Bizalmatlan Trumppal a hírszerzés?

2017. február 17., péntek, Világfigyelő
A The Wall Street Journal információi szerint az amerikai hírszerző közösség információkat tart vissza Donald Trump elnök elől. A republikánusokhoz közel állónak tartott The Wall Street Journalnak mind a Fehér Ház, mind az Országos Hírszerzési Igazgatóság hivatala kategorikusan cáfolta az információk visszatartásáról szóló állításokat.
A lap meg nem nevezett korábbi és jelenlegi hírszerzési tisztségviselőkre hivatkozva azt állítja, hogy „érzékeny információkat” nem közölnek Donald Trumppal, és ennek oka a hírszerzői közösség bizalmatlansága az elnök iránt. A The Wall Street Journal forrásai szerint a hírszerzői közösség állítólag attól tart, hogy a bizalmas információk kikerülhetnek Trump környezetéből. A lap hozzáteszi: az információk visszatartása az elnök és a hírszerzői közösségek között kialakult mély bizalmatlanságot tükrözi, ami részben az elnök csapata és az orosz kormány közötti feltételezett kapcsolatok, részben pedig Trumpnak a hírszerzői közösség iránti kritikus megnyilvánulásai miatt alakult ki.
Szerdán Donald Trump Twitter-bejegyzésben kárhoztatta a hírszerzést és a sajtóban megjelenő információkat, azt állítva, hogy Michael Flynn nemzetbiztonsági tanácsadó lemondásáért ők a felelősek. „A hírszerzés úgy osztogatja az információkat, mint a cukorkát” – írta az elnök, s a kiszivárogtatást nevezte az igazi botránynak. Az elnök még a Benjámin Netanjahu izraeli kormányfővel tartott közös sajtótájékoztatóján is kitért erre, s miközben dicsérte a lemondott nemzetbiztonsági tanácsadót, leszögezte, hogy a hírszerzés a felelős dokumentumok és információk kiszivárgásáért. „Ez bűncselekmény” – hangoztatta Trump.
Közben a Fox televízió egyik műsorában arról folyt a vita, vajon a hírszerzés nem szándékosan szivárogtat-e ki információkat, hogy aláássa Donald Trump elnöki tevékenységét. A televízió megszólaltatta Steve King iowai republikánus kép­viselőt is, aki leszögezte:  egyesek – akár a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), akár a hírszerzés berkeiből – szándékosan szivárogtatnak ki információkat a The New York Timesnak és a The Washington Postnak. A republikánus politikus hangsúlyozta, hogy most a politikai baloldalon olyan elméleteket, feltevéseket hangoztatnak, amelyek hí­reszteléseken alapulnak, hiszen konkrét tények, adatok ezeket nem támasztják alá.
Trump elnök tegnap Twitter-bejegyzésben üzent a kiszivárogtatóknak. „A kiszivárogtatás – még a titkos információk törvénytelen kiszivárogtatása is – évek óta nagy probléma Washingtonban. A kudarcos The New York Timesnak – és másoknak is – bocsánatot kell kérniük” – írta az elnök, majd a kiszivárogtatókra utalva hozzátette: „elcsípjük őket”.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-02-17 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bent marad-e az első ligában a Sepsi OSK labdarúgócsapata?eredmények
szavazatok száma 290
szavazógép
Várható időjárás Sepsiszentgyörgyön
2017-02-17: Világfigyelő - :

Amerikai szenátus: A szellemi fogyatékosok is vásárolhassanak lőfegyvert

A republikánus többségű amerikai szenátus visszavonta az előző, Barack Obama vezette kormányzat azon rendelkezését, amely szerint a szellemi fogyatékosok és mentális problémákkal küszködők nem vásárolhatnak lőfegyvert az Egyesült Államokban. A semmissé tett rendelkezés mintegy 75 ezer embert akadályozott meg lőfegyver vásárlásában. A republikánus többségű képviselőház még az Obama-korszakban született több más rendelkezés visszavonására készül.
2017-02-17: Világfigyelő - :

A Fidesz–KDNP Áder mellett

Egyhangúlag támogatta a Fidesz–KDNP-frakciószövetség, hogy a jelenlegi köztársasági elnök, Áder János legyen ismét a kormánypárti képviselőcsoportok jelöltje az államfői posztra. Az elnökválasztás várhatóan március 13-án lesz a parlamentben, de az erről szóló végleges döntést Kövér László házelnök hozza majd meg – közölte Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője tegnap.