Nyomtatott újság megrendelése Paypal-al

Megrendelési periódus:

Kezdési dátum:


Regisztráljon, és szóljon hozzá írásainkhoz


Sepsiszentgyörgy, 2017. augusztus 20., vasárnap 05:07
Köszöntjük István nevű olvasóinkat!

Megfagyhatunk az erdő alatt

2017. február 17., péntek, Közélet
Az erdő alatt is kincs lett a tűzifa. Albert Levente felvétele
Az erdő alatt is kincs lett a tűzifa. Albert Levente felvétele
Veszélyben a lakosság tűzifával való ellátása. Lassan hiába van pénze az embernek, nincs fa, amit megvehetne, a bankjegyekkel pedig nem lehet fűteni – kongatta meg a vészharangot Kis József, Zágon polgármestere a Mikes Egyesület által működtetett Zágoni Magánerdészet szerdai közgyűlésén.
A részt vevő önkormányzati és közbirtokossági vezetők figyelmébe ajánlotta a tavalyi 617-es kormányrendeletet, amely előírja, hogy a köztulajdonban lévő erdőkből elsősorban a lakosság faigényét kell kielégíteni tisztességes áron, és csak a megmaradt mennyiséget kell licitre vinni a nagyobb jövedelem reményében.
Az utóbbi két évtizedben ilyen ostrom nem volt, év elejétől február közepéig több mint 800 tűzifaigénylést iktattak a zágoni községházán. Ha minden kérésre csak 4 folyóméter fát adnak, az már 3200 méter. A községháza, az alárendelt intézmények, iskolák szükséglete közel 1500 méterre rúg, ez összesen 4700 méter fát jelent, ennyit pedig nem lehet kitermelni a községi erdőkből – körvonalazta a helyzetet a polgármester.
A zágoni tanács nemrég hozott határozatot a községi erdőkből származó tűzifa eladásáról. Prioritást élveznek a polgárok, akik 86 lejes folyóméterenkénti áron kaphatják meg a kiutalt fát, út mellé kitermelve – azonban feltételeket is szabtak. Nem kaphat jutányos áron fát az, aki saját erdővel rendelkezik – beleértve a közbirtokossági tagokat is –, és azok sem, akik adó- és illetékelmaradással, be nem fizetett büntetéssel szerepelnek a községháza nyilvántartásában.
A községvezető a régiót sújtó fahiány több okára is rámutatott. Nagyon sok olyan rendelkezést fogadtak el a törvényhozók, amelyek szinte ellehetetlenítik a kitermelést. A környezetvédők sem az erdészeti szakember szemével nézik az erdőt, ők a kivágás teljes leállítását szeretnék elérni. Igaz, a sok szigorításnak haszna is van, ma már lehetetlen fát lopni az erdőből. Aki mégis megteszi, bűnügyi dossziét, a falopáshoz használt jármű elkobzását kockáztatja – ecsetelte Kis József.
A Schweighofer cég rétyi fűrész­üzeme is hozzájárul a fakrízishez. Míg korábban a lakosság potom áron vehetett a helyi fafeldolgozóktól deszkaszélet (közismerten cándra), most ezért a hulladékért magas árat fizet a Schweig­hofer, ami meghaladja az egyszerű ember lehetőségeit. Maholnap az erdő alatt kell megfagynia a lakosságnak – panaszolta a polgármester. A közgyűlésen azt kérte: a polgármesteri hivatalok – legalábbis azok, amelyeknek van erdejük –, közbirtokosságok szabjanak meg elérhető árat a tűzifáért, hogy a lakosság, a közbirtokosság tagsága hozzájuthasson a tüzelőhöz. „Nem a pénzt kell nézni, hanem az emberek érdekét” – szögezte le.
2017. február 17.
péntek 10:36
Ferencz
13492 hozzászólás
Nem okoskodni akarok, de a fa esetében miért használnak olyan mértékegységet - a folyómétert - amelyet gyaníthatóan nem vihetnek be a könyvelésbe sem? Én vettem fát életemben eleget, de a számlán, minden esetben vagy köbméter, vagy kilogram jelent meg. Köbméterben kifejezve, mennyi egy folyóméter?

2017. február 17.
péntek 12:19
Andris2
74 hozzászólás
http://energia.ma/megujulo/biomassza/mazsa-kobmeter-erdeszeti-kobmeter-mit-erdemes-tudni-favasarlas-elott/

A folyóméter fa az 1 méter széles, 1 méteres magas sarangba rakott fából egy méter. Szóval nem 1 erdészeti köbméter, hanem annál kevesebb.

2017. február 17.
péntek 18:34
leoparduc
219 hozzászólás
Akkor a folyóméter a normál méter, vagy köbméternek felel meg, amiben falun is szokták számolni, számon tartani a tűzifát, jól értem? Tehát a m*m*m.

Ha hozzá szeretne szólni, jelentkezzen be
Felhasználónév:
Jelszó:
Regisztráljon most