hónap folyamán. Az új év első három napjában már 30 új beteget utaltak be, mindannyian kanyarógyanúsak.


Az orvos azt is elmondta, a páciensek kora hat hét és 10 év között mozog, a legkisebb, a hathetes csecsemő az édesanyjától kapta el a betegséget. Ez azt jelenti, hogy az anya sem volt beoltva, és korábban nem is esett át a kanyarón. „Normális esetben, ha az anya átesett volna a betegségen, vagy be lenne oltva, a csecsemő hat hónapos koráig védettséget kapna az anyától. A véletlen viszont úgy hozta, hogy az anya éppen a szülés után fertőződött meg” – magyarázta az orvos, aki szerint a kanyaró elleni védőoltást az egészségügyi minisztérium rendelkezésének megfelelően már nem 13, hanem 11 hónapos korban adják be. A betegség szövődményeiként olyan súlyos betegségek alakulhatnak ki, mint a tüdőgyulladás és az agyhártyagyulladás.


Vizsgálódik a Nép Ügyvédje
Hivatalból vizsgálatot indított a Nép Ügyvédje annak a másfél éves gyermeknek az ügyében, aki a feltételezés szerint kanyaróban halt meg a temesvári Victor Babeş Tüdő- és Járványkórházban, az egészségügyi intézmény azonban nem jelentette a halálesetet. A vizsgálat abból a feltételezésből indul ki, hogy sérültek az élethez, testi-lelki épséghez és az egészség védelméhez való, az alkotmány által garantált jogok – tájékoztat a Nép Ügyvédjének közleménye.
A sajtóban megjelentek arról adtak hírt, hogy egy másfél éves, kanyaróval diagnosztizált gyermek elhunyt a temesvári járványkórházban, de az intézmény nem jelentette az esetet a hatóságoknak, így ez nem is jelent meg a Fertőző Betegségeket Ellenőrző és Felügyelő Országos Központ heti jelentéseiben. Az információk szerint a gyermek nem kapott kanyaró, mumpsz és rózsahimlő elleni oltást.
Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a kanyaró miatt elhunyt betegek száma 9-re emelkedett – közli az említett forrás. A Nép Ügyvédje tavaly szeptemberben hivatalból vizsgálatott indított, miután a sajtó arról adott hírt, hogy az egészségügyi minisztérium kanyarójárványra hívta fel a figyelmet. A Nép Ügyvédje kérte a szaktárcát, indokolja meg, hogy 2016 áprilisa és októbere között miért nem történt előrelépés a gyerekek kötelező beoltását előíró törvénytervezettel kapcsolatban, valamint hogy reálisan mérje fel, mikor léphet érvénybe a törvény. Az egészségügyi minisztérium akkori vezetősége nem válaszolt a felkérésre, ezért újabb lépéseket tesz ez ügyben – áll a Nép Ügyvédjének közleményében. (Agerpres)

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 763
szavazógép
2017-01-19: Család - :

Gyermekeink

Kisgyörgy Gergő, Sepsikőröspatak
2017-01-19: Család - :

Háromszülős babák

Háromszülős baba született Kijevben olyan eljárással, amelyet a világon először használtak sikeresen: az úgynevezett pronukleáris transzfert alkalmazták a kijevi orvosok.