Székelyek ManchesterbenLesz folytatása a Góbéfestnek

2017. május 16., kedd, Magazin

Hétvégén Manchester főterén zajlott az első alkalommal megszervezett Góbéfest, amelyen Kovászna megye kulturális programokkal, kézműves tevékenységekkel és a turisztikai kínálatával volt jelen. A fesztivált a sepsiszentgyörgyi születésű Ördög Ottilia álmodta és szervezte meg, első alkalommal idén kerül sor rá Anglia kulturális központjában, Manchester szívében.

Több mint tízezer személy ismerhette meg ezen a hétvégén a székely kultúrát, gasztronómiát, hagyományokat, ez a Góbéfest legnagyobb hozadéka – hangsúlyozta Ördög Ottilia. „Sok odafigyeléssel készítettük elő a Góbéfestet, most már elégedetten mondhatjuk, hogy jól sikerült a fesztivál, rengeteg pozitív visszajelzést kaptunk, terveink szerint jövőre folytatjuk a szervezést”– tette hozzá.
Kovászna Megye Tanácsa a Kovászna Megye Turizmusáért Egyesülettel, a Daniel-kastély és a Kálnoky vendégházak, illetve Bikfalva képviselőiével pénteken a városházán úgynevezett B2B – business to business találkozót szerveztek turisztikai ügynökségeknek, ahol Károly herceg Erdély iránti vonzalmára, zalánpataki birtokának hírére alapozva, angol turistákra szabott, háromszéki nemesi turisztikai csomagokat ismertettek. „Az a célunk, hogy egész Európában ismertté tegyük Bikfalvát, hiszen egyedi arculattal, sajátos hangulattal rendelkezik a közel 40 udvarháznak, kúriának köszönhetően. Ilyen értelemben is fontos volt jelenlétünk Manchesterben, mert szeretnénk, hogy a település felkerüljön az UNESCO kulturális örökségének listájára” – mondta el Ráduly István, Uzon község polgármestere. A Kovászna megyei küldöttséget fogadta Carl Austin-Behan, Manchester polgármestere is.
A kétnapos fesztiválon nagy sikert arattak a Háromszék Táncegyüttes fellépései is, a társulat két előadással volt jelen. A banda és a Két kezem forgatta, szívem táncoltatta című produkciót teltház előtt mutatták be az angol városban. A vásárban a székely termékek mellett nagy érdeklődés övezte a Kovászna Megyei Kulturális Központ székelyföldi népi mesterségeket ismertető kiállítását is, ahol háromszéki kézművesek,  a sujtásos ékszereket készítő Hegyeli Vilma, Csog Jolán szövőnő és viseletkészítő, Haszmann Gabriella bútorfestő által tartott mesterségbemutatókat gyerekek és felnőttek nemcsak élvezettel nézték végig, hanem kérdeztek is termékről, mesterségről, alapanyagokról. A Kovászna Megye Turizmusáért Egyesület standjánál Székelyföldet, Háromszéket népszerűsítő szórólapokat kínáltak, turisztikai ajánlatokról lehetett érdeklődni. A potenciális angol turisták teljes csomagok, de ugyanakkor személyre szabott ajánlatok iránt is érdeklődtek, kiderült, a reptéri transzfertől a szállásig, étkezésig, kirándulások, kulturális programok leszervezéséig mindent igényelnek, különösen vonzották őket a népi hagyományokhoz kapcsolódó foglalkozások, ahogy azt a helyszínen, a mesterségbemutatókon is megtapasztalhatták  – számoltak be az egyesület munkatársai.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Hol tervez nyaralni idén?

eredmények
szavazatok száma 345
szavazógép
2017-05-16: Faluvilág - Kisgyörgy Zoltán:

Vasárnap ünnepelt Zalán

Lelkészbeiktató istentiszteletre gyűlt össze a helybeli népes református gyülekezet ősi templomában. Szász Gergely István lelkipásztort Gocsmán Sándor református tiszteletes 40 évi szolgálat utáni nyugalomba vonulását követően hívta és választotta meg egyhangúlag a félezer lelkes zaláni gyülekezet tavaly novemberben.
2017-05-16: Magazin - :

Portugália nyert, Pápai Joci nyolcadik (Eurovíziós Dalfesztivál)

A portugál Salvador Sobral nyerte Amar Pelos Dois című dalával az eurovíziós dalfesztivált vasárnapra virradóra Kijevben. A jódlizó román duó a hetedik, Pápai Joci az Origo című számmal nyolcadik lett.