Az akadémia elhatárolódik

2017. február 11., szombat, Belföld
A Román Akadémia egy csoportja által február 8-án közzétett felhívás nem tükrözi az intézmény hivatalos álláspontját – szögezi le a Román Akadémia sajtóirodája. Az idézett forrás hozzáteszi, az említett felhívás személyes kezdeményezés eredménye volt, az aláírók szövegezték meg. Tegnap Mircea Dumitru volt tanügyminiszter is elhatárolódott az akadémia tagjainak korábbi felhívásától, kijelentve, hogy sem annak stílusával, sem retorikájával nem ért egyet, de a megfogalmazott gondolatok nagy részével sem. Hasonló álláspontra helyezkedett Wilhelm Dancă római katolikus teológiai tanár is. Az akadémia több mint 80 tagja szerdán tette közzé felhívását, melyben kérik az állam illetékes intézményeit, hogy akadályozzák meg a Románia nemzeti egysége, identitása és szuverenitása ellen irányuló „diverziókat és agressziókat”.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-11 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 211
szavazógép
2017-02-11: Belföld - :

Szavaztak a gimnáziumról

A marosvásárhelyi önkormányzati testület tegnapi rendkívüli ülésén olyan határozatot fogadott el, amely a veszélybe került Római Katolikus Gimnáziummal is számol a következő tanévben – tájékoztatott Csíki Zsolt, az RMDSZ frakcióvezetője. A rendkívüli tanácsülést az RMDSZ képviselői kezdeményezték azt tapasztalva, hogy az önkormányzat a február 8-ig meghosszabbított határidőt is lekéste a jövő évi iskolahálózatra javaslatot tevő határozata elfogadásával. A rendkívüli tanácsülésen az RMDSZ és a Szabad Emberek Pártja képviselői, valamint két liberális képviselő szavazta meg a határozatot, mely a Római Katolikus Gimnáziumot is tartalmazza. Csíki Zsolt elmondta: a mostani döntés távolról sem jelenti, hogy elhárult volna az iskolát fenyegető veszély, ugyanis a határozat csupán javaslat jellegű. Ezt a Maros megyei tanfelügyelőségnek kell véleményeznie, és az önkormányzatnak a vélemény alapján újabb határozatot kell hoznia a 2017–2018-as tanév marosvásárhelyi iskolahálózatáról.
2017-02-11: Belföld - :

Új ideiglenes miniszterek

Klaus Iohannis államfő tegnap kinevezte Ana Birchallt ideiglenes igazságügyi miniszterré, miután a büntető törvénykönyvet és perrendtartást módosító kormányrendelet elfogadását kezdeményező Florin Iordache lemondott a tüntetések nyomán. A Iordache felmentéséről és a Birchall kinevezéséről szóló rendeletek aláírása mellett az államfő tegnap Florin Jianut is felmentette tisztségéből, aki a múlt csütörtökön nyújtotta be lemondását a kereskedelmi és vállalkozásfejlesztési miniszteri tisztségből tiltakozásképpen amiatt, hogy a kabinet az utcai tüntetések ellenére sürgősségi rendelettel módosította a Btk.-t. Jianu helyére az elnök a kormány javaslata alapján Alexandru Petrescut nevezte ki, aki a gazdasági miniszteri tisztséget is betölti.