Háromszéki termékFigyelni a hozzáadott értékre

2017. június 14., szerda, Pénz, piac, vállalkozás

Berszány Tibor, a Bertis-vállalatcsoport tulajdonosa és irányítója ismertsége okán is fontos szereplője a helyi gazdaságnak. Felfelé ívelő, folyamatosan gyarapodó, helyi lehetőségeken is túlnövő cégbirodalma a több lábon állást, egészen pontosan a haladást-fejlődést mintázza, közösségi vállalásai pedig azt példázzák, hogy a közvetlen környezetünkre való odafigyelés a kölcsönös előnyök kiaknázásának legtermékenyebb táptalaja. Tevékenysége erősíti a „mi vagyunk”-ságot, egyben példázza azt, hogy működőképes a modell, amely a „mindannyian ugyanabba a nagy családba tartozunk” elvet érvényesíti. Az egyszerre aggódó és kritikus felelősségérzetünk, fogyasztói hűségünk pedig fokozott odafigyelésre késztetheti az ilyen méretű termelő és szolgáltató cégcsoportot is.

  • Berszány Tibor – akár 10–15 százalékkal is hajlandó vagyok többet fizetni, csak hogy helyben maradjon a pénz
    Berszány Tibor – akár 10–15 százalékkal is hajlandó vagyok többet fizetni, csak hogy helyben maradjon a pénz

Munkát biztosítani
Berszány Tibor, a közismert élelmiszeripari termelő és forgalmazó cég tulajdonosa szerint fontos árnyalni, mire is tekinthetünk háromszéki vállalkozásként. Mindenekelőtt arra, amely háromszéki embereknek biztosít munkát. Ideértve a vállalkozás adóvonzatait is, hiszen például a Bertis egyik üzletága a hatályos törvények értelmében Bukarestben adózik, a helyi adók, ingatlanadók révén azonban jelentős összegeket fizet a helyi költségvetésbe is. Akárcsak a háromszéki vállalkozások többsége – mondja a cégvezető. Tévútnak tartja az alapján ítélkezni, milyen alapanyagból készül egyik-másik termék, szerinte a termékértékesítés helye is kevésbé fontos, az igazi pluszértéket a tevékenység egyéb helyi lecsapódásai jelentik. A helyi piac ugyanis véges, ha egy cég csak annyit tudna termelni, amennyit elad itthon, az nagyon behatárolná a lehetőségeit. A Bertisnek ezt a korlátot sikerült meghaladnia, hiszen pillanatnyilag öt romániai megyében 1400 partnerrel dolgozik, plusz egy magyarországival. A háromszékiség „azonosításához” természetesen fontos szempont a cégbejegyzés helye, a telephely is.
Helyben maradjon a pénz
A Bertis-birodalom tulajdonosa szerint ugyanakkor nemcsak a gyártók érdemelnek figyelmet, hanem a szolgáltatók is az egyszemélyes fodrászüzlettől az informatikai vállalkozásokig. Berszány Tibor mindenekelőtt azzal igazolja állítása megalapozottságát, hogy a cége számára szükséges termékek, szolgáltatások beszerzésére mindenekelőtt helyi céget igyekszik keresni. „Akár 10–15 százalékkal is hajlandó vagyok többet fizetni, csakhogy helyben maradjon a pénz. Ezzel is hozzájárulok, hogy a kiválasztott cég képes legyen fenntartani magát, megtartani a helyi munkaerőt, hiszen ezek az emberek az én termékeimet vásárolják. Ha egy máshonnan érkező vállalkozó szolgáltatásait veszem igénybe, az ő alkalmazottjai biztosan nem Szentgyörgyön költik el a pénzüket. Az itteni vállalkozó, szolgáltató ugyanakkor szükség esetén bármelyik percben kész a rendelkezésünkre állni. De ha olyan terméket vagyunk kénytelenek vásárolni, amelyet helyben nem gyártanak, a közreműködőt, a szerelőt mindenképpen helyben igyekszünk megtalálni.”
Azt tartja, a személyes példa mindennél fontosabb, akárcsak a gyermeknevelésben, ezért is fontos, hogy munkatársai azt lássák, a cégnél megjelenő szerelők, szolgáltatók szinte kivétel nélkül helyiek. És az emberek érzékelik ezt, a vállalat középvezetői is igyekeznek ezen az úton haladni.
Helyi arculat
A Bertis-egységek dizájnját, arculati, kommunikációs elemeit is helyi művészekkel végezteti Berszány Tibor, ezzel is jelezve, hogy a művészet terén is létezik háromszéki termék. Fontosnak tartja hangsúlyozni: sokakban még nem tudatosult kellőképpen, mennyire fontos helyi szolgáltatást, terméket igénybe venni, mivel ezzel biztosítják közvetve a szomszéd munkahelyét, egzisztenciáját, segítik a régió fejlődését. „Ha a személyes példám valakit is gondolkodásra késztet: ne tekintsék kötelezőnek az egyetemi diplomaszerzést. Legalább annyira fontos egy szakma megtanulása, a helyben maradás, mivel itthon is van lehetőség a család jólétének biztosítására, fejlődési lehetőségre. A Bertis-vállalatcsoport 900 fős munkatársi állománya közép- és felső vezetőinek többsége a csapatból nőtt ki folyamatos tanulással, felelősségvállalással, a teljesítmény megbecsülésével.”
A vállalkozások beágyazottságának, háromszéki identitásának dimenzionálása – azon belül pedig a környezetünkben élő emberek elsődleges foglalkoztatása fontosságának tudatosítása – csupa olyan tudati tényezővé válhat, amelyek a későbbi választásainkat is jó irányban befolyásolhatják.

Hozzászólások
Szavazás
Ön be fogja oltatni magát koronavírus ellen?eredmények
szavazatok száma 4538
szavazógép
2017-06-14: Riport - Kisgyörgy Zoltán:

Mezőnézőben a Postaút mentén

Jólesik a mezőt nézni, amikor nyári zápor öntözi Mezőföldet, az egykori Postaút mentét. A cófalvi leágazás két oldalán álomszép a háromszéki róna. Szebb mezőt ritkán látni, „pedig csak pásztáson öntözte eddig is a Fennvaló”. Még a személygépkocsi eső áztatta ablakán át is szép a határ. És kihalt, mert: ki járja ilyenkor a mezőt, ki tapodja, ki csemelteti meg a mezei ösvényt?
2017-06-14: Pénz, piac, vállalkozás - :

Megszűnik a roaming az EU-ban (Mobilkommunikáció)

Június 15-étől bárhol az Európai Unión belül, valamint Izlandon, Liechtensteinben és Norvégiában felár nélkül, a belföldi díjszabás szerint lehet mobiltelefonról hívást kezdeményezni és fogadni, SMS-t írni és internetezni.