Páskándi GézaGyufafej

2017. január 21., szombat, Irodalom

Egy dobozban, kis dobozban, amit néha skatulyának szoktak hívni, élt egy sereg gyufafej.
Mindük közül a legkisebb, egy gyufafej-kisgyermek volt a nagyon-nagyszájú.
– Nem nyugszom én addig, amíg a nap lángjával az én kicsi lobbanásom össze nem mérhetem.
Kacagtak a többiek, csak úgy rengett a doboz.


S hogy a fejét el ne gyújtsák, eszecskéjét ne lobbantsák, kiugrott a dobozból s elindult a nap felé a legkisebb Gyufafej.
– Majd megmutatom a napnak, hogy én erősebb vagyok, hogy a lángom melegebb, hogy nem Sándor, hogy nem József, még csak nem is Benedek, ha­nem én a kis Gyufafej, ez a napnál világosabb, én hozom a meleget. – Így hencegett, hetvenkedett, ágált pöttöm Gyufafej.
Hanem alig ment egy órát, hulldogálni, szemerkélni meg szitálni, csöpörögni kezdett lassacskán az őszi eső.
Gyufafej fejéhez kapott: csak fejemet ne veszítsem! – így gondolta ijedten. Hanem feje egyre lágyult, s ő rémülten húzódott egy fa alá.
Az esőnek elállani nem is nagyon akarózott, s Gyufafej a fejét fogva, ellágyulva, viszketegen vakarózott.
Odaszárnyalt egy vén Varjú, vak aggastyán, fekete. Gyufafej meg csak könyörgött, vinné fel őt a napba.
– Varjú vagyok, utasokat nem szállítok, különben is vak vagyok, így a napot nem láthatom, útirányom meg iránytűm s menetrendem elveszett. Ilyen kéréssel ne nagyon késsél el, fordulj a Sashoz.
Fa ágára szállott a Sas. Gyufafej lágy fejet hajtott, s megkövette Saspilótát, vinné fel a napba őt.
Hanem a Sas, csőrét tátva, hasát karmaival fogva egy jóízűt nevetett.
– Nézni se tudok a napba, nemhogy oda utast vigyek, egy ilyen kis Gyufafejet…
Ezzel a Sas, saspilóta tovább röppent, Gyufafejnek így kívánva könnyű, szerencsés utat.
Ott ácsorgott, már csorogva, puha fejjel Gyufafej, míg végül is fogta magát s belebújt egy selymes állat bundájába, csillogó szép feketébe, amilyet még sose látott.
Aztán várta türelmesen, mikor viszi bundájában a kis állat föl a nagy-nagy égő napba.
Hanem egyszer a kis állat, nemhogy emelkedett volna, földbe kezdett süllyedezni. Gyufafej gyomra kevergett, nagyijedten érezte a nyirkos földet, nedves rögöt s a vakondok, mert vakond volt, bundájából biz kiugrott, s mint a szélvész, szedte lábát, fejét fogva loholt ám a dobozig.
Ott aztán megszárította lágyuló kis kobakját, édesanyja kötényével szépen meg is törülgette, úgyhogy végül Gyufafej boldog volt, hogy nyakán maradt már-már eltűnő feje.
Azóta meg a dobozból, csak a doboz ablakából nézi a napot titokban, nagy vidáman, lehet hogy tán azon töri gyufafejét, azt az aprót, hogyha megnő, talán egyszer újra szerencsét próbál.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1718
szavazógép
2017-01-21: Irodalom - :

Füst kisasszony, Korom úrfi (Páskándi Géza)

Hol, hol nem, egy nagy kéményben élt Korom úrfi. Ahogy ott éldegélt, mindennap elsuhant a szeme előtt egy csudaszép leány. Hosszú haja volt, és olyan fátyol lebegett körülötte, amilyen még egy királyleánynak sem igen van.
Beleszeretett Korom úrfi az örökösen elsuhanó leányba, aki nem volt más, mint a szépséges Füst kisasszony.
2017-01-21: Irodalom - :

Öcsike palacsintázik (Benedek Elek: Öcsike nadselű gondolatai és csínytevései)

Édes nagyapóka, lelkem, hál’ istennek szabad vagyok, mint a madár, és újra termelhetem a nadselű gondolatokat, sőt, feleleveníthetem szép gyerekkorom nadselű gondolatait is. Ezek közé tartozik, amikor a konyhából kiszalasztottam a jó Zsuzsi nénit, a mi szakácsnénkat, akinek én kedvence voltam, s vagyok ma is, s leszek mindörökké, mert ha őt tréfálom is meg a nadselű gondolatommal, egy kicsit úgy tesz, mintha haragudna, aztán titkon nekem juttatja a legjobb falatokat.