Elutasított panaszok

2017. április 20., csütörtök, Világfigyelő
A török Legfelsőbb Választási Tanács tegnap visszautasította az elnöki rendszerről szóló vasárnapi népszavazással kapcsolatban benyújtott ellenzéki panaszokat – jelentette az Anadolu török állami hírügynökség.
 
A kemalista Köztársasági Néppárt (CHP), a kurdbarát Népek Demokratikus Pártja (HDP), valamint a parlamenten kívüli, nemzeti radikális Haza Párt (VP) is a referendum érvénytelenítését kérvényezte annak törvénytelenségére hivatkozva. A CHP és a HDP állítása szerint a YSK legalább 2,5 millió olyan borítékot és szavazócédulát érvényesnek fogadott el a voksok összesítésénél, amelyek nem voltak hivatali pecséttel ellátva, és ez befolyásolhatta a népszavazás kimenetelét. Az adatok 100 százalékos feldolgozottságát követően a szavazók 51,41 százaléka igennel, 48,59 százaléka nemmel voksolt az alkotmánymódosításra, amelynek révén megszűnne a miniszterelnöki tisztség, és a kormányfő hatáskörei a mindenkori köztársasági elnökre szállnának át. Az Európa Tanács és az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet közös törökországi megfigyelő küldöttsége szerint a vasárnapi török népszavazás nem felelt meg a nemzetközi normáknak. Mevlüt Cavusoglu török külügyminiszter tegnap élesen bírálta a külföldi megfigyelőket, és mint mondta: jelentésüknek nincs értéke és nincs jelentősége.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 161
szavazógép
2017-04-20: Közélet - :

Elutasított zászlótörvény

A szenátusban hallgatólagosan már elfogadott zászlótörvény-módosítást döntő házként utasította el a képviselőház tegnapi ülésén. A zászló- és himnusztörvény módosításáról szóló törvényhozói kezdeményezés elfogadása esetén ellehetetlenítette volna a székely zászló kitűzését, illetve a székely himnusz megszólaltatását nemcsak közintézményekben, hanem az ország egész területén.
2017-04-20: Világfigyelő - :

Igazi tárgyalások csak választás után

A valódi politikai tárgyalások a június 8-ai brit előrehozott választás után kezdődhetnek meg az Egyesült Királyság uniós kiválásáról – tolmácsolta tegnap Margarítisz Szkínász, az Európai Bizottság vezető szóvivője a brüsszeli testületet vezető Jean-Claude Juncker szavait.