Mi, hol, mikor?

2017. március 21., kedd, Mi, hol, mikor?
Költészetvilágnapi versgyűjtés
A sepsiszentgyörgyi Bod Péter Megyei Könyvtár arra ösztönöz minden verskedvelőt, vegyen részt az örök érvényű költészet tiszteletére hirdetett kezdeményezésben.
 
Azok a könyvtárlátogatók, akik ma a nyitvatartási program alatt, 8–19 óráig betérnek, és magukkal visznek kézírással papírra lejegyezve vagy számítógépen beírva, kinyomtatva egyetlen kedvenc sort kortárs költő verséből, azt leadják az olvasószolgálati részleg egyikén, térítésmentesen iratkozhatnak be a könyvtárba, illetve újíthatják meg belépőjüket. A verssor a helyszínen is papírra vethető. Ugyanakkor kortárs költőktől származó, kedvenc verssorokat gyűjtenek ez alkalomból, amelyek beküldhetők hozzászólásként a könyvtár Facebook-oldalára a vonatkozó bejegyzés alatt vagy a biblio@kmkt.ro e-mail-címre a mai nap végéig. Mind a behozott, mind az online módon jelzett-küldött verssor mellett kérjük, tüntessék fel a forrásul szolgáló költemény szerzőjét és címét, valamint saját nevüket, amennyiben ez nem látható más módon. Az akció lezárultával a beérkezett verssorokból összeállítást, „versfonatot” készítenek.

Interaktív játszóház a könyvtárban
A Víz Alatti Kutatások Központja meghívására Sepsiszentgyörgy vendége lesz Macalik Kunigunda biológus, a Babeş–Bolyai Tudományegyetem Magyar Biológiai és Ökológiai Intézetének oktatója. A rendezvényt március 22-én, szerdán 17 órától tartják a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében. Az ezerarcú természet csodái – interaktív játszóház című előadásában bemutatja a természetismereti témákkal foglalkozó játszóház működését. A játszóház, amely egy folyamatosan bővülő természetismereti játék- és kelléktár, kitűnő lehetőséget biztosít a biológia játékos tanítására. Az előadásra pedagógusokat (tanítókat, biológiatanárokat), erdei iskolát rendezőket, szülőket, természetkedvelőket várnak, lehetőség lesz a játékok és más kellékek kipróbálására. Az előadás folytatásaként idén nyáron lehetőség nyílik a Herman Ottó-vándortanösvény használatára Dálnokon.

Zene
JUBILUEMI KONCERT. Ma 19 órától az Árkosi Kulturális Központban (Bástya-ház, Olt utca 6. szám) 30 éves jubileumi koncertet ad a brassói Gaudeamus vonósnégyes. Tagjai: Lucia Neagoe (elsőhegedű), Raluca Irimia (másodhegedű), Leona Varvarichi (brácsa) és Ştefan Neagoe (cselló). Meghívott vendégzenész Filip Ignác (fuvola). A helyek száma korlátozott, jegyeket előre is lehet vásárolni a központ székhelyén 9–15 óráig (telefon: 0267 373 652) 10 lejért.

Mozi
A sepsiszentgyörgyi Művész mozi (Kőrösi Csoma Sándor utca 10. szám, telefon: 0787 526 102) programján: MA: 17.30-tól A Szépség és a Szörnyeteg (amerikai musical, 123 perc, 3D) – román felirattal; 17.30-tól Arany (amerikai kalandfilm, 121 perc) – román felirattal; 19.45-től Némaság (amerikai történelmi dráma, 95 perc) – román felirattal; 20-tól Sleepless (amerikai akciófilm, 95 perc) – román felirattal.

Bábszínház
A CIMBORÁK BÁBSZÍNHÁZ a bábszínház  világnapja alkalmából ma Sepsiszentgyörgy lakónegyedeiben bemutatja A három kismalac című szabadtéri bábjátékát: 11 órától a Csíki negyedi Bertis előtt és 16 órától az Állomás negyedben, a piac melletti játszótéren várnak mindenkit.
ARIEL SZÍNHÁZ. Ma 10 és 12 órától a Kovásznai Művelődési Központban a marosvásárhelyi Ariel Gyermek- és Ifjúsági Színház A kis hableány című előadását mutatja be. A jegy ára 7 lej.

Tánc
A Háromszék Táncegyüttes szerdán 19 órától A banda című előadást játssza a sepsiszentgyörgyi Háromszék Táncstúdióban. Rendező-koreográfus: Könczei Árpád. Az előadásra jegyek a kulturális szervezőirodában kaphatók.

Tortoma Önképzőkör
A baróti Erdővidék Múzeuma Kászoni Gáspár Termében ma 19 órakor Erdővidéki emlékképek címmel beszélgetésre és dokumentumfilm-vetítésekre kerül sor Vörös T. Balázs vizuális antropológus, dokumentumfilm-rendező az 1997–2009 közötti időszakban Erdővidéken készített filmjeiből. Házigazda: Demeter Zoltán művelődésszervező.

Hitvilág
BÚCSÚ. Sepsiszentgyörgyön ma 18 órától az Állomás negyedi Szent Benedek-templomban tartanak búcsús szentmisét.

Ügyelet
Sepsiszentgyörgyön ma 20–8 óráig az 1918. december 1. úti Sensiblu (telefon: 0267 310 219, éjszaka csak a sürgősségi recepteket adják ki); Kézdivásárhelyen a Szabó Jenő utcai Eco (0267 364 974) gyógyszertár teljesít szolgálatot.

Sebességmérés
Kovászna megyében ma a 11-es országúton Kökös, Uzon, Maksa, Csernáton, Kézdisárfalva; a 12-es országúton Oltszem, Málnás, Mikóújfalu, Sepsibükszád közelében mérik a járművek sebességét.

Röviden
ÁRAMSZÜNET. Ozsdolán ma 8–15 óráig, Bereckben és Ojtozban ma 8–16 óráig, Lemhényben, Bereckben, Ojtozban és Martonoson szerdán 8–16 óráig szünetel az áramszolgáltatás.
IVÓVÍZ. A Közüzemek Rt. tájékoztatja a fogyasztókat, hogy javítás miatt felfüggeszti az ivóvíz-szolgáltatást Sepsiszentgyörgyön ma 8–15 óráig a Jókai Mór, Farm és Budai József utcában, a Kós Károly úton a Patak utca és a József Attila utca közötti szakaszon, valamint Illyefalván, Sepsiszentkirályban, Aldobolyban és a Szalomér negyedben.
KÁVÉHÁZI ELŐADÁSOK. A sepsiszentgyörgyi Tein Teaházban ma 18 órától Prohászka-Rád Boróka Színház az egész világ címmel tart előadást.
SZORGOS KEZEK díszítőművészeti szakkör kézműves-tevékenysége ma 15–18 óráig a sepsiszentgyörgyi belvárosi Szent József-plébánia könyvtárában (Kós Károly út 6. szám). Telefon: 0727 273 056.
VÖRÖSKERESZT. A Kovászna Megyei Vöröskereszt minden kedden 9–12 óráig a székházban (Sepsiszentgyörgy, Kós Károly utca 7. szám) vérnyomás-, vércukorszint- és koleszterinszint-mérést végez.
GUZSALYAS. A sepsiszentgyörgyi Míves Házban ma 16.30-tól gyermektáncház kisiskolásoknak, óvodásoknak, 17.30-tól kézműves-foglalkozás gyermekeknek.
MOZGÁSMŰVÉSZET. Sepsiszentgyörgyön a Live-Art Alapítvány Olt utca 1. szám alatti táncstúdiójában ma és csütörtökön 17 órától balett kisiskolásoknak, 19 órától Ágó-gym – alakformáló mozgás hölgyeknek, Telefon: 0722 233 774. Honlap: www.dancestudio.shp.hu.
TORNA. Az Ida Aerobik mai programja a sepsiszentgyörgyi uszodában: 18 órától aerobiktánc kisiskolásoknak, 19 órától stepaerobik. Telefon: 0722 243 234.
ASZTALITENISZKLUB. A sepsiszentgyörgyi dollárpiac melletti Topspinben edző irányításával hétfőtől péntekig asztaliteniszklub működik a következő programmal: 16–17 óráig kezdő gyermekeknek, 17–19 óráig haladó gyermekeknek, 19–22 óráig hobbijáték felnőtteknek. Szombaton és vasárnap 12–22 óráig szabad tevékenység. Érdeklődni a 0744 331 777-es telefonon lehet.
MOZI. A sepsiszentgyörgyi 9D moziban hosszú filmek megtekintésére kibérelhető a terem legtöbb 12 személy számára. Vetítési időpontok: kedd–péntek 14, 16.30, 19, 21.30 órától, szombat–vasárnap 11.30, 14, 16.30. 19, 21.30 órától. Hétfőn zárva.
VÁSÁR. Szerdán hagyományos József-napi vásár lesz Uzonban.
BÚVÁRTANFOLYAM. Március 23-án, csütörtökön 18 órától a sepsiszentgyörgyi vállalkozói inkubátorházban toborzó előadás lesz az induló búvártanfolyamra. Az elméleti képzésre Sepsiszentgyörgyön kerül sor, a gyakorlati képzésre a dálnoki My Lake búvártóban. A tanfolyamot sikeresen elvégzők nemzetközi búvárengedélyt kap­nak. További információk a 0755 011 500-as telefonon.
GOMBÁSZAT. A László Kálmán Gombászegyesület következő rendezvényét Sepsiszentgyörgyön a Székely Nemzeti Múzeum Bartók Béla Termében tartja március 22-én 18 órától, ahol képes bemutató lesz az LKG évbúcsúztatóiról, a gomba és a konyha kapcsolatáról (Botos Erika, Simon József, Zsigmond Győző).
LOMTALANÍTÁS. A Tega Rt. a háztartásban feleslegessé vált elektromos és elektronikai eszközöket Málnáson ma, Málnásfürdőn szerdán 12–20 óráig gyűjti.
PONTOSÍTÁS. Szombati lapszámunkban a (Március 15.) …és emléke Sepsiszentgyörgyön című írásunkba hiba csúszott: 1911. március 11-én Sepsiszentgyörgyön nem Kossuth Lajos szobrát avatták, hanem a hadvezér életnagyságú portréját, Gyárfás Jenő alkotását leplezték le. (Bővebben a témáról a Cserey Zoltán–József Álmos: Sepsiszentgyörgy képes története című kiadványban.)
Hozzászólások
Szavazás
Elégedett-e azzal, ahogyan a TEGA hótalanította Sepsiszentgyörgy utcáit az első havazás után?eredmények
szavazatok száma 53
szavazógép
2017-03-20: Közélet - Iochom István:

Középületek hőszigetelésére pályáznak (Kézdivásárhely)

Kézdivásárhely önkormányzata a közeljövőben öt középület – a városi kórház sebészeti osztálya, a Csipkerózsika Napközi Otthon, a Benedek Elek utcában levő napközi otthon, a nyujtódi Jakabos Ödön-iskola és a Turóczi Mózes-iskola – hőszigetelésére akar pályázni.
2017-03-21: Elhalálozás - :

Elhalálozás

Megrendülten, de a gondviselő Isten akaratába belenyugodva tudatjuk azokkal, akik ismerték és szerették, hogy életének 76., küzdelmesen szép házasságának 55. évében emberpróbáló, hosszan tartó szenvedését példaadó türelemmel és méltósággal viselő, családját és embertársait minden körülmények között szeretettel szolgáló
LÁSZLÓ KÁROLYNÉ
szül. PÉTER ILDIKÓ,
a sepsiszentgyörgyi járóbeteg-gondozó volt asszisztense
2017. március
20-án visszaadta életét Teremtőjének.
Temetése március 22-én 14 órakor lesz a központi katolikus temetőben református szertartás szerint.
Részvétfogadás a temetés előtt egy órával.
Családja
3741/b