Mi, hol, mikor?

2017. január 26., csütörtök, Mi, hol, mikor?

Színház
TAMÁSI ÁRON SZÍNHÁZ. A sepsiszentgyörgyi magyar színház előadásai: Dorde Lebovic: Az ezredik éjszaka ma és pénteken 11 órától a kamarateremben. Rendező: Zakariás Zalán.
HAHOTA. A marosvásárhelyi színtársulat Ha betéved – nem téved! (rendező: Kovács Levente) zenés szilveszteri kabaréját ma 17 és 20 órától Sepsiszentgyörgyön a Tamási Áron Színház nagytermében játssza. Jegyek elővételben Szilágyi Lászlónál (helyfoglalás a 0724 282 735-ös telefonszámon) és a városi szervezőirodában. l Baróton a  Művelődési Házban péntek délután 5 és este 8 órától, Kovásznán a Művelődési Központban február 6-án, hétfőn 17 és 20 órától mutatja be a társulat a zenés szilveszteri kabarét. Jegyek elővételben a művelődési ház jegypénztárában vagy a 0762 674 516-os telefonszámon igényelhetők 30 lejért.

Könyvbemutató
* A kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Ház nagytermi stúdiójában ma 18 órától bemutatják Markó Béla Válogatott versek című kötetét. Meghívott előadó Csutak István – énekelt versek. A kötetet és a Székely Könyvtár sorozatot bemutatja, valamint a szerzővel beszélget Lövétei Lázár László és Fekete Vince, a Székelyföld szerkesztői.
* A csernátoni Haszmann Pál Múzeum meghívottja pénteken 18 órától Szonda Szabolcs műfordító, költő, akivel Dimény H. Árpád költő beszélget, többek között a budapesti Pont Kiadó gondozásában tavaly magyar nyelven megjelent Tyúkok a mennyben / Raiul găinilor című Dan Lungu-regény fordítása kapcsán.

Kiállítás
GERENDI ANIKÓ TÁRLATA. Az Erdélyi Művészeti Központ szervezésében január 27-én, pénteken 18 órakor a sepsiszentgyörgyi Lábas Házban (Szabadság tér 7. szám) megnyitják Gerendi Anikó képzőművész kiállítását. A vendégeket Vécsi Nagy Zoltán, a kiállítás kurátora köszönti, a tárlatot Kányádi Irén művészettörténész, a Partiumi Keresztény Egyetem előadótanára méltatja. A kiállítás megtekinthető február 26-ig keddtől péntekig 10–17, szombaton és vasárnap 10–14 óráig.
1956-OS VÁNDORKIÁLLÍTÁS SEPSISZENTGYÖRGYÖN. Az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) szervezésében, a magyarországi 1956-os Emlékbizottság támogatásával az 1956-os szabadságharc erdélyi vonatkozásait bemutató vándorkiállítást január 27-én, pénteken 18.30-tól Sepsiszentgyörgyön a Míves Házban megnyitja Sándor Krisztina, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács ügyvezető elnöke. Az ’56-os események erdélyi vonatkozásairól Rab Sándor (Székely Mikó Kollégium) és Nagy Éva (Plugor Sándor Művészeti Líceum) történész tart rövid felvezetőt, majd levetítik a Szoboszlai-perről készített 30 perces dokumentumfilmet. A 20. századi magyar történelem kiemelkedő eseményeként számon tartott 1956-os szabadságharcnak tavaly volt a 60. évfordulója, amelynek során számos megemlékezésre és változatos programokra került sor szerte a Kárpát-medencében. A tárlat anyagát – amely a legfontosabb erdélyi ’56-os csoportokat, valamint a forradalom leverését követő megtorlásokat mutatja be – dr. Lönhárt Tamás, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Jelenkor Története és Nemzetközi Kapcsolatok Tanszékének egyetemi adjunktusa állította össze. Házigazda: Kátai Zsuzsanna, az EMNT sepsiszéki elnöke. A kiállítás öt napig, péntektől hétfőig naponta 12–18 óráig látogatható, kedden 15 óráig.

A hónap műtárgya, ingyenes belépés és makettbemutató
Ma újraindul a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeum A hónap műtárgya sorozata. Az intézmény az izgalmas és a nagyközönség számára ismeretlen műtárgy mellett minden hónap utolsó csütörtökén reggel kilenctől este kilencig ingyenesen kínálja megtekintésre aktuális időszakos kiállítását. Ma A Doberdó hőse – Kratochvil Károly altábornagy, a sokoldalú hazafi című vándortárlat látogatható belépő váltása nélkül. * T. Kovács Áron ma 17 órától bemutatja a Székely Nemzeti Múzeum makettjét és Házacska nevű vállalkozásáról mesél a jelenlévőknek. A bemutatkozást a múzeumhoz kapcsolódó „makettezős” foglalkozás követi. * Január műtárgyegyüttese, amelyet a szakemberek a történelmi részlegről válogattak, szorosan kapcsolódik a múzeum építőjéhez, Kós Károlyhoz.

Tortoma Önképzőkör
Január 27-én, a megszokottól eltérő napon, pénteken 19 órakor a baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében Életünk. Élhetünk? címmel Bársony Bálint, A lovasíjász című film egyik zeneszerzője, valamint Nemes Mátyás, 2015-ben Magyarországon Az év biogazdája tartanak előadásokat természetről, hagyományos értékekről, életvitelről, biokertészkedésről. Házigazda: Benedek Huszár János (Kisbacon).

Örmény nap
A kézdivásárhelyi Zöld Nap Egyesület ma 18 órától a Vigadó Művelődési Ház Galériájában Örmény napot szervez. Az EVS önkéntese, Zhenya Ohanyan Örményország – A Nap földje című vetített képes előadásán megismerhetik Örményország kultúráját és hagyományait, megkóstolhatják az örmény konyha ételeit, ízeit, ugyanakkor lehetőség nyílik kipróbálni egy örmény táncot is.

Röviden
TUDATOS ÉLETMÓD. Nemes Mátyás biogazda és Bársony Bálint hangtál-terapeuta előadását hallhatják ma 17 órától a Babeş–Bolyai Tudományegyetem sepsiszentgyörgyi tagozatának Bibó István Termében.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 17.30-tól kézműves-foglalkozások gyermekeknek, fiataloknak, felnőtteknek: nemezkészítés, szövés.
ÁRAMSZÜNET. Sepsiszentgyörgyön ma 7–8.30-ig a Román hadsereg utca 17, 19, 20, 23–28-as tömbházában, a Lendület sétány 19, 20, 23, 24, 17, 25, 26-os tömbházában, 8.30–10 óráig a Gyöngyvirág utca 10, 25, 26, 35–39-ös tömbházában, 9–14 óráig a Grigore Bălan tábornok út 105-ös tömbházában, 10–13 óráig az 1918. december 1. út 1, 2-es tömbházában, 11.30–13 óráig  az 1918. december 1. út 5, 6, 17, 20, 24-es tömbházában, a Sport utca 5, 6, 17, 20, 24-es tömbházában, 13–14.30-ig az 1918. december 1. út 1 (J, K), 17, 18-as (A–I) tömbházában; pénteken 7–8.30-ig a Csíki utca 1, 2, 4, 5, 6-os tömbházában és a Mező utcában; 8.30–10 óráig az Olt utca 1, 2, 3, 4, 7, 28, 41-es tömbházában; 10–11.30-ig a Sport utca 13, 14, 15-ös (A, B, C, F) tömbházában; 11.30–13 óráig az Esthajnalcsillag utca 60-as (F–K), 61-es (G, H) tömbházában; 13–14.30-ig a Szabadság (a jelzőlámpától a hídig) és a Victor Babeş utcában, a Textil cégnél és a neuropszichiátria kórházban szünetel az áramszolgáltatás.

Rádió
Ma 17 órától kezdődik a Sepsi Rádióban (98,5 FM) a Korzó Klub ötödik évadának tizenkettedik adása, amelynek fő témája a büntető törvénykezés esetleges megváltoztatása körüli bonyodalom. A Sepsi Rádió, a Háromszék és a Székely Hírmondó közös műsorának 109. kiadása alatt (18 óráig) a műsor helyszínéül szolgáló Korzó Irish Pub személyre szabott kapucsínóval lepi meg a beszélgetést a helyszínen hallgató vendégeket.

Képernyő
ERDŐVIDÉK TÉRSÉGI TELEVÍZIÓ. A mai műsor: 19.30 Adventi kórustalálkozó Magyarhermányban. 19.45 Emléktábla-avatás a földvári fogolytáborban elhunyt és raboskodott köpeci magyar foglyok emlékére, a földvári fogolytáborról szóló vándorkiállítás megnyitója. 20.15 Öregek napja Nagyajtán. 20.35 A Syncron táncegyüttes ajándékműsora. 21.05 Sütő Levente Lehel, Vargyas község polgármesterének évértékelő beszéde.

A megyei sürgősségi kórház hírei
* A sepsiszentgyörgyi dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház mától a kórház minden osztályán meghatározatlan ideig felfüggeszti a beteglátogatást tekintettel az akut légúti fertőzések számának megnövekedésére.
* Tekintettel arra, hogy a  főépület korszerűsítési munkálatai lezárultak, ezáltal az ingatlan teljes egészében használhatóvá vált, január 27-től kezdődően a betegfelvevő iroda visszaköltözik a kórház főépületébe, ugyanakkor a kardiológia osztály január 30-ai kezdettel szintén a főépületben (harmadik emelet) működik.

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Szentiválaborfalva, Uzon, Kökös, Csernáton, Nyujtód; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Szotyor, Sepsibükszád; Kézdivásárhely és Sepsiszentgyörgy közelében mérik a járművek sebességét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. utcai Salvia II. (telefon: 0267 313 112, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen ma a Dona gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1486
szavazógép
2017-01-25: Közélet - :

Ingyenjoghurt gyermekeknek

A Kézdi Lacto Coop Szövetkezet a kézdiszéki szarvasmarhatartó gazdák jóvoltából nemrég 2700 pohár erdei gyümölcsös joghurtot osztott ki Kézdivásárhelyen és környékén azon települések óvodásainak és kisiskolásainak, amelyek tagjai a szövetkezetnek, ahonnan tejet gyűjtenek be.
2017-01-26: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Mély fájdalommal tudatjuk, hogy
MIRCSE GÁBORNÉ
BOGDÁN MÁRIA
életének 88., özvegységének 14. évében 2017. január 24-én csendesen megpihent.
Temetése 2017. január 27-én 15 órakor lesz a kovásznai ravatalozóházból.
Emléke legyen áldott, pihenése csendes.
A gyászoló család
18779