Nap, hold, kopjafák

2017. február 17., péntek, Közélet
Az ’56-os emlékév számtalan emlékműavatásra adott alkalmat szerte a Kárpát-medencében – s máshol is, ahol ’56 szellemét éltetők léteznek –, egyre több nyoma lesz a kommunizmus alapját kikezdő magyar forradalomnak és szabadságharcnak.
Jeleztük lapunkban, hogy Magyarországon három helyen is kopjafás emlékjelek készültek-készülnek, a háromszékivé vált Balázs Antal alkotásai: Kiskunmajsán a napkorong sugarait alkotja hatvan kopjafa, Szankon a Bátorságpont sajátos hangulatát adja a mennyezetről lecsüngő 56 kopjafa, Csólyospáloson pedig egy „romos” fal vakablakában helyeznek el újabb hatvan kopjafát. Anti bácsi azonban fogadott városáról sem feledkezhet meg, az nem lehet, hogy Magyarországot „teleszórja” egyedi alkotásaival, itthon meg nyoma ne maradjon sajátos elgondolásának s két keze munkájának – ezért döntött úgy, hogy a száznyolcvan után még kifarag hatvan kopjafát, azokat a nap s a hold köré illesztve készíti el az újabb emlékjelet. Ennek helyét a sepsiszentgyörgyi unitárius templomban találták meg, avatására szombaton 11 órától kerül sor.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-02-17: Közélet - Bokor Gábor:

Csendben imádkozik (Százéves Uzon legidősebb polgára)

Századik életévét töltötte tegnap Uzon község legidősebb polgára. Özvegy Fóriska Sándorné Szabó Erzsébet szerettei körében ünnepelte a jeles napot, a polgármesteri hivatal küldöttsége is köszöntötte az idős asszonyt. Ott volt drága unokája, Dóra, a jó hangulatot Dimény Ibolya fokozta, harmonikás kíséretében énekelte mindenki a Boldog szülinapot, utána – Erzsike néni kérésére – a Békét a szívünknek című dalt.
2017-02-17: Közélet - Hecser László:

Környezetvédelemről fiataloknak és időseknek

Megújult Barót egyik legismertebb civil szervezete, a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE). Az új vezetőség folytatná az elmúlt években elkezdett egyre népszerűbb programokat, sőt, bővítené is azokat. A leköszönő elnök, Ráduly Antal Róbert helyébe az addigi alelnököt, Egyed Emőkét választották, az alelnöki teendőket Benkő László látja el, a titkár Jancsó Réka lett.