Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Dübörgünk a szakadék felé

2017. június 29., csütörtök, Máról holnapra
Demeter J. Ildikó

A kormányfőcsere nagy – s talán nem véletlenül mostanra időzített – lázában kissé elsikkadt az a hír, hogy a dübörgő román gazdaság valójában lejtőn van, mi több, a szakadék felé tart: a pénzügyminisztérium által nyilvánosságra hozott adatok szerint az idei államháztartási hiány éppen háromszorosa a tavaly ilyenkorinak (az év első öt hónapjáról van szó), aminek legfőbb oka a bérek és szociális juttatások fedezet nélküli emelése, de az is hozzájárul, hogy a tervezett bevételek alig felét valósította meg az állam, magyarul: sem az adókat, sem az uniós támogatásokat nem tudja beterelni a kincstárba.


Az első következmény a beruházások nagy fokú visszaesése: a tavalyi keret felét sem éri el az erre fordított pénz, gyakorlatilag a 11 évvel ezelőtti szinten állunk. Új projektek nem indulnak, a megkezdett építkezések nagyrészt leálltak (már három denevér is kapóra jön a kormánynak, ha a minden határidőt túlhaladott autópálya-szakaszok esetleges megnyitásáról érdeklődik valaki), világos az is, hogy a szociáldemokraták nagy garral megígért nyolc regionális kórházából sem lesz semmi, sőt: ha ezen az úton megyünk tovább, a közgazdászok szerint már másfél év múlva Görögország sorsára jutunk, azaz összeomlik az államháztartás, és nemhogy fejlesztésre nem jut majd, hanem a nyugdíjakra és a betegek ellátására sem. Mindezeket nem az ellenzékből hallani (amely szintén nagyon vékonyan teljesít), hanem magából a hatalomból: a pénzügyminisztériumból és az SZDP-ből, amelyben egyre többen bírálják a szentírásként lobogtatott, ám a valóságtól teljesen elrugaszkodott kormányprogramot.
A figyelmeztetések azonban leperegnek a döntéshozókról, a kormánykoalíció vezetője, Liviu Dragnea vakon és süketen megy a maga által kijelölt úton, nem hiszi el, hogy a kormányfőcsere nem fogja megoldani a gondokat, elfedni a vágyak és a lehetőségek között egyre szélesebben tátongó űrt. A jelek szerint nem is igazán érdekli a költségvetés billegése, továbbra is saját céljait – a számára kedvező büntetőjogi módosításokat – próbálja elérni, és ebben a hajszában semmilyen árat nem tart túlzottnak. Nem számít Románia nemzetközi hitele, megítélése, a lakosság – a választók! – átverése, jövőjének aláaknázása, még a párttársak, a tegnapi barátok haragja sem, csak és kizárólag saját akaratának érvényesítése. És nincs, aki gátat vetne ámokfutásának, sőt, a nagyrészt régi tagjaiból alakuló új kormány ugyanezzel a fantaszta programmal megy tovább...
Nehéz idők jönnek, és sajnos nem olyan vezetők állnak a kormánykeréknél, akik szakértelmében, hozzáállásában megbízhatunk.
 

Hozzászólások
Szavazás
Tart-e a koronavírus-járvány második hullámától?eredmények
szavazatok száma 181
szavazógép
2017-06-29: Közélet - Demeter Virág Katalin:

Hol vakációzhatnak a gyermekek?

Óvodások és diákok egyaránt örülnek a nemrég kezdődött hosszú nyári szünidőnek, sok szülőnek ellenben fejtörést okoz csemetéik felügyelete. Ha éppen nincs „kéznél” egy szolgálatos nagymama, nagytata, rokon vagy ismerős, akkor bizony vakációs programot kell szervezni, legalább néhány napra. Egyházak, szervezetek, intézmények kínálatából szemléztünk – a teljesség igénye nélkül.
 
2017-06-29: Közélet - Hecser László:

A városi közszállítás is téma volt (Tanácsülés Baróton)

Barót tanácsának hétfő délután tartott ülésén mindössze három tervezet szerepelt a napirenden. Mivel mindegyiket vita- és ellenszavazat nélkül fogadták el, bő negyedóra is elég volt megtárgyalásukhoz.