Kallós Zoltán az Europa Nostra-díj közönségdíjasa

2017. május 17., szerda, Világfigyelő
Kallós Zoltán erdélyi néprajzkutató lett az Europa Nostra-díj idei közönségdíjasa, az internetes szavazás eredményét a hétfő esti díjkiosztón jelentették be a finnországi Turkuban – közölte tegnap a Maszol.ro portál.
  • Fotó: MTI
    Fotó: MTI

Az Európai Bizottság és az Europa Nostra április 5-én tette közzé az idei díjazottakat. A kulturális örökségvédelem terén végzett kutatásaik, figyelemfelkeltő és értékmentő munkájuk, tudatosító és oktatói tevékenységük elismeréseként 18 országból 29-en vehették át hétfő este az Európai Unió kulturális örökségvédelem terén legnevesebbnek számító elismerését Turkuban.
A bejelentés napján elindult egy online szavazás is, ahol a közönség támogathatta a nyertes projekteket, és Kallós Zoltán gyűjtötte be a legtöbb szavazatot. „Kallós Zoltán arra áldozta az életét, hogy megmentse és tovább örökítse a Kárpát-medencében élő különböző népcsoportok, közösségek kultúráját – elszántsága és lankadatlan munkája révén ezt az egész világ számára láthatóvá tette. Kallós Zoltánt a nehéz idők, embert próbáló politikai körülmények sem tántorították el. Bátor munkája több mint méltóvá teszi őt erre a díjra” – mutatott rá áprilisi indoklásában a zsűri.
A kétszeres Kossuth-díjas néprajztudóst Sógor Csaba, az Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) európai parlamenti képviselője jelölte az uniós kitüntetésre. Az online szavazás lehetőségére az RMDSZ is felhívta a figyelmet hírlevelében. Kallós Zoltán egyike a 20. század legkiemelkedőbb és legsikeresebb magyar népzenegyűjtőinek. Példaértékű életútja során őseink hagyatékának, népi kultúránk legszebb kincseinek továbbörökítése mellett a szórványvidéken élő magyar gyermekek anyanyelvének és kultúrájának megőrzését is odaadóan szolgáló értékmentő munkája, valamint az erdélyi és az anyaországi táncházmozgalom elindításában és fenntartásában vállalt szerepe elismeréseként részesült idén március 15-én Kossuth Nagydíjban.
Hosszú évtizedeket átívelő munkája során négy nagy gyűjtőterülete volt: Kalotaszeg Nádas menti falvai, Észak-Mezőség falvai, a Gyimes és a moldvai csángók. A néprajztudós, népzenegyűjtő, a nemzet művésze saját vagyonából 1992-ben létrehozta a Kallós Zoltán Alapítványt, amely a szórványvidéken élő magyar gyermekek oktatására Válaszúton bentlakásos kollégiumot is működtet.
Hozzászólások
Szavazás
Megalapozottnak tartja-e az európai tisztségviselők Romániát érintő bírálatait?
eredmények
szavazatok száma 99
szavazógép
2017-05-17: Belföld - :

Kisebb a polgármesterek felelőssége

Egy most elfogadott törvénymódosítás szerint nyugodtan aláírhatnak bármit a polgármesterek, nem őket terheli a felelősség az esetleges törvénytelenségek miatt. A szenátus ugyanis elfogadta a helyi közigazgatásról szóló 2001/215-ös törvény módosítását, amelynek értelmében a polgármesterek, alpolgármesterek, megyeitanács-elnökök és helyetteseik aláírásukkal az okiratok valódiságát tanúsítják, míg a szakszemélyzet aláírása ennek törvényességét szavatolja. „Ezzel megszüntetjük az aláír, mint a polgármester jelenséget” – magyarázta az ülésen Ioan Deneş szociáldemokrata szenátor, a közigazgatási bizottság titkára. Az elfogadott módosítások szerint, ha a szakszemélyzet elutasítja egy okirat aláírását, akkor ezt meg kell indokolnia egy erre a célra nyitott regiszterben. (Főtér)
2017-05-17: Világfigyelő - :

Kárpát-medencei magyar családorvosokat díjaztak

A családorvosok nemcsak a gyógyításban, hanem az egészségre nevelésben is kulcsszereplők – mondta az emberi erőforrások minisztere tegnap Budapesten, az Év családorvosa a Kárpát-medencében díjak átadásán.