Egyéves az őrkői babaprogram

2017. február 22., szerda, Közélet

Hátukra veszik kisbabáikat, és csigabigás dalt énekelnek az anyukák, mondókákat tanulnak, a  játék ideje alatt pedig a kicsinyek a kirakósokat próbálgatják, bebújnak a babasátorba, hintalovaznak – szokványos látvány a baba-mama klubokban. A tegnap egyéves születésnapját ünneplő Ringató, Biztos Kezdet Gyermekház mégis más, mert a sepsiszentgyörgyi őrkői roma telepen működő programban az anyukák harmada kiskorú, a bölcsődés korú gyermekek pedig olyan családokban nevelkednek, ahol a tudatos fejlesztő játékok ritkán kapnak szerepet.

  • Jó a hangulat az őrkői Ringató játszóházban. Albert Levente felvétele
    Jó a hangulat az őrkői Ringató játszóházban. Albert Levente felvétele


Az Esély Lelki Egészségvédő Egyesület a helyi önkormányzat támogatásával indította tavaly februárban a kisgyermekes családoknak nyújtott szolgáltatást, amelynek célja a társadalmi hátrányokból fakadó kockázatok csökkentése, illetve olyan környezet, valamint foglalkozások biztosítása, amelyek segítik a gyermekeket képességeik kibontakozásában és korai fejlesztésében. Az egyesület munkatársai hétköznapokon délelőttönként négy órát foglalkoznak a gyermekekkel a Néri Szent Fülöp Szociális Központban berendezett játszóházban, a kicsik tízórait és délben meleg ételt is kapnak.
A tevékenységekben részt vesznek az anyukák, esetenként a nagyobb testvérek is, az együtt töltött idő jó alkalom arra, hogy a kiskorú, illetve nagyon fiatal első gyermekes szülők megtanulják, hogyan fejleszthetik kicsinyeiket a közös játék által. Taras Réka és Tókos Judit szociális munkás, valamint Mocsel Emília dajka naponta 9–13 óra között fogadja a tizenöt-húsz gyermeket, de az elmúlt egy esztendőben több mint nyolcvan babával foglalkoztak. Szilágyi Andrea, Vetró-Bodoni Enikő és Papp Ágota a tevékenységek szakmai koordinálásáért, a program adminisztrációs lebonyolításáért felel.
A tegnapi születésnapot Orbán Ferenc és Gábor Szabolcs zenei közreműködésével és tortával ünnepelték, az anyák közül többen megköszönték a foglalkozásvezetőknek, hogy tanítják gyermekeiket. Az elmúlt esztendő alatt bebizonyosodott, a Ringató több mint játszóház, összetett közösségi program, amely akkor éri el igazán célját, ha innen az út az óvodába, majd az iskolába vezet, ha a gyermekek a koruknak megfelelő ritmusban fejlődhetnek, és szociálisan hátrányos helyzetük nem akadályozza őket a haladásban.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1501
szavazógép
2017-02-22: Közélet - :

Falopások megyeszerte

Pénteken és szombaton is fatolvajokat értek tetten községi rendőrök. Bereckben egy 34 éves férfit lakossági bejelentés nyomán kaptak el, ő egy fát vágott ki, Bölönben három 27 és 51 év közötti, Brassó megyei férfi bukott le, akik egy szekéren másfél köbméter faanyagot szállítottak, amelyet a község erdejéből tulajdonítottak el. Dobollón egy 44, illetve egy 58 éves férfit értek tetten, akik szintén szekérrel szállítottak ugyancsak lopott fát, Bardocon pedig három fiatalt (19 és 28 év közöttiek) füleltek le, ők 28 fát gyökerestől fordítottak ki a földből, a hazaúton viszont lebuktak. Minden esetben a rendőrség bűnvádi eljárást indított lopás gyanújával. (ndi)
2017-02-22: Közélet - Fekete Réka:

Háromszékiek is segítik a családot (Tűzkárosult csángó tanító)

Január 9-e a négygyermekes külsőrekecsini Gyurka Valentin csángó tanító családjának legtragikusabb napja. Házuk porig égett, s bár egyikük sem sérült meg, mindenük odaveszett. A külsőrekecsini Magyar Házban kaptak menedéket, barátok, civil szervezetek siettek segítségükre határon innen és túl. Tegnap a sepsiszentgyörgyi Evilági zenekar és Keresztes Ágnes, a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulatának színművésze tartott jótékonysági előadást a Gyurka család javára a kézdivásárhelyi Vigadó Művelődési Házban.