MagánvállalkozásMárka, amely értéket hordoz

2017. május 17., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

A Marikó név másfél évvel ezelőtt jelent meg az első táskákon a kézdivásárhelyi Őszi sokadalom alkalmával. Ezek voltak Szabó Annamária kezdeti kísérletei egy saját márkás termék kidolgozására. Azóta magánlakása garázsában folyik a munka, és közben szép lassan gyűlnek az eredmények is. Nem könnyű ez az út, kell hozzá egy adag őrült hit, hogy valaki ötvenkét évesen saját márkás terméket próbáljon bevezetni a piacra. A kis műhelyben hátizsákok, válltáskák, biciklitáskák, övtáskák készülnek Marikó márkanév alatt. Mire lehet alapozni 2017-ben egy saját márkás termék megszületését, elfogadtatását a piaccal úgy, hogy az gazdaságilag fenntartható és fejlődésképes is tudjon lenni? Többek között erre a kérdésre kerestünk választ.

  • Márkás táska a háton – előbb született a márka, mint a termék Ürmösi Mihály Levente felvétele
    Márkás táska a háton – előbb született a márka, mint a termék Ürmösi Mihály Levente felvétele


Szabó Annamária Jászvásáron végezte a textilmérnöki egyetemet 1989-ben, majd házassága révén került Kézdivásárhelyre, és ezzel máris részesévé vált vidékünk meghatározó ipara, a nadrággyártás történetének. Pályáját oktatómérnökként kezdte a Gábor Áron Szakképző Líceumban, majd onnan az esztelneki RHM Pants nadrággyárhoz került, ahol 2000-ig dolgozott.
Bevallása szerint Esztelnek jelentette számára az igazi iskolát. Az egyetemi évek elméleti tudással ruházták fel, de a szakmáját igazán a nadrággyárban tanulta meg. Kezdő fiatal mérnökként egy frissen indult, német rendszerű termelőegység ideális közeg volt annak elsajátítására az alapoktól kezdve a globális termelésmenedzsmentig. 1997-től 2000-ig termelési igazgatóként dolgozott.

Saját úton
Ekkor, 35 évesen eljött Esztelnekről, újabb kihívások elé nézve. AMS Consulting Kft. néven saját vállalkozást indított. Egy évig a Secuiana Rt.-nél egyszerű technikusi tisztséget töltött be, s elkezdett a német Canda International OHG számára a bérmunka teljes körű (szakmai és logisztikai) ügyintézésére szakosodott szervezetet építeni. 2004-ben, amikor már a cég működése országos szintű lett, a Canda International OHG felvásárolta az AMS Consultingot. 2004-től 2008 végéig Kézdivásárhelyről intézte 16–20 személyes csapattal a Canda International OHG romániai lohn termelését szakmai, logisztikai és üzleti szempontból. Ez évi 2–3 millió termék ügyintézését jelentette szerte az egész országban.
A Canda 2008 végén, a gazdasági válság okozta piackarcsúsítások következtében beszüntette romániai tevékenységét, de Annamária kapcsolata a német céggel továbbra is megmaradt. Újra magánvállalkozó lett, új céget alapított, és folytatta a szakmai és menedzsment-tanácsadói munkát. Fő kliense továbbra is egykori alkalmazója volt, de szolgáltatásaira ezután más kelet-európai országokban és Távol-Keleten is igényt tartottak. Kivételes lehetőség volt ez a pár év a globális tömegtermelés dimenzióinak megér­tésére.
2010-ben egy Bodzavásáron tevékenykedő olasz vállalkozóval indított magas minőségű, kis szériás nadrággyártó termelési vonalat a kézdivásárhelyi EL-CO Rt.-től bérelt csarnokban, amely szűk két év elteltével nyolcvan alkalmazottal dolgozott már. Ebből a vállalkozásból személyes okok miatt három év után kivált. A cég még három évig működött, majd utána lezárta kézdivásárhelyi tevékenységét.

A szakmai tapasztalat hozadékai
Sokféle hozadéka tud lenni az ipari tömegtermelés terén szerzett közel negyedszázados szakmai tapasztalatnak. Annamária esetében egyre erősítette az érdeklődést a saját értékek, az ökológiai megfontolások, az egyedi, személyre szabott termékek iránt, egy alakuló, folytonosan erősödő, tudatos vásárlóréteg irányában. Egy sokkal intimebb, személyesebb és fair-trade (méltányos kereskedelem – a szerk. megj.) típusú beszállítói lánc irányában. Így érlelődött a Marikó márka.
Keresve autentikus értékeinket, amelyek díszíteni tudnak egy mai modern terméket is, keresve a helyi nyersanyagokat, azt a gyártási modellt, amely közvetlen kapcsolatban marad a vásárlóval. Keresve azt a vásárlót, aki egy új típusú minőségre vágyik. Ami személyesen a vásárló szükségleteinek szól, ami időtálló, ami nem terheli a környezetet és az egészséget. Talán előbb született meg a Marikó márka fent leírt értéktartalma, mint maga a termék – fogalmazott az alkotó. Az, hogy mi legyen az a termék, amely megtestesíti ezeket a megfogalmazott értékeket, később született meg egy barát javaslata alapján. Így lett táska a Marikó. Egy geometrikusabb forma, amely jól harmonizál különböző népművészeti dekorációkkal, természetes anyagokkal, a modern, urbánus életmódot kiszolgáló funkcionalitással.

Akinek szól
A Marikó egy alternatív, természetet és autentikus értékeket szerető rétegnek szól. A vállalkozás sikerének első feltétele megtalálni a Marikó vásárlóit és velük kapcsolatot építeni ki. Ez történik most. Felépült a webshop (www.mariko.design), ahol kellemes elidőzni az érdeklődőknek. Szép fotókkal és szórakoztató szövegekkel várják a látogatókat. És lassan épülnek a kapcsolatok a hasonló értékű üzletekkel, butikokkal. A Marikó táska megtalálható Brassóban a sétálóutcában a Pebs Concept Store-ban, a Bálványos Resort üzletében, Szovátán, és épülnek a további kapcso­latok.
A vállalkozás ezen formálódó szakaszában Annamária bedolgozó munkatársakat foglalkoztat. Ez a csiszolódás, a megfelelő munkatársak, partnerek megtalálása a második, de ugyanolyan fontos feltétele a sikernek. Fiatalos, dinamikus üzenethez fiatal, dinamikus munkatársakra van szükség. Több próbálkozás után lassan körvonalazódnak azok a kapcsolatok, amelyekre hosszú távon számítani lehet. Nem vonzó a fiataloknak az a sikerperspektíva, amelyet hosszú és kemény munka előz meg. A manufakturális termelés hatékony szintjének kialakításához kétségtelenül beruházásra is szükség lesz abban a pillanatban, amikor a piacon megfelelő nagyságú szükséglet alakul ki. Ezt Annamária a jövő évre számítja. E szakaszban mindenképpen szükség lesz a tőkebevonásra. Akár pályázat, akár befektető formájában. Mindez Kézdivásárhelyen, egy garázsműhelyben érlelődik.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-05-17: Riport - Szekeres Attila:

Hírközlési kismúzeum – az élő csoda (Puskás Tivadar emléke Sepsiszentgyörgyön)

Hírközlési kismúzeum működik Sepsiszentgyörgyön a Puskás Tivadar Szakközépiskolában. A létesítményt 2016. szeptember 17-én avatták. Atyja Csáky Ernő villamosmérnök (fotó), nyugalmazott hírközlési katonatiszt, az iskola volt oktatója, a szó jó értelmében vett megszállott gyűjtő. A Puskás Tivadar Hírközlési Kismúzeum a névadó mérnök-feltalálónak állít emléket, bemutatja a híradás és a háromszéki rádióamatőr mozgalom történetét, Sepsiszentgyörgy posta- és távközléstörténetét, a sepsibodoki katonai egység hírközlő részlegének berendezéseit. Közel öt évtizedes gyűjtőmunka eredménye, számos szakemberrel konzultálva Csáky Ernő öt évet dolgozott azon, hogy felszerelje.
2017-05-17: Pénz, piac, vállalkozás - :

Határidő: május 25.

Ebben az évben is lehetőség nyílik adónk 2 százalékát valamely civil szervezet vagy egyház javára átirányítani. Ezzel a lehetőséggel minden személy élhet, aki a 2016-ban szerzett bevételei után adót fizet.