Újra meghirdetik a Kőrösi Csoma Sándor- és a Petőfi Sándor-programotErősítik a magyar nemzet összetartozását

2017. február 17., péntek, Világfigyelő
A nemzetpolitikai államtitkárság idén is meghirdeti a diaszpóra magyarságát felkaroló Kőrösi Csoma Sándor- és a szórványmagyarságot segítő Petőfi Sándor-programot – közölte Potápi Árpád János államtitkár tegnap Budapesten. A pozitív visszajelzések hatására mindkét programban emelkedik az ösztöndíjasok száma.
A nemzetpolitikai államtitkárság ötödik alkalommal teszi közzé a Kőrösi Csoma Sándor-program (KCSP) és harmadik alkalommal a Petőfi Sándor-program (PSP) felhívását. A KCSP 2013-ban 47 ösztöndíjas részvételével indult, 2014-től ez a szám 100-ra nőtt. A PSP 2015-ben indult a KCSP mintájára. Míg előbbi legfőbb célja a diaszpóra magyarságának megerősítése, addig utóbbi a Kárpát-medencében szórványban élő magyar közösségek támogatására fókuszál – jelezte az államtitkár.
A programokkal szeretnék kiépíteni és megerősíteni a külhonban élő magyar közösségek intézményrendszerét, ami hozzájárul a magyar önazonosság és a magyar nemzet összetartozásának erősítéséhez. Az államtitkár a programok eddigi eredményei között említette, hogy több olyan magyar közösséget sikerült feltárni, amelyről eddig nem tudtak vagy kevés információval bírtak, például Argentínában. A szórvány­magyar közösségek megerősödtek, Macedóniában újraindult a magyar nyelv oktatása, Szarajevóban magyar ház nyílt – sorolta.
Grezsa István kormánybiztos elmondta, a megnövekedett igények alapján mindkét programban növelik az ösztöndíjasok számát: a KCSP-ben a 2017/2018-as programévben legfeljebb 115-en vehetnek részt az eddigi 100 helyett, a PSP-ben pedig legfeljebb 65-en (az eddigi 50–51 volt). A PSP továbbra is az egykori Monarchia területére terjed ki, érintve Romániát, Ukrajnát, Szerbiát, Horvátországot, Szlovéniát, Ausztriát, Szlovákiát, Csehországot, Bosznia-Hercegovinát, Macedóniát és Dél-Lengyelországot. Potápi Árpád János elmondta: a pályázat február 15-étől elérhető a www.nemzetiregiszter.hu, a www.korosiprogram.hu és a www.petofiprogram.hu honlapon. Jelentkezni március 15-éig lehet.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-02-17: Belföld - :

Hírsaláta

ELFOGULTSÁGI BÍRSÁG. Tízezer lejes bírságot szabott ki tegnap az Országos Audiovizuális Tanács (OAT) a Román Televízió 1-es csatornájára, amiért a Beatrice együttes kolozsvári koncertjéről készült anyagával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásra vonatkozó előírásokat. A jelentés szerint a közszolgálati televízió 2016. augusztus 17-i esti híradójában Vitatott koncert címmel olyan anyagot sugárzott a Kolozsvári Magyar Napokon fellépő Beatrice együttes koncertjéről, amely megszegte a törvény előírásait; ezek értelmében az audiovizuális tartalmakat előállító szolgáltatók kötelesek objektív és korrekt tájékoztatást nyújtani az eseményekről. A jelentés többek között rámutat: gondoskodni kell a hírek pontos megfogalmazásáról és bemutatásáról, valamint arról, hogy a tudósítás tárgya és a kísérő képek között valós kapcsolat álljon fenn. (Maszol)
2017-02-17: Világfigyelő - :

Amerikai szenátus: A szellemi fogyatékosok is vásárolhassanak lőfegyvert

A republikánus többségű amerikai szenátus visszavonta az előző, Barack Obama vezette kormányzat azon rendelkezését, amely szerint a szellemi fogyatékosok és mentális problémákkal küszködők nem vásárolhatnak lőfegyvert az Egyesült Államokban. A semmissé tett rendelkezés mintegy 75 ezer embert akadályozott meg lőfegyver vásárlásában. A republikánus többségű képviselőház még az Obama-korszakban született több más rendelkezés visszavonására készül.