Tekerj egy jó célért! kézdivásárhelyenHétszáz bringás 11 385 kilométert karikázott

2017. május 29., hétfő, Közélet

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) és a Zöld Nap Egyesület szombat délelőtt szervezte meg Kézdivásárhelyen a Tekerj egy jó célért! biciklis akció harmadik kiadását, amelyre rekordszámú, több mint hétszáz bringázó nevezett be. A legfiatalabb résztvevő a hároméves és négy hónapos Székely Erika, a legidősebb a 73 éves budapesti Szőts András. A program három kiemelt támogatója Kézdivásárhely önkormányzata, a Zarah Moden Kft. és a New Fashion Rt.

  • A szerző felvétele
    A szerző felvétele


712 bringás nevezett be, akik 2530 kört tekertek össze­sen, ami 11 385 kilométernek felel meg, közülük 120 bringás több mint öt körön felül teljesített. Egy kör 4,5 kilométeres volt. Az idei Tekerj egy jó célért! akció arca Oláh Attila parakerékpáros, aki tavaly részt vett a riói paralimpián. A szervezők felkérésére ő vezethette végig a kerékpárosokat az útvonalon, ugyanakkor a Zarah Moden és a New Fashion csapatát is erősítette.
Oláh Attila az általa megtett 13 körrel, azaz 59 kilométerrel járult hozzá ahhoz, hogy a mozgássérült gyermekeknek is legyen játszóterük, illetve a város különböző pontjain kerékpártartókat helyezzenek el. Minden részt vevő bringás trikót, térképet, pecsételőlapot, ásványvizet és édességet kapott az akció ideje alatt. Mintegy 550 bringás a Zarah Moden és New Fa­shion gyár színeiben kerékpározott, és a két gyár pólóját viselték a Benji állatmenhely önkéntesei, a Molnár Józsiás- és a Petőfi Sándor-iskola tanulói, a Functional Fitness csapat tagjai, a Kézdivásárhelyi Ifjúsági Szervezet tagjai, Kelemen Katalin tanítónő Szeretetiskolája és a Crosifit csapata. Nagyszámú egyéni résztvevővel képviseltette magát a Secuiana Rt., a Nexxon Kft. a Senso Kft., a gyulafehérvári Caritas megyénkbeli kirendeltsége, a Manna Keresztyén Egyesület.
A szervezők a kisgyemekek számára a helyszínen játszóparkot alakítottak ki, ahol a Pro Pectus Egyesület önkéntesei, valamint Füleki Katalin és Szekeres Csilla tanítónő szervezett számukra szórakoztató foglalkozásokat. Sárkány Hanna, a két német tőkéjű gyár kommunikációs felelőse bejelentette: a projekt célja, hogy legalább négy kerékpártartót helyezzenek el a város területén, és egy játszóteret alakítsanak ki a Turóczi Mózes-iskola udvarán sajátos igényű gyermekek számára. Azt is elmondta, hogy a két gyár megkétszerezi a begyűlt összeget, és így nem egy, hanem két játszóteret alakítanak ki a nyár folyamán. Az össze­gyűjteni kívánt összeg 14 ezer lej volt, amihez a Háromszéki Közösségi Alapítvány még egy kerékpártartóval járul majd hozzá, végleges számítások szerint 18 360 lej gyűlt össze.
A legtöbbet (14 kört) négyen teljesítettek: Demeter Zsolt, Czifra József, Kovács Tihamér és Szigyártó László. Közöttük sorsolták ki a két szerencsést: Demeter Zsolt 500 lej értékű vásárlási utalványt nyert – ami Tulit Zsombor HKA-kuratóriumi tag közbenjárásának köszönhető –, Czifra József pedig a Senso Kft. biciklis csomagját vihette haza. A New Fashion és a Zarah Moden készruhagyár által felajánlott bringákat – egy női, egy férfi- és egy gyermekbiciklit – a legalább négy kört letekerők között sorsolták ki, Opra Beáta, Szabó Vince és Gyenge Attila a nyertes. Az aktív résztvevők, gyermekek emléklapot kaptak. A bringások elsősegélyéről a Salvatore Egyesület önkéntesei gondoskodtak, de szerencsére nem akadt munkájuk. A Kézdivásárhelyi Nők Egyesülete süteménnyel kínálta meg a bringásokat.

Hozzászólások
Támogassa a Háromszéket! Önnek is fontos, hogy megbízható, hiteles forrásból tájékozódjék? Szeret elemzéseket, véleményanyagokat olvasni? Jobban meg akarja ismerni Székelyföld múltját, természeti, kulturális értékeit? Szívesen olvas a háromszéki művelődési életről, új könyvekről, színházi előadásokról? Szereti az alkotó emberekkel, vállalkozókkal, pedagógusokkal, sportolókkal készült interjúkat? A Háromszék napilapnál azért dolgozunk, hogy tartalmas olvasmányokat kínáljunk Önnek.
Ha Önnek is fontos a Háromszék, kérjük, adományával támogassa lapunk internetes kiadását.
Szavazás
Mit gondol a tanügyi sztrájkról?
eredmények
szavazatok száma 365
szavazógép
2017-05-29: Belföld - Farkas Réka:

Kulcsár-Terza József: Be kell terjeszteni az autonómiastatútumot

Jó és fontos a közigazgatási törvény módosítására benyújtott javaslatcsomag, de ez még nem elegendő – véli Kulcsár-Terza József képviselő. Sok gondra – az anyanyelv és a szimbólumok használatára – megoldást nyújtana, de az autonómiaköveteléseket nem váltja ki, éppen ezért fontolóra kell venni a statútum mihamarabbi parlamenti beterjesztését – véli az MPP-s politikus.
2017-05-29: Belföld - :

Román – idegen nyelvként

Kiterjesztené az oktatási minisztérium azoknak a tanároknak a hálózatát, akik román nyelvet és irodalmat oktatnak külföldön, és szeretné elérni, hogy a román idegen nyelvként bekerüljön a tantervbe azokban az országokban, ahol nagyobb közösségben élnek a románok – jelentette ki Pavel Năstase miniszter, aki a külföldön élő románok nemzetközi napján beszélt. A tárcavezető arra hívta fel a figyelmet: reális a veszélye annak, hogy az országon kívül élő román fiatalok nem tudják majd kifejezni anyanyelvükön magukat. A minisztérium egyébként úgy tudja, 12 381 diák tanul románul a határon túl, és összesen 134 román pedagógus oktatja őket. Az oktatási minisztérium márciusban jelentette be, hogy 5. osztálytól speciális tanterv és tankönyv szerint oktatják a román nyelvet és irodalmat a Romániában élő kisebbségek számára, a tankönyv azonban egyelőre még nem készült el. (Krónika)