Szent György-búcsúAblakot nyitni az ég felé

2017. május 2., kedd, Közélet
A sepsiszentgyörgyi Krisztus Király-templomban vasárnap délelőtt megtartották a Szent György-búcsút, amelynek tiszteletbeli vendége, Bartos Károly kézdisárfalvi-kézdiszászfalusi plébános közvetlen hangon kereste az összefüggéseket Szent György lovag és Márton Áron püspök élete között, illetve a keresztény ember helyét, célját a világban. A szentmise kezdetén megáldották Hervay Katalin képzőművész Márton Áron püspökről készült táblaképét, amely a templom falát díszíti, és sorrendben a nyolcadik, különleges grafikai technikával készített, egész alakos illusztráció. Az ünnepi búcsú liturgiáját Miklós Katalin hegedű-, illetve Lőfi Gellért orgonajátéka tette szebbé.
  • Hervay Katalin és alkotása, a Márton Áron püspökről készült táblakép. Albert Levente felvétele
    Hervay Katalin és alkotása, a Márton Áron püspökről készült táblakép. Albert Levente felvétele
 
A szentmise prédikációjában többek között elhangzott, hogy egy víg keresztény élete nagyon vonzó. Az emberek szeretik a legenda oldaláról megközelíteni Szent György alakját, aki mesebeli hősként szembeszállt a sárkánnyal, ezért kapta a sárkányölő melléknevet. György történelmi személy volt, aki édesanyja hatására lett keresztény ember, nem törődve azzal, hogy mit mond a világ. Később nagy tisztelet övezte György lovagot, amit bizonyára kiérdemelt. Ám Szent György vértanúsága nem következhetett volna be, ha életének alapjait nem Krisztusra építette volna. „Folyamatosan kell Krisztusra építkeznünk nekünk is életünkben” – hangsúlyozta a plébános. Életutunkon azonban szükség van másokra is, akik odasegítenek, hogy szentek legyünk, mert egyedül nem tudunk szembeszállni a gonosszal: ha három-négy ember együtt mozdul, akkor vonzó lesz mások számára is... Ha más értékek szerint élünk, a többiek próbálnak megbántani, megalázni. A magyar népnek is mindig fontos volt, hogy legyenek társai. Márton Áron egy sötét korszakban elég bátor volt ahhoz, hogy ne tudják megtörni. Olyan korszakban élt, amikor csak az Isten maradt egyedül az embereknek, de szembeszállt a hatalommal. Ma, amikor az új liberalizmus korszakát éljük, amely megpróbál mindent felhígítani, jó, ha felnézünk eszményekre, előttünk járókra. A szentek igaz értékrendet mutatnak: csak az Isten tud naggyá tenni minket: mind kisebbségként, mind személyként. Krisztusra kell építeni életünket, a remény embereinek kell lennünk – biztatta a jelenlevőket Bartos Károly plébános.
A szentmise végén Dávid György házigazda plébános örömét és háláját fejezte ki, megköszönte Hervay Katalin munkáját és szolgálatát. Kérte a jó Isten segítségét, hogy sikerüljön befejezni a másik három táblaképet is, amelyek „ablakot nyitnak az ég felé. Nem olyan egyszerű, ez nem festmény, belső látást igényel. Kérjük, hogy a belső látás erősödjön és tiszta maradjon Katica néniben, hogy mások is rajta keresztül megtapasztalják Isten szeretetét.” Dávid György megköszönte paptestvére szolgálatát, akit a szentgyörgyiek jól ismernek, hisz segédlelkészként itt is szolgált.
Lapunk kérdésére Hervay Katalin képzőművész elmondta, hogy a szent kereszt, a Szűzanya, János evangélista, Szent István, Szent Erzsébet, Szent László, Szent Margit és Szent Imre után Isten szolgája, Márton Áron püspök alakját rajzolta meg, közel egy évig dolgozott egy-egy munkáján. Öröm és hála van a szívében, hogy ezen a szép búcsús vasárnapon helyére került a Márton Áron püspökről készült alkotása.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2017-05-02: Közélet - Szekeres Attila:

Megkötötték a szerződést (Háromszéki hulladékgazdálkodás)

Ünnepélyes keretek között írták alá a Maksa mellett, de lécfalvi területen épült korszerű hulladéklerakó működtetéséről szóló szerződést pénteken a megyeházán. A közbeszerzési eljárás nyertesének, az ECO Bihor Kft.-nek be kell szereznie a megfelelő engedélyeket. Az eljárást igyekeznek hatról három-négy hónapra leszorítani, addig munkaerőt alkalmazni. Csupán a lerakó működtetéséről van szó, a hulladékbegyűjtés továbbra is a bejáratott módszerrel folyik, a hulladékelhordás ára nem változik.
2017-05-02: Közélet - Demeter J. Ildikó:

Dalos díjátadás

Zenetanárnak másként nem is lehet kitüntetést átadni, csakis dalkísérettel: Dancs Árpádot volt iskolája jelenlegi és egykori diákjai is zenével köszöntötték az idei Pro Urbe díj átadási ünnepségén, amely oldott hangulatban zajlott vasárnap délben a Bod Péter Megyei Könyvtár Gábor Áron Termében.