Kultúrafejlesztés pályázati pénzekből

2017. május 3., szerda, Faluvilág

A község kulturális intézményrendszerének fejlesztésére pályázik Uzon polgármesteri hivatala. A cél érdekében három pályázatot is benyújtottak, az egyiket már nyertesnek nyilvánították, így még az idén megvalósul a bikfalvi kultúrotthon teljes körű felújítása. A munkálat finanszírozását a Nemzeti Befektetési Társaság biztosítja – tudtuk meg Ráduly István polgármestertől.

  • Bővítik a bikfalvi kultúrotthont
    Bővítik a bikfalvi kultúrotthont

A bikfalvi beruházás értéke kétmillió lej, ha befejezik, a kúriákról híres település élő néprajzi alkotóházzal lesz gazdagabb, amelynek termeit a tetőtérben alakítják ki. Festők, kerámia-, hangszer-, fajáték-készítők, nemezelők, civil szervezetek kaphatnak itt alkotóteret – magyarázta az elképzelést Ráduly. Emellett korszerűsítik az egész épületet, a nagyterem konferenciák rendezésére is alkalmas lesz.
Hasonló terveik vannak Uzonban, ahol a Pünkösti-kúriában alakítanak ki kulturális központot. A finanszírozást ugyancsak pályázati úton biztosítják, az összeg 600 ezer euró, áfa nélkül. Az iratcsomót már korábban benyújtották, februárban a gyulafehérvári fejlesztési ügynökség a helyszínen tartott ellenőrzést, most értesítették, hogy hivatalosak a finanszírozási szerződés aláírására – részletezte a polgármester.
A pincétől a tetőig megújul az épület, ebédlőt, illemhelyeket, fűtésrendszert alakítanak ki. Itt kap próbatermet az uzoni Atlantisz fúvószenekar. Az elképzelés szerint a megújulás után az épület nagytermében komolyzenei hangversenyeket is tarthatnak.
Lisznyó tekintetében is jók a kilátások, hamarosan elkészül az itteni kultúrotthon teljes körű felújításának pályázati dokumentációja. 400 ezer eurót kívánnak befektetni, konyhát, mosdót, fűtésrendszert építenének, bútorzatot, hang- és fénytechnikát vásárolnának, még a kerítés építését is a tervbe foglalták.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Részt kíván-e venni a június 9-i európai parlamenti választásokon?









eredmények
szavazatok száma 1503
szavazógép
2017-05-03: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Május csernátoni hozadéka

A közművelődés háza táján becsengettek Csernátonban. A szimbolikus becsengetés már februárban megtörtént – jelezte D. Haszmann Orsolya, a Haszmann Pál Múzeum muzeológusa –, amikor megkezdték a múzeumpedagógiai tevékenységek sorát. Április igen gazdagon indult, és a húsvét idején szervezett kézműves-tevékenységben csúcsosodott, s hasznos hozadéka, hogy több száz érdeklődő gazdagodott hagyományaink megismerésével.
2017-05-03: Pénz, piac, vállalkozás - Ferencz Csaba:

Háztartásokra számítanák az adót (Gyökeres adóreform készül)

Alig tíz napja jelent meg a pénzügyminisztérium honlapján az új adózási rendszerre vonatkozó jogszabálytervezet néhány eleme, az érintett szaktárcavezetők pedig alig több ideje „csepegtetik” az információkat. Románia legnagyobb adóátalakítási terve kapcsán a szakértők egész serege úgy véli: ha látszólag a kis keresetűek nyernek is az átalakítással, az új rendszer „költségei” és hatásai beláthatatlanok. Összeállításunkban az eddig megjelent információkat, illetve a várható következményeket igyekszünk összefoglalni.