Sepsiszentgyörgy, 2018. február 23., péntek 00:58
Köszöntjük Alfréd nevű olvasóinkat!

Nem váltható lejre a frankhitel

2017. február 8., szerda, Belföldi hírek
Az alkotmánybíróság szerint alkotmányellenes, így nem léphet hatályba a svájci frankban felvett lakossági hitelek lejre váltásáról szóló törvény, amelyet a parlament tavaly októberben egyhangúlag szavazott meg.

Az alkotmánybíróság tegnap hozta meg döntését, a Romániát tavaly kormányzó Dacian Cioloş vezette szakértői kabinet óvásának helyt adva. Valer Dorneanu, az alkotmánybíróság elnöke szerint a törvény elfogadásakor sérült a kétkamarás parlament elve, a képviselőházban ugyanis olyan lényegi pontokon módosult a törvényjavaslat, amelyeket a szenátus korábban nem vitathatott meg. A törvény szerint a frankhitelesek adósságát azon a jegybanki árfolyamon kellett volna a bankoknak lejre váltaniuk, amely a szerződéskötés napján volt érvényes, a történelmi árfolyam alkalmazásának törvényi előírását azonban a hitelkonverzióknál a jegybank és gazdasági elemzők is bírálták. A testület szerint a törvény európai irányelveket is sért.
Hozzászólások
2017. február 8.
szerda 08:15
kottybele
207 hozzászólás
A Haromszek most is pontatlan tajekoztatast ad, foleg az alcimben. Nem valthato at a hitel napjan ervenyes arfolyamon, de egy magasabb arfolyamon igenis lehetseges. Lasd Transzilvania Bank ahogy tette, foleg a Volksbank kliensei esteben.

2017-02-08: Belföld - :

Elfogadták a költségvetést

A parlament tegnap megszavazta a 2017-es állami költségvetést, amely 2,98 százalékos államháztartási hiánnyal számol. A büdzsé elfogadása mellett 208-an voksoltak, 105-en ellene. A társadalombiztosítási költségvetést is hasonló aránnyal szavazta meg a törvényhozói testület. A voksolást követően Sorin Grin­deanu miniszterelnök megköszönte a parlament támogatását.
2017-02-08: Belföldi hírek - :

Visszavonta lemondását

Visszavonta lemondását tegnap Segesvár szociáldemokrata párti polgármestere, Ovidiu Mălăncrăvean, aki múlt hét végén bejelentette, hogy távozik tisztsé­géből. „Február 3-án, pénteken átiratban értesítettem a Maros megyei prefektust arra vonatkozó döntésemről, hogy lemondok polgármesteri tisztségemről.