Büntetik a tüntetőket

2017. február 15., szerda, Belföld

Öt bűnvádi eljárás indult a bukaresti Győzelem téri tüntetések idején illegálisan használt drónok miatt. A hatóságok által azonosított személyeket már ki is hallgatták, a drónokat pedig a nyomozás idejére lefoglalták.

A bukaresti rendőrség közlése szerint a drónokat nyilvántartásba kell vetetni, és repülési engedélyt kell kérni rájuk; aki ezt elmulasztja, bűncselekményt követ el, és három hónaptól egy évig terjedő szabadságvesztéssel vagy bírsággal sújtható. Tegnap reggel az országos gyermekjogvédelem is akcióba lépett: miután több névtelen feljelentő szóvá tette, hogy a kormányellenes tüntetésekre  kiskorú gyermekeket is kivittek, a hatóság körlevélben fordult a vidéki igazgatóságokhoz, és azt kérte, hogy ma délutánig összesítsék a hozzájuk befutott panaszokat, illetve megoldásukat. A román gyermekjogvédelmi törvény egyik cikkelye szerint a szülők nem használhatják saját céljaik elérésére gyermekeiket, a nemzetközi szabályozás azonban békés összejöveteleken megengedi a gyermekek részvételét.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1498
szavazógép
2017-02-15: Belföld - :

Iohannis aggódik

Problémásnak és kockázatosnak látja Klaus Iohannis államfő az idei költségvetést, aggódik miatta, és a következő napokban eldönti, visszaküldi-e a tervezetet a parlamentnek. Ezt Sorin Grindeanu kormányfővel is közölte, akit tegnap magához kéretett.  Az elnök szerint a tervezet túlértékeli a bevételeket, és nagyon nagyok a kiadások is, emiatt fennáll a veszély, hogy átlépjük a háromszázalékos deficitet. A kormány ráadásul óriási, 54 milliárd lejnyi hitelt kíván felvenni, ami súlyos terhet jelent majd a következő költségvetésekre.
2017-02-15: Belföld - :

Hírsaláta

ZUHAN A NÉPSZERŰSÉGÜK. A kormánypárti politikusok népszerűsége jelentősen vissza­esett az utóbbi napok-hetek belpolitikai eseményeinek hatására – derül ki az Avantgarde közvélemény-kutató intézet február 6–8. között készült felméréséből. A megkérdezettek mindössze 17 százaléka gondolja úgy, hogy jó irányba tart Románia, 72 százalék szerint irányt kellene váltani, 11 százalék pedig nem tudja. A kormányellenes utcai tüntetéseket a válaszolók 55 százaléka helyesli, 37 százaléka ellenzi, de csupán 40 százalék ért egyet a Grindeanu-kormány menesztésével, 51 százalék szerint maradnia kellene. Az előrehozott választásokat a válaszolók 58 százaléka utasítja el és 35 százaléka követeli. A legnépszerűbb politikus jelenleg Bukarest főpolgármestere, Gabriela Vrânceanu-Firea, akiben a lakosság 54 százaléka bízik. Mögötte 49 százalékkal Klaus Johannis államfő következik (aki 41 százalékról jött fel két hónap alatt), a harmadik helyen 42 százalékkal a szenátus és a kisebbik kormánypárt elnöke, Călin Popescu Tăricea­nu, valamint a korrupcióellenes ügyészség főügyésze, Lau­ra Codruţa Kövesi áll. Liviu Dragnea népszerűsége alig éri el a 34 százalékot, noha a decemberi választások után még 48 százalékon állt. Az intézmények népszerűségi rangsorát a tűzoltóság vezeti 94 százalékkal, utánuk a hadsereg következik 89, majd az ortodox egyház 70 százalékkal. A korrupcióellenes ügyészség 49, a titkosszolgálatok 48–47, a kormány 40, a parlament és a civil szervezetek 37 százalékon állnak. (Maszol)