Célkeresztben a fiatalok gazdasági képzése

2017. május 10., szerda, Közélet

Konferenciával zárult tegnap Sepsiszentgyörgyön az a hároméves O. K. + 2007–2014 című nemzetközi projekt, mely jelentősen hozzájárul a magyar, szlovák és román pénzügyi-gazdasági oktatás fejlesztéséhez. Az eseménynek otthont adó Székely Mikó Kollégium mellett az aradi Csiky Gergely Főgimnázium, az Alapiskola és Óvoda Almágy, illetve a Buzitai Magyar Tanítási Nyelvű Alapiskola csatlakozott az OTP Fáy András Alapítvány által irányított Erasmus+ projekthez.
 

  • A Székely Mikó Kollégium kórusa nyitotta meg a  rendezvényt. Albert Levente felvétele
    A Székely Mikó Kollégium kórusa nyitotta meg a rendezvényt. Albert Levente felvétele

 

Az alapítványnak hosszú évek óta célja, hogy a Magyarországon kívüli területeken is jelen legyen, és minél több diákhoz, fiatalhoz eljuttassa a naprakész pénzügyi-gazdasági ismereteket, így segítve őket abban, hogy sikeres felnőttek lehessenek, jövőtudatosan gondolkodjanak – hangsúlyozta átfogó összegzésében Sarkady-Kiss Lilla. A projektvezető kiemelte, a négy oktatási intézménnyel létrejött stratégiai partnerség révén Közép-Európában, valamint Kelet-Közép-Európában ingyenesen tudják terjeszteni pénzügyi-gazdasági edukációs programjukat. Az uniós támogatással megvalósult projekt célja, hogy három ország társadalmát, oktatását, kultúráját gazdagítsák, illetve fejlesszék a pénzügyi-gazdasági oktatást Magyarországon, Romániában és Szovákiában. A középpontban az OTP Fáy András Alapítvány által kidolgozott oktatási-képzési rendszer áll, amely gazdálkodási tudatosságra neveli a fiatalokat. Ezt a tananyagot továbbfejlesztették, európai uniós ismeretekkel bővítették, valamint olyanokat is készítettek, melyeket a romániai, illetve a szlovákiai környezethez igazítottak. Egyes tréningmodulokat tartalmilag átdolgoztak, és készült román, illetve szlovák nyelvű fordítás is – mutatott rá a projektvezető, aki felhívta a figyelmet arra is, az ingyenes oktatási programba bármely romániai oktatási közintézmény bakpacsolódhat. Számokat ismertetve Sarkady-Kiss Lilla elmondta, a tréningezés időszakában Magyarországon 2100, Szlovákiában 844, míg Romániában 1163 diák részesült interaktív gazdasági képzésben, ám augusztusig, a projektidőszak végére a jelenlegi 4100-ról várhatóan 5200-ra bővül majd a felkészített tanulók köre. A pedagógusokkal a módszertant, az élményalapú oktatást ismertették meg, a partneriskolák mintegy száz tanára pedig módszertani bemutatókon vett részt – ezeket saját testvériskoláiknak is ajánlották, így ők is be tudtak kapcsolódni az Erasmus+ projektbe.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mitől tart leginkább az elhúzódó háború kontextusában?


eredmények
szavazatok száma 2322
szavazógép
2017-05-10: Máról holnapra - Farcádi Botond:

Miért zavar a többnyelvűség?

Ép ésszel nehéz felfogni, hogy miért zavarhat bárkit is a többnyelvűség. Hogy mitől csorbul a román állam tekintélye, ha abban a térségben, ahol jelentős a valamely kisebbségben élő nemzeti közösséghez tartozók száma, a román mellett például magyarul is feltüntetik az intézmények nevét, magyarul is lehet formanyomtatványokat kitölteni, az adófizető anyanyelvén fordulhat az adólejeiből fenntartott állami hivatal munkatársaihoz, egyáltalán: ha az állam nemcsak ugyanazokat a kötelességeket írja elő számára, mint a többségi nemzeti tagjainak, hanem ugyanazokat a jogokat is biztosítja.
2017-05-10: Közélet - Benkő Levente:

Hiányzik

Vállamra tette a kezét, s búcsúzásképpen azt mondta: „Legyetek ügyesek!” Így zártuk le azt a napot, amikor ezerkilencszázkilencvennégy késő nyarán Ő, Kiss Jenő és jómagam, no és a baróti gumigyár terepjárójának a gépésze az Olt jobb partján Alsórákosra s onnan visszadöcögtünk az utoljára a magyarok által rendben tartott köves úton.