Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 23., szerda 16:44
Köszöntjük Bence nevű olvasóinkat!

Megtámadják a munkafelügyelőség bírságait

2017. február 17., péntek, Közélet
Megközelíti a hatszázezer lejt a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség által tavaly kiszabott bírságok összege. A legtöbb kihágást a munkaviszonynál tapasztalták az ellenőrök, ugyanakkor három halálos munkabaleset ügyében is eljártak.
Az intézmény értékelőjéből az is kiderül, hogy több mint 1500 ellenőrzést végeztek, és ezek nyomán 1317 bírságot róttak ki. A munkaviszonnyal kapcsolatos kihágásokért 435 ezer lejt összesítő bírságról állítottak ki jegyzőkönyvet, míg a biztonsági és az alkalmazottak testi épségére, egészségére vonatkozó szabályok megsértése miatt 154 500 lejre. A felügyelőségnek az előbbiből közel 29 ezer lejt sikerült behajtania az év végéig. Ördög Lajos intézményvezető szerint általában az a jellemző, hogy a munkahelyi biztonságbeli hiányosságok miatt kirótt bírságokat az érintett munkáltatók mintegy hetven százaléka általában törleszti, míg a munkaviszonyt érintő hiányosságokért kiszabottaknál az arány fordított, azaz hetven százalékban megtámadják a hatósági döntést. Az ítélőszékek – mivel a mulasztásnak, tettnek alacsony a társadalmi veszélyességi szintje – általában a felpereseknek adnak igazat, és leggyakrabban megrovásra, figyelmeztetésre módosítják a bírságot.
A felügyelőség 2016-ban 66 balesetet vizsgált, ezek közül öt halállal végződött. Három esetben bebizonyosodott, hogy munkahelyi baleset okozta az áldozatok elhunytát, két esetben pedig nem. Három esetben maradandó fogyaték lett a baleset következménye, a további 58 esetben pedig időszakosan veszítették el munkaképességüket az érintettek. Érdeklődésünkre Ördög Lajos elmondta: az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért tragikus esemény – amely a Holz­industrie Schweighofer rétyi telepén következett be, és egy fiatal férfi halálával végződött – kapcsán lezárult a vizsgálat, intézményük megállapította: munkavégzés közben történt a szerencsétlenség, tehát munkabalesetként kezelendő. Ördög Lajos hozzátette: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mely ágazatokban jellemző a legtöbb munkabaleset, a fakitermelésben és a szállításban országos szinten növekedést tapasztaltak az elmúlt években. Háromszéken viszonylag sok olyan balesettel találkoznak, amelyek akkor következnek be, amikor az áldozatok a munkahelyre tartanak vagy onnan távoznak. A szabályok szerint ezek, noha nem munkavégzés közben következnek be, besorolás szerint ebbe a csoportba tartoznak.
Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most