Gulág-bélyeg jelent meg

2017. február 8., szerda, Magazin

Alkalmi bélyeg kibocsátásával emlékezik meg a Gulág-Gupvi áldozatairól a Magyar Posta. Az ifj. Szunyoghy András tervei szerint 200 ezer példányban készült, fogságba esett és szabaduló madarakat együtt ábrázoló bélyeg február 1-jétől kapható.


A politikai foglyokat őrző Gulág szimbolikus név, hiszen a szovjet kényszermunkára hurcoltak különböző típusú munkatáborokba kerültek – emlékeztetett az alkalmi bélyeg hétfői ünnepélyes bemutatásán Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere. Mint elmondta, az általa vezetett Gulág Emlékbizottság arra a sok százezer magyarra – köztük sok svábra és zsidóra – kíván emlékezni, akiket a különböző típusú szovjet lágerekbe hurcoltak. A magyar kormány 2015-öt és 2016-ot a Szovjetunióba hurcolt politikai foglyok és kényszermunkások emlékévévé nyilvánította, majd az emlékbizottság ezt 2017. február 25-ig, Kovács Béla kisgazda politikus elhurcolásának 70. évfordulójáig meghosszabbította. Az emlékév véget ér, de az emlékezés nem marad abba. Ez az emlékezés megadta a figyelmet és tiszteletet azoknak a honfitársainknak, akik áldozatai lettek a kommunista elnyomó rendszernek, de azoknak is, akik helytállásukkal hőssé váltak – emelte ki Balog Zoltán. Az emlékezésnek több módja is van, fontos például, hogy a fogyatkozó számú tanúk emlékezzenek – jegyezte meg a miniszter. Mint hozzátette, emléket lehet hatalmas emlékművekkel is állítani, jelenleg például a ferencvárosi pályaudvarnál készül egy Malenkij-robot emlékmű. Az emlékezésben fontos szerepet tölthet be a posta, mert a bélyegkibocsátás is egyfajta emlékezés, emlékmű-állítás – hangsúlyozta a miniszter.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 774
szavazógép
2017-02-08: Sport - :

Növelte előnyét a Viitorul (Labdarúgás)

Az éllovas Gheorghe Hagi által irányított Viitorul hátrányból fordítva győzött a Dinamo otthonában az I. ligás labdarúgó-bajnokság 22. fordulójában, így ezzel a sikerével és a Steaua újabb döntetlenjével négy pontra növelte előnyét a fővárosiak előtt. A Craiova kiütéses, ötgólos győzelmet aratott hazai pályán az FC Voluntari felett, illetve a címvédő Astra szintén hazai pályán nyert a ASA ellen, így a vásárhelyiek lettek a sereghajtók, hiszen a Temesvár egy pontot gyűjtött a Medgyes ellen.
2017-02-08: Magazin - :

Sissi-kiállítás nyílt

Megnyílt az Erzsébet osztrák császárnéról és magyar királynéról, Sissiről szóló részleg a bécsi Madame Tussaud panoptikumában, a különleges tárlat Sissi születésének 180. évfordulója alkalmából készült.