Sepsiszentgyörgy, 2018. január 18., csütörtök 19:49
Köszöntjük Piroska nevű olvasóinkat!

Környezetvédelemről fiataloknak és időseknek

2017. február 17., péntek, Közélet
Fotó: Zike
Fotó: Zike
Megújult Barót egyik legismertebb civil szervezete, a Zöld Ifjak Környezetvédő Egyesülete (ZIKE). Az új vezetőség folytatná az elmúlt években elkezdett egyre népszerűbb programokat, sőt, bővítené is azokat. A leköszönő elnök, Ráduly Antal Róbert helyébe az addigi alelnököt, Egyed Emőkét választották, az alelnöki teendőket Benkő László látja el, a titkár Jancsó Réka lett.
A ZIKE idei tervei között szerepel a szelektív hulladékgyűjtésben való hangsúlyosabb részvétel. Az elmúlt években a város központjában egy-két alkalommal szerveztek gyűjtést, ám idéntől a megnövekedett igény miatt többször is állnának a lakosság rendelkezésére. „Egyesületünk tagjait folyamatosan szólítják meg az utcán a hulladékot leadni kívánók, ezért úgy döntöttünk, növeljük ilyen akcióink számát. Úgy vélem, ez az érdeklődés nem csak azért van, mert a leadott hulladékot jóváírják a szemétdíjszámlán. A barótiak fokozódó elkötelezettsége a környezetvédelem mellett tetten érhető abban is, ahogy a Baróti Szabó Dávid Középiskola IX. D osztályát segítették a Tega Rt. és a tanfelügyelőség által szervezett, tizenkilenc csapat benevezésével zajló környezetvédelmi vetélkedőn: támogatásuknak köszönhetően olyan jelentős mennyiségű szelektív hulladékot sikerült összegyűjteniük, amivel az első szakaszt meg is nyerhették” – mondotta az új elnök.
Hasonlóképpen növelnék azon nyári táborozások számát is, amelyeken játékosan, feladatokat teljesítve gyarapodnának a helyi és a szórványból érkező fiatalok – a Zöldike nevet viselővel 10–13 éveseket, a ZöldIfivel a 14 éven felülieket szólítanák meg – környezetvédelmi ismeretei. A hagyományosan szeptemberben sorra kerülő mobilitás hetében nemcsak közös kerékpáros kirándulást szerveznek, hanem a teljes hetet a legkülönbözőbb korcsoportok számára szervezett megmozdulásokkal töltenék ki. A 17 éven felülieknek szánt tanulmányi kirándulásokkal sem hagynának fel. „Igyekszünk programjainkat úgy össze­állítani, hogy a fiatalok és idősebbek közül minél többen úgy érezzék,  nekik is szól. Mégis szeretnénk, ha nemcsak ezeken vennének részt nagy számban, hanem minél többen felkeresnének, s újabb és újabb megvalósításra érdemes célokat javasolnának – minden jó kezdeményezést tárt karokkal fogadunk” – mondotta Egyed Emőke.
Hozzászólások
2017. február 17.
péntek 19:03
belaba
1652 hozzászólás
hol lehet hozajutni azokhoz a szines tevekhez mar husz eve tervezek egyet a clasic sem mar nagyon szurke kepet ad meg cseicseszkut neztem bene.

2017. február 17.
péntek 20:58
cbn90
38 hozzászólás
http://a1.a4w.ro/assets/yoda/2013/05/22/image_galleries/14568/gadgeturile-copilariei-am-crescut-cu-televizorul-alb-negru-astazi-ne-uitam-la-smart-tv.jpg

2017. február 17.
péntek 21:01
cbn90
38 hozzászólás
Ilyened volt belaba ?

2017. február 17.
péntek 22:14
belaba
1652 hozzászólás
Nem ez Opera nekem Clasic S van 1977bol akor vetem Karacsonyra meg met az a taromos reklam bene hogy ona palona blanka

2017. február 17.
péntek 23:18
cbn90
38 hozzászólás
:))

2017-02-17: Közélet - Váry O. Péter:

Nap, hold, kopjafák

Az ’56-os emlékév számtalan emlékműavatásra adott alkalmat szerte a Kárpát-medencében – s máshol is, ahol ’56 szellemét éltetők léteznek –, egyre több nyoma lesz a kommunizmus alapját kikezdő magyar forradalomnak és szabadságharcnak.
2017-02-17: Közélet - Iochom István:

Népszerű az Ezüst Akadémia

Lezárult Kézdivásárhelyen a jelentkezés az Ezüst Akadémia oktatási programon való részvételre. A meghirdetett háromszáz hely határidő előtt betelt, mivel az érdeklődők száma elérte a Vigadó színháztermének befogadóképességét, ezért a szervezők nem fogadnak további jelentkezőket. Az oktatási program 250 érdeklődővel indult Csíkszeredában 2015-ben, azóta ez a szám hatszázra növekedett. Kézdivásárhelyen február 23-ától kezdődően minden második hét csütörtökén délután fél öttől a Vigadó színháztermében tartják az előadásokat, összesen hetet. A február 23-ai előadó Kádár Annamária, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, aki Én, mint a saját mesém hőse címmel tart előadást.