Megtámadják a munkafelügyelőség bírságait

2017. február 17., péntek, Közélet
Megközelíti a hatszázezer lejt a Kovászna Megyei Munkafelügyelőség által tavaly kiszabott bírságok összege. A legtöbb kihágást a munkaviszonynál tapasztalták az ellenőrök, ugyanakkor három halálos munkabaleset ügyében is eljártak.
Az intézmény értékelőjéből az is kiderül, hogy több mint 1500 ellenőrzést végeztek, és ezek nyomán 1317 bírságot róttak ki. A munkaviszonnyal kapcsolatos kihágásokért 435 ezer lejt összesítő bírságról állítottak ki jegyzőkönyvet, míg a biztonsági és az alkalmazottak testi épségére, egészségére vonatkozó szabályok megsértése miatt 154 500 lejre. A felügyelőségnek az előbbiből közel 29 ezer lejt sikerült behajtania az év végéig. Ördög Lajos intézményvezető szerint általában az a jellemző, hogy a munkahelyi biztonságbeli hiányosságok miatt kirótt bírságokat az érintett munkáltatók mintegy hetven százaléka általában törleszti, míg a munkaviszonyt érintő hiányosságokért kiszabottaknál az arány fordított, azaz hetven százalékban megtámadják a hatósági döntést. Az ítélőszékek – mivel a mulasztásnak, tettnek alacsony a társadalmi veszélyességi szintje – általában a felpereseknek adnak igazat, és leggyakrabban megrovásra, figyelmeztetésre módosítják a bírságot.
A felügyelőség 2016-ban 66 balesetet vizsgált, ezek közül öt halállal végződött. Három esetben bebizonyosodott, hogy munkahelyi baleset okozta az áldozatok elhunytát, két esetben pedig nem. Három esetben maradandó fogyaték lett a baleset következménye, a további 58 esetben pedig időszakosan veszítették el munkaképességüket az érintettek. Érdeklődésünkre Ördög Lajos elmondta: az egyik legnagyobb érdeklődéssel kísért tragikus esemény – amely a Holz­industrie Schweighofer rétyi telepén következett be, és egy fiatal férfi halálával végződött – kapcsán lezárult a vizsgálat, intézményük megállapította: munkavégzés közben történt a szerencsétlenség, tehát munkabalesetként kezelendő. Ördög Lajos hozzátette: nem lehet egyértelműen kijelenteni, hogy mely ágazatokban jellemző a legtöbb munkabaleset, a fakitermelésben és a szállításban országos szinten növekedést tapasztaltak az elmúlt években. Háromszéken viszonylag sok olyan balesettel találkoznak, amelyek akkor következnek be, amikor az áldozatok a munkahelyre tartanak vagy onnan távoznak. A szabályok szerint ezek, noha nem munkavégzés közben következnek be, besorolás szerint ebbe a csoportba tartoznak.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-02-17: Közélet - Iochom István:

Népszerű az Ezüst Akadémia

Lezárult Kézdivásárhelyen a jelentkezés az Ezüst Akadémia oktatási programon való részvételre. A meghirdetett háromszáz hely határidő előtt betelt, mivel az érdeklődők száma elérte a Vigadó színháztermének befogadóképességét, ezért a szervezők nem fogadnak további jelentkezőket. Az oktatási program 250 érdeklődővel indult Csíkszeredában 2015-ben, azóta ez a szám hatszázra növekedett. Kézdivásárhelyen február 23-ától kezdődően minden második hét csütörtökén délután fél öttől a Vigadó színháztermében tartják az előadásokat, összesen hetet. A február 23-ai előadó Kádár Annamária, a kolozsvári Babeş–Bolyai Tudományegyetem adjunktusa, aki Én, mint a saját mesém hőse címmel tart előadást.
2017-02-17: Közélet - Bokor Gábor:

Megfagyhatunk az erdő alatt

Veszélyben a lakosság tűzifával való ellátása. Lassan hiába van pénze az embernek, nincs fa, amit megvehetne, a bankjegyekkel pedig nem lehet fűteni – kongatta meg a vészharangot Kis József, Zágon polgármestere a Mikes Egyesület által működtetett Zágoni Magánerdészet szerdai közgyűlésén.