2004-11-23:
Emléktábla-avatás Sepsiszentgyörgyön (A Magyar Tudomány Napja Erdélyben)

145 esztendeje annak, hogy gróf Mikó Imre kezdeményezésére, bőkezû adományai és kitartó munkája eredményeként, 1859. november 23-án - ahogy a kor jeles költője, Medgyes Lajos ünnepi versének címében fogalmazott - megtörtént ,,az Erdélyi Múzeum kinyitása?. Az alapítás dátumát tekintjük a Magyar Tudomány Napjának Erdélyben. Néhány napja ezzel kapcsolatban jelentette be Egyed Ákos történész-akadémikusunk, az Erdélyi Múzeum Egyesület jelenlegi, erdővidéki születésû elnöke a tudományos kolozsvári fórumon a történeti Erdély monográfiája elkészítésének időszerûen szükséges voltát.
Sepsiszentgyörgyön a mai napon egy régi adósságból próbálunk törleszteni. Emléktáblát állítunk a város egyik jeles szülöttére emlékezvén, születésének 125. esztendejében. Lósy-Schmidt Ede (1879-1948) hajdani mikós diák, a későbbi technikatörténész, a budapesti Magyar Mûszaki Múzeum megalapítója és első igazgatója, az első magyar nyelvû mûszaki lexikon szerkesztője és több mint félszáz tudománytörténeti tanulmány szerzője méltán kiérdemelte a megemlékezést.
Az ünnepélyes emléktábla-leleplezésre a Szent József-plébániatemplommal átellenben emelkedő szülőház előterében kerül sor ma 16 órai kezdettel. A nagyjaink iránti tiszteletadás jegyében minden érdeklődő polgártársunkat szeretettel elvárjuk.
Kónya Ádám


<< vissza