Hírsaláta

2017. február 17., péntek, Belföld
ELFOGULTSÁGI BÍRSÁG. Tízezer lejes bírságot szabott ki tegnap az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) a Román Televízió 1-es csatornájára, amiért a Beatrice együttes kolozsvári koncertjéről készült anyagával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat. A jelentés szerint a közszolgálati televízió 2016. augusztus 17-i esti híradójában Vitatott koncert címmel olyan anyagot sugárzott a Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice együttes koncertjéről, amely megszegte a törvény előírásait; ezek értelmében az audiovizuális tartalmakat előállító szolgáltatók kötelesek objektív és korrekt tájékoztatást nyújtani az eseményekről. A jelentés többek között rámutat: gondoskodni kell a hírek pontos megfogalmazásáról és bemutatásáról, valamint arról, hogy a tudósítás tárgya és a kísérő képek között valós kapcsolat álljon fenn. (Maszol)
CSÍKBAN NEM LESZ VÁROSHÁZA. Egy jogerős bírósági ítélet értelmében 30 napon belül el kell távolítani a Városháza feliratot a csíkszeredai polgármesteri hivatal homlokzatáról.  A felirat védelmében a polgármesteri hivatal valamennyi romániai jogorvoslati lehetőséget kimerített már, de mindenütt veszített. A Városháza felirat eltávolításáért a magyarellenes feljelentéseiről ismert Dan Tanasă blogger által vezetett Méltóságért Európában Polgári Egyesület nyújtott be keresetet 2015 novemberében. A bíróság mind első fokon, mind másodfokon elfogadta a felperes érvelését, mely szerint a román intézménynév magyar megfelelője a polgármesteri hivatal, nem pedig a városháza. A hivatal bejáratánál egyébként a törvényes előírásoknak megfelelően is olvasható az intézmény neve, ezen magyarul a Polgármesteri Hivatal szerepel. Tanasă már több tucat hasonló pert indított a székelyföldi önkormányzatok ellen, és mindegyiket megnyerte. (Krónika)
SEPSISZENTGYÖRGYI A KAMIONSOFŐR. Egy sepsiszentgyörgyi kamionsofőr felelősségét veti fel az M43-as autópályán szerda reggel bekövetkezett tömegbalesettel kapcsolatban a romániai  sajtó. A Pro TV szemtanúkat is megszólaltató híradásában animációt is közölt a baleset körülményeiről. Eszerint a kamion sofőrje a sűrű ködben későn észlelte azt a tehergépkocsisort, amely az autópálya első sávján várakozott a határátlépésre, ezért – hogy az ütközést elkerülje – a belső sávra irányította járművét és fékezett. Ezt követően kisbuszok, furgonok és egy autóbusz ütközött hátulról a két sávot elfoglaló két román rendszámú kamionba. A sepsiszentgyörgyi fuvarozócég tulajdonosa a Krónikának adott nyilatkozatában cáfolta, hogy a munkatársuk okozta volna a tömegbalesetet. A cégtulajdonos szerint a magyar rendőrök elengedték a székelyföldi sofőrt, aki – kihallgatása után –  minden iratát visszakapta. Huber Krisztián, a Csongrád Megyei Rendőr-főkapitányság szóvivője a Maszol.ro portálnak azt mondta, hogy a baleset okait még vizsgálják. A tömegbalesetben hét gépkocsi ütközött össze, négy személy meghalt, 13 személy kórházi ápolásra szorult. (MTI)
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 284
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-02-17: Belföld - :

Üdülőtelepülés lett Borszék

Országos érdekeltségű üdülőtelepülésnek minősítette tegnap a kormány a Hargita megyei Borszéket, valamint a Suceava megyei Suceviţát. A minősítéssel lehetőség nyílik vissza nem térítendő források lehívására. További tíz települést vagy ezek egy részét helyi érdekeltségű üdülőtelepekké nyilvánították: a Gorj megyei Baia de Fier, a Szilágy megyei Szilágybagos, a Beszterce-Naszód megyei Kolibica, a Máramaros megyei Majszin, a Szatmár megyei Avasfelsőfalu, a Suceava megyei Pojorâta, a Maros megyei Marosszentgyörgy, a Hargita megyei Maroshévízhez tartozó Bánffy-fürdő, a Kolozs megyei Déshez tartozó Désakna, valamint a Bákó megyei Moineşti-fürdő került fel erre a listára.
2017-02-17: Világfigyelő - :

Erősítik a magyar nemzet összetartozását (Újra meghirdetik a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programot)

A nemzetpolitikai államtitkárság idén is meghirdeti a diaszpóra magyarságát felkaroló Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-programot – közölte Potápi Árpád János államtitkár tegnap Budapesten. A pozitív visszajelzések hatására mindkét programban emelkedik az ösztöndíjasok száma.