Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 19:54
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Merjünk kiállni önmagunkért (Moziban a Kojot című magyar film)

2017. február 17., péntek, Magazin
A Kojot című film forgatásán. Forrás: Facebook/Kojot
A Kojot című film forgatásán. Forrás: Facebook/Kojot
A konfliktusok felvállalásáról, a magunkért való kiállásról, a szeretetről és az apa-fiú kapcsolatról is szól Kostyál Márk rendező Kojot című filmje, amelyet tegnaptól vetítenek a magyarországi mozikban. A filmben két sepsiszentgyörgyi színész – Mátray László és Orbán Levente – is játszik.
A film története szerint Tűzkőre, egy vidéki faluba érkezik Bicsérdi Misi – akit Mészáros András alakít –, mert megörökölte nagyapja házát és birtokát. Misi kiábrándult, frusztrált, folyton menekülő fiatal harmincas, aki nem találja a helyét az életben, a munkájában, párkapcsolatában. Nekikezd a ház építésének néhány segítőjével, de ez sérti a környék oligarcháinak érdekeit. Súlyos harc kezdődik a földért, a szerelemért, az életért. Misi minden szempontból igazi kojottá, prérifarkassá válik.
Személyes élményen alapul a film története – hangsúlyozta az MTI-nek Kostyál Márk rendező, aki 2004-ben hasonló helyzetbe került, amikor vidéken belevágott egy építkezésbe, amely nem ment nehézségek nélkül. „Urbánus legendák szintjén telekmutyiról keringtek mendemondák a faluban, hogy jönnek majd svéd befektetők földet vásárolni, és többen megfenyegettek, hogy ha a házat fel merem építeni, azt le fogják dózerolni” – hangsúlyozta, hozzátéve, hogy innen jött az ötlet a film megvalósítására, amely a valós szál mellett nagyon sok fikciós elemet is tartalmaz.
Kiemelte, hogy a vidék mindannyiunk bölcsője, amelynek csak egy része a „tróger világ”, de rengeteg szépség is van benne. A film szereplői a férfi archetípusokat jelenítik meg: az egyenes gerincet, a büszkeséget és azt, hogy egy férfi akkor is beleáll a konfliktusba, amikor már mások félnek. A rendező szerint a film arra is próbálja ráirányítani a figyelmet, hogy mindenki merjen kiállni önmagáért. A főszereplő Misi kojottá, prérifarkassá válik a cselekmény során. „Amikor a filmet elkezdtem csinálni, az volt a mottóm, hogy nem lehetsz az életedben menekülő állat” – hangsúlyozta a rendező. Felhívta a figyelmet arra, hogy a mai világban hiába verik át az embert, az mégsem mer belemenni a konfliktusokba, mert fél. „A kojotság azt is jelenti, hogy kiállsz magadért és adott esetben nemet tudsz mondani” – magyarázta.
A filmben szereplő családokban nagyon erős az apa-fiú szál. A rendező hangsúlyozta, hogy minden fiú cipeli magával az édesapja jó és rossz dolgait. „De mindenki egyszer csak megérti, hogy a gyökereiből mit kell magával vinnie. A film sokat épít erre a szálra, hogy hozzuk magunkkal a családi örökséget, ami sokszor gátat jelent abban, hogy jobb legyen az életünk” – mutatott rá. Misinek az édesapja nem képes kiállni magáért, és ezt neveli bele a gyerekébe is, akinek férfivá kell válnia, amihez nehéz út vezet. A másik családban az ellenkező eset áll fenn. A család feje, Szojka, akit Kovács Frigyes alakít, egy zsarnoki, erőszakos apa, aki lelkileg terrorizálja és passzív agresszióval sakkban tartja a fiát és a családját, miközben a fiú ez ellen lázad – tette hozzá.
A szereplők kiválasztásáról elmondta: „olyan filmet szerettem volna forgatni, amiben eredeti, eddig nem látott arcok szerepelnek, egyrészt, mert a történet a fontos, másrészt pedig rengeteg tehetséges színész van, a közönségnek pedig meg kell mutatni az új idolokat”. Mészáros András és Kovács Frigyes mellett a további szerepekben Bocsárszky Attila, Orbán Levente, Dobra Mária, Mátray László, Salat Lehel és Szabó Gabi látható. A rendező hozzátette, hogy a történet, a film ezekkel a színészi alakításokkal sokkal hitelesebbé válik. Elmondta azt is, hogy 38 napig forgattak a Vértes-hegység körül, valamint néhány jelenetet Budapesten is.
Hozzászólások
2017. február 17.
péntek 19:21
belaba
1652 hozzászólás
Mijen bolond film ez is mindenhol az eroszak, Donhuan kalangyainal jobat meg nem latam de ugy lacik it a moziba sose fog meni lehet mar nem is letezik

2017. február 17.
péntek 21:30
cbn90
38 hozzászólás
http://my.mail.ru/mail/vm_gluschenko/video/58971/87972.html?from=videoplayer

2017. február 17.
péntek 21:33
cbn90
38 hozzászólás
Don Juan kalangyai roman felirattal Magyarul nem kaptam meg

2017. február 17.
péntek 22:14
belaba
1652 hozzászólás
Nekem ez nem indul el de oroszul nem tudok es ez ugy latom oroszul van

2017. február 17.
péntek 22:15
belaba
1652 hozzászólás
Amit 1978ban neztem a Muvesz moziba az angolul volt

2017. február 17.
péntek 22:18
belaba
1652 hozzászólás
lehet tul gyenge a gepem 12 eve kapta second hendbe Ausztriabol igaz baja sose volt akorjaban csak Mariot jacotammvele meg nem volt internet

2017. február 17.
péntek 23:13
cbn90
38 hozzászólás
belaba

a film angol nyelven van, romai felirattal :)
ezt a filmet csak itt,ezen az orosz megoszton kaptam meg de attol fuggetlenul angolul beszelnek benne es ha tucc romanul akkor a feliratot olvasad ,persze ha a geped lejacogya a filmet.

2017. február 17.
péntek 23:26
Theophilosz
95 hozzászólás
A tuc az egy cé, láttam a tévében :)

2017. február 17.
péntek 23:35
cbn90
38 hozzászólás
Ha valaki igerne vagy fizetne nekem mongyuk harminc lejt a film megnezeseert, nem tennem.

2017. február 18.
szombat 00:05
cbn90
38 hozzászólás
Megvan belaba !

jo minoseg, es magyarul
http://filmbazis.org/don-juan-kalandjai-online-teljes-film/filmnezes/227350


2017-02-17: Sport - :

Pályafutása ötödik vb-aranyát szerezte a sílövő (Téli sportok)

Laura Dahlmeier (fotó) nyerte a nők 15 kilométeres egyéni versenyét az ausztriai Hochfilzenben zajló sílövő-világbajnokságon, amelyen így harmadik aranyérmét szerezte meg.
2017-02-17: Magazin - :

A 20. század egyik legnagyobb tragédiája az ártatlanok Gulag-táborokba hurcolása

Ártatlan emberek millióinak Gulag-munkatáborokba kényszerítése a 20. század egyik legsúlyosabb tragédiája – jelentette ki Szalay-­Bobrovniczky Alexandra főpolgármester-helyettes szerdán Budapesten, a Városháza parkban kiállított köztéri installációnál, amely a Gulag-­emlékév alkalmából készült.