Támogatás a kisebb, tejtermelő gazdáknak

2017. március 21., kedd, Gazdakör

A mezőgazdasági minisztérium közvitára bocsátott egy határozattervezetet, amely alapján a 3–9 tejelő szarvasmarhát tartó gazdák kaphatnának támogatást. Minderre 5,44 millió eurónyi uniós pénz áll rendelkezésre, amelyet az Európai Mezőgazdasági Garanciaalapból folyósítanak Romániának az agrártárcán keresztül, és amelyre magánszemélyek, jogi személyiséggel vagy vállalkozói engedéllyel rendelkező termelők jogosultak
 

 

A támogatásra a legalább három, legtöbb kilenc szarvasmarhát tartó gazdák jogosultak, ha eleget tesznek a további feltételeknek is. Ezek szerint az állatoknak a kérés benyújtásának időpontjában be kell lenniük jegyezve az országos farmjegyzékbe, a gazdaságnak rendelkeznie kell az állat-egészségügyi hatóság kódjával. Ugyanakkor bizonyítani kell, hogy a gazda felvásárlónak vagy közvetlen módon értékesített négy tonnányi tejet a 2015. április 1.–2016. március 31. közötti időszakban. A tervezet szerint a kéréseket május 2-áig lehet leadni a kifizetési ügynökségnél.
A fejőstehenenkénti támogatás összegét a jogosult állatok létszámának függvényében szabják meg. Ezt a támogatást 2017. június 30-ig kaphatják meg a gazdák.
Az indoklás szerint a 3–9 fejőstehenet tartó gazdaságok tejtermelésük 50 százalékát saját fogyasztásra használják fel, és ez alacsony bevételt eredményez. Ugyanakkor ezekben a gazdaságokban növekedhet az emberre is átterjedő betegségek megjelenésének veszélye, a keresztezett egyedekből álló gazdaságokban a genetikai érték is csökken – áll az iratban. E hátrányok kiküszöböléséért az Európai Bizottság 2016. szeptember 8-ai szabályzata szerint rendkívüli alkalmazkodási támogatások folyósíthatók a tejtermelő gazdáknak, de más állattenyésztési ágazatban tevékenykedőknek is. Románia 10,89 millió eurós csomagot kapott, ebből különítettek el 5,44 millió eurót a tejtermelők számára.
A támogatás célja, hogy a kisgazdák növelhessék piacra irányuló termelésüket, ezáltal növekedhessen a mezőgazdaságból élő családok bevétele. A kisgazdaságok megerősödésének egyik lehetősége a tejfelvásárlók által igényelt minőségi paraméterek (fizikai-kémiai jellemzők, zsír-, protein-, szárazanyag-tartalom, fagyáspont stb.) teljesítése is.
A tervezet megalapozásában azt is kijelentik, hogy vidéki környezetben a kisgazdaságok gazdaságbiztonsági és védelmi szerepet is jelentenek. A gazdaságbiztonság és védelem szociális következményeket is maga után von, szerepe van a szegénység felszámolásában, biztosíthatja a minimális élelmiszer- és jövedelemszükségletet.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 725
szavazógép
2017-03-21: Élő múlt - :

Magyarósi Imola: Istennek, hazának, tudománynak (A protestáns iskolahálózat történelméből)

„Istennek, hazának, tudománynak!” – a Jókai Mór által a pápai alma maternek választott jelmondat talán a legtalálóbban adja vissza a protestáns iskolák szellemiségét. A sepsiszentgyörgyi unitárius templom közösségi termében és a Józsa Lajos Unitárius Közösségi Házban berendezett iskolatörténeti vándorkiállítás – amely a Protestáns iskolatörténeti mozaik címet viseli, és amely a Református Tehetséggondozó Alapítvány és a Reformáció Emlékbizottság kezdeményezésére készült – hiánypótlónak számít, hiszen arra vállalkozik, hogy 500 év rendkívül gazdag történelmét foglalja össze. Mint neve is jelzi: mozaik, azaz a teljesség igénye nélkül felvillant számunkra egy-egy felemelő korszakot a protestáns iskolák történetéből.
 
2017-03-21: Gazdakör - Bokor Gábor:

Vigyázat a tarlóégetéssel!

Tetemes büntetésre számíthatnak, akik égetéssel szabadítják meg a gyomnövényektől, növényi maradványoktól mezőgazdasági területeiket. A tarlóégetés tiltása az ökofeltételek biztosítását előíró GAEC 6 egyik legfontosabb tétele (GAEC: Good Agricultural and Enviromental Conditions – Helyes Mezőgazdasági és Környezeti Állapot). A tiltás célja a talaj szervesanyag-tartalmának megőrzése és a légkör szennyezésének megakadályozása.