Erősödik a radikalizálódás

2017. február 17., péntek, Belföld
Klaus Iohannis államfő is gratulált tegnap a tevékenysége éves mérlegét bemutató Szervezett Bűnözés és Terrorizmus Elleni Igazgatóságnak. Az intézmény honlapján közzétett jelentés szerint tavaly az igazgatóság több mint 3800 személy ellen emelt vádat, ami szinte azonos a 2015-ös adatokkal.
A megoldott ügyek száma meghaladta a 13 ezret, ez több mint 12 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest; a megoldatlanul maradt ügyek száma 12 ezer fölött van, ez 20,98 százalékos növekedés egy év alatt. Az igazgatóság ügyészei tavaly átlagosan hat ügyön dolgoztak, a tavalyelőtti négyhez képest. 2016-ban 69 vádlottat mentettek fel a bíróságok, 2015-ben 121-et. A 2016-ban lezárt ügyekben az okozott kár összege meghaladta a 135 400 000 eurót; a vádhatóság ugyanakkor 4,2 milliárd lej értékben vett zár alá javakat.
Az igazgatóság szerint 2016-ban növekvő tendenciát mutatott a radikalizálódás jelensége, legyen szó terrorveszélyes helyekről származó emberekről vagy dzsihádista meggyőződést felvett román állampolgárokról. A terrorizmussal és állambiztonsággal kapcsolatos 141 ügy közül 36-ot sikerült megoldani, egy esetben két vádlott előzetes letartóztatásban van. Nőtt a drogkereskedelemmel kapcsolatos ügyek száma is, a Romániában leggyakrabban felbukkanó áru a cannabis.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint ki nyeri a futball világbajnokságot?eredmények
szavazatok száma 230
szavazógép
2017-02-17: Belföld - :

Székelyföld-stand a Romexpón

Interaktív standdal népszerűsítik Székelyföldet Kovászna, Hargita és Maros megye turisztikai egyesületei a február 16–19. között megszervezett bukaresti nemzetközi turisztikai vásáron. A három megye egységes arculattal és a térségre jellemző ajánlattal teszi teljessé a székelyföldi idegenforgalmi kínálatot.
2017-02-17: Belföld - :

A honvédelmen nem spórolnak

Románia hazai össztermékének két százalékát fordítja védelmi kiadásokra, és ezzel betartja a NATO-ban tett vállalását – jelentette ki Brüsszelben Gabriel Leş védelmi miniszter, aki a NATO-tagországok védelmi minisztereinek tanácskozásán arról biztosította a résztvevőket: Románia továbbra is támogatja, hogy a szervezet nagyobb szerepet vállaljon a nemzetközi stabilitás biztosításában. A tanácskozáson Gabriel Leş szándéknyilatkozatot írt alá Ursula von der Leyen német védelmi miniszterrel, amely szerint ezután román egységek is részt vesznek a szervezet egyik, Németország által koordinált csapattestében. A miniszterek egyetértettek abban, hogy a szervezetnek hangsúlyosabb szerepet kell vállalnia a terrorizmus visszaszorításában.