KreaTúra-tábor – ahol önmagadért szeretnek

2017. május 29., hétfő, Kultúrkert

A KreaTúra-tábor sorozatot 2012-ben indítottuk, azóta minden nyáron megszervezzük Sepsibükszádon középiskolásoknak szóló összművészeti gyermektáborként. Az öt év alatt több mint 175 középiskolással, 17 előadóval és hat önkétes diákkal dolgoztunk azért, hogy minél közelebb kerülhessünk a „jó tábor” fogalmához.

  • Zsigmond István felvétele
    Zsigmond István felvétele


Abban már biztos vagyok, hogy a KreaTúra mégsem akar megfelelni ennek a fogalomnak, mert a nálunk bevált formai és tartalmi struktúrákat minden évben újraírjuk. Gyakran tapasztalom nyári táborok esetén, hogy a szervezők és előadók könnyedén beleesnek abba a csapdába, hogy évről évre csak reprodukálni próbálják a már bevált programokat. Be kell látnom, hogy ez a veszély a mi táborunk esetén is fennáll, hisz nekünk, táborszervezőknek igen kecsegtető élmény az, amikor a részt vevő diákok elámulnak egyik-másik foglalkozástól, programtól. Ilyenkor megfogalmazódik bennem, hogy „na, ezt a foglalkozást a következő táborban is megismételjük”. Persze ez nem jelenti azt, hogy nincsenek visszatérő motívumok vagy játékok, amelyeket majdnem minden évben használunk, de a workshopok és a táborstruktúra minden évben más. Szerencsés helyzetben vagyok, hisz olyan lendületes, kreatív és szenvedélyes kortárs alkotók segítenek, akikkel egyszerre izgalmas és idegtépő dolgozni. A legnagyobb szeretettel és professzionizmussal közelítik meg az általuk képviselt művészeti ágakat, olyannyira elszánt fiatalok, hogy gyakran nagy áldozatokat képesek hozni azért, hogy a tábor működjön.
A hatnapos tábor színházi, képzőművészeti, zenei és irodalmi foglalkozások köré épül, amelyeket túra, meditáció és élménypedagógiai játék egészít ki. Valahol mégis a varázslat mindezeken túl történik, hisz a KreaTúra-tábor olyan platform, ahol nyíltan, tabuk nélkül, a közös alkotás örömére összpontosítva, közösségi élményhez és egyéni önkifejezéshez biztosítunk inspiratív teret, kapcsolatokat és kellékeket. De ami a gyerekek közötti interakciót illeti, az nem a tábor érdeme, hanem azoké a gyermekeké, akik évről évre eljönnek a Kreába. Harmincöt középiskolás diák, akik képesek megnyílni velünk együtt, örömmel vesznek részt a foglalkozásokon és megbíznak bennünk, hogy olyan közös kalandra hívjuk őket, amelynek során új dolgokat fedezhetnek fel önmagukról, környezetükről, kultúrákról és a tinédzserélet nagy kérdéseiről.
Az idei, hatodik KreaTúra-tábor a tabuk, tabuink kérdéseit fogja feszegetni (minden érdeklődő 13–15 éves tabuvadász jelentkezését várjuk július 3-ig a mullerheni48@gmail.com e-mail-címre). A másság elfogadásától a családon belüli erőszakon vagy az örömzenélésen keresztül a testiség, a technológia fejlődésének felismerése és többek között a szeretet is témaként szerepel. A tábor előadói között lesz zenész, irodalmár, színházzal foglalkozó, képzőművész, filozófus, pedagógus és ezeknek a médiumoknak a változatos keveréke. Többségük olyan erdélyi fiatal alkotó, akik Sepsiszentgyörgyön, Csíkszeredában, Kolozsváron vagy Marosvásárhelyen aktívan jelen vannak a kortárs művészeti szférában. Idén két meghívottunk érkezik Rotterdamból, illetve Amszterdamból, akik azáltal, hogy nem beszélnek magyarul, egy igen fontos tabut, az idegennyelvűség kérdését hozzák közel a gyermekekhez.
Július 17-én kezdődik és 22-éig tart a Krea-kaland, így nem felejtjük el azt sem, hogy nyár van és nincs iskola, elég teret próbálunk biztosítani a szabadtéri játékoknak és tevékenységeknek is, amelyek során csupán az a célunk, hogy jól érezzük magunkat. Tematikus napokra osztjuk a rendelkezésünkre álló hat napot, és a diákok kis csoportokban, illetve közösen is részt vesznek a tevékenységeken. A tábor egyik legnagyobb erőssége mégis az improvizáció, hiszen a közös ébredés pillanatától a villanyoltásig minden percre pontosan összeállítok egy programot, ám ezt mindig felülírják a résztvevők. Első nap közösen hozzuk létre a tábor szabályzatát, azt mindannyian betartjuk, de a tábor ideje alatt ezeket újra is lehet írni. Fontosnak tartom, hogy a felelősségvállalást nem lehet kierőszakolni a fiatalokból, inkább lehetőséget kell biztosítani arra, hogy kipróbálják magukat különféle élethelyzetekben. Azt is láthatják, hogy senki sem hozhat önkényes és meggondolatlan döntéseket, mert a tábor csapatjátékra, kölcsönös tiszteletadásra épül, a KreaTúra tehát az a hely, ahol játszva és alkotva érezhetjük jól magunkat.
Müller Hernrietta főszervező

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 528
szavazógép
2017-05-29: Kultúrkert - Nagy B. Sándor:

Visszafogott tempóban

Ferencz Áron neve rég ismerősen cseng a sepsiszentgyörgyi zenekedvelők köré­ben, tehetségének, technikai tudásának, változatos zenei ízlésének többször tanúi lehettünk már az elmúlt évek koncertjei során. Felfelé ívelő pályáját neves külföldi zenekarokkal való fellépései is fémjelzik, az alábbi interjú az idei városnapok nagy sikerű nyitókoncertje után készült.
2017-05-29: Sport - Miska Brigitta:

Feljutott az élvonalba a Sepsi OSK – Piros-fehér büszkeség (Labdarúgás, II. liga)

Issa Thiaw 88. percben értékesített tizenegyesével 1–0-ra nyert a Sepsi OSK a Resicabánya vendégeként a másodosztályú labdarúgó-bajnokság 37. fordulójában a Voinţa Stadionban (Ghermăneşti), és ezzel öt pontra növelte előnyét a harmadik Aradi UTA csapatához viszonyítva, így a piros-fehérek bebiztosították második helyüket, és a következő idényben az élvonalban szerepelhetnek. A csapatot mintegy 250 szurkoló kísérte el Ilfov megyébe, és végig énekelve, lankadatlanul buzdították a Valentin Suciu által irányított labdarúgókat. Nagyszerű hangulatot teremtett a Székely Légió vezérletével a szurkolótábor, és bizony életre szóló élményben, az álmok valóra válásában volt részük, illetve a háromszéki sporttörténelem részévé is váltak. Egy évvel ezelőtt még a III. ligában volt érdekelt a piros-fehér mezes csapat, viszont a következő szezonban már az élvonalban folytathatja.