Mai levelünkNappal adnak, éjjel elvesznek

2017. február 17., péntek, Nyílttér
Az idősgondozási pénzalapok megvonása nem meglepő intézkedés, mert a hajlott korú betegek a népnyelv szerint is mehetnek a poroson, a társadalomnak nincs szüksége rájuk, csak útban vannak. Így gondolkozhat Lia Olguţa Vasilescu munka- és családügyekért felelős miniszter asszony is, mintha ő nem öregedne meg, vagy nem tudná, milyen sors vár rá. Éppen egy nő, egy anya, akinek lehetnek öreg szülei és rokonai is...
Nem találok nyomdafestéket tűrő kifejezéseket az ilyen rendelkezések minősítésére. Mikor az ország orvoshiánytól szenved, a kórházak pedig túlzsúfoltak, akkor vonják meg a segítséget azoktól, akiket az elhivatott, felkészült civil szervezetek, a Diakónia vagy a Caritas munkatársai otthon is el tudnak látni! Ilyen is csak nálunk történhet meg, hogy az idős, beteg emberek életét központi utasításra lehetetlenítsék el!
Megyénkben a Diakónia 340, a Caritas pedig 150 időskorú személyt részesít otthoni gondozásban: ennyi rászorulót hova tudnak befogadni, hol tudnak ellátni az állami intézmények? Ezt nem gondolják meg a nappal adók és éjjel elvevők. Nekik könnyű, mert külföldön kezeltetik magukat, hozzátartozóikat, hiszen mindenük megvan. És nem elég, hogy az országot kifosztották, most az időskorú betegektől is elvonják a támogatást... Meglep, hogy az RMDSZ interpellációval fordult a miniszter asszonyhoz, mert nemigen szoktak beleszólni a helytelen törvénykezésbe – de nagyon remélem, hogy lesz eredménye a fellépésnek, hiszen össze­sen majdnem hatezer idős személyről van szó, akik nem részesülnek szociális ellátásban. Közben az egyik tévécsatornán szinte örvendezve jelentette be egy hölgy, hogy az elmúlt évben hány nyugdíjas hunyt el. Hát ennyit ér egy ember élete?
 
id. JÁGER ÁRPÁD, Felsőrákos
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 350
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-02-17: História - Puskás Attila:

A Verbőczy-zászlóalj hadapród őrmestere megsebesül (Naplórészletek)

Puskás Jenő nagybátyám, édesapám bátyja, a Székely Hadosztály Verbő­czy-zászlóaljában vett részt 1919-ben a – francia tüzérséggel és huszárokkal is megerősített – román csapatok elleni harcokban. A Budapesten jogász hallgató Jenő hadapród őrmester és bajtársai a rohamosan teret nyerő románok előrenyomulásának megállítását kikényszerítő szándékkal Belényes körzetében bocsátkoztak eredményesnek látszó állóharcba az ellenséggel. A zászlóalj katonái, 17–18 éves fiúk, a nagyváradi honvédtisztképző iskola növendékei voltak, kevés harci kiképzéssel. Hazájukat védték és tapasztalat hiányában is hősiesen álltak ellen a számbeli fölényben lévő román–francia csapatok nyomásának. Nagybátyám naplójában leírja megsebesülésének történetét. A hosszabb történetből idézek.
2017-02-17: Nyílttér - :

Nem a lakhely, a minőség a kritérium (Visszajelzés)

A Háromszék napilap február 15-i számában megjelent Székely belháború című jegyzet kapcsán fontosnak tartom közölni az alábbiakat.