Kivirágzik Kolozsvár

2017. július 6., csütörtök, Magazin

Újszerű kezdeményezés indul a kincses városban, a Virágos Kolozsvár mozgalom júliussal kezdődően mintegy két hónapon át a polgárok bevonásával kívánja virágba öltöztetni a belvárosi ingatlanok ablakait és teraszait, a külvárosi részeken pedig a házak és tömbházlakások előtt gondozott területek kialakítására törekszik – derült ki a kezdeményezők tájékoztatójából.


A pályázatot meghirdető Kolozsvári Városszépítő Egylet történelmi gyökerei a régmúlt időkbe nyúlnak vissza (1880–90-es évek), és az egyesület nevéhez olyan fontos projektek fűződnek, mint például a Mátyás király-szoborcsoport ügyének felkarolása vagy a Sétatér bővítése, fejlesztése. A feledésbe merült egyesület céljait felvállaló új szervezetet olyan fiatal, a civil szférában évek óta tevékenykedő személyek hívták életre, akiknek szívügye a város arculatának esztétikája, és akiknek közös célja az egészséges, kulturált és kellemes lakókörnyezet és élettér megteremtése a kincses városban.
A Gergely Balázs által kezdeményezett projekt gyorsan követőkre és támogatókra lelt. „Szeretnénk, ha egymástól tanulva, egymás példáját követve tennénk szebbé, élhetőbbé városunkat, és ráirányíthatnánk a figyelmet Kolozsvár egy lehetséges új arcára, a virágos városra” – nyilatkozta Szenkovics Dezső, a Kolozsvári Városszépítő Egylet elnöke.
A július elején a nagyközönség számára meghirdetett pályázat célja tehát 2017. augusztus végére megsokszorozni a belvárosi ablakokban és erkélyeken elhelyezett virágok számát. A pályázatra a www.varosszepito.ro oldalon magánszemélyek, lakótársulatok és jogi személyek is benevezhetnek egy, a honlapra feltöltött fotóval vagy egy öt fotóból álló sorozattal, amelyen bemutatják a benevezni kívánt virágos homlokzatot, ablakot, erkélyt, megjelölve annak pontos címét.
Szeptember közepén az egyesület által nevesített zsűri a beérkezett és az egyesület által megbízott fotósok fényképei alapján döntést hoz a legszebb virágos ablak, legszebb virágos erkély és legszebb virágos homlokzat kategóriákban, majd az eredményhirdetést követően nyilvános esemény keretében adják át az elismerő okleveleket és díjakat.
A szervezők a kezdeményezéstől egyrészt azt remélik, hogy a Virágos Kolozsvár projekt már az első évben akár több tíz kolozsvári család, intézmény és szervezet megmozgatására lesz képes és alkalmas, másrészt pedig azt, hogy ezáltal hagyományt sikerül megteremteni – zárul a szervezők közleménye. (Főtér)

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint mikor lesz vége a koronavírus-járványnak?eredmények
szavazatok száma 356
szavazógép
2017-07-06: Magazin - :

Kezdődik a VIBE fesztivál

Erdélyben is beindult a fesztiválszezon, alig zárult vasárnap a torockói Double Rise, csütörtökön Marosvásárhelyen kezdődik a VIBE, ahol négy zenei helyszín és több mint 50 fellépő várja a fesztiválozókat. Július 6–9. között a Maros-part éjjel a bulizás, nappal pedig a tudománynépszerűsítés helyszíne: a Kompgyár nevű, hazai előadóknak szánt koncertzóna átváltozik nappalra nyári egyetemmé, az ingyenes VIBE Koli helyszínévé. Gyereksarok, társasjátékok, zsonglőrleckék és rengeteg izgalmas előadás várja a Maros-partra látogatókat, ráadásul a fesztivál területén egy vidámpark is épült. A szervezők bejelentették, a VIBE-on a Sziget Fesztiválon is használatos legkorszerűbb fizetési eszközzel, a Festipay érintésmentes kártyáival vásárolhatunk majd.
2017-07-06: Magazin - :

Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozó

Ötödik alkalommal szervezték meg a hétvégén a Székelyföldi Jótékonysági Motorostalálkozót és rockfesztivált a Szentegyháza Gyöngye termálfürdő területén – ez egyben az ország legnagyobb magyar motorostalálkozója. A nyitóestre szerencsésen megérkezett az Ossian zenekar, amely több ezer ember előtt színpadra lépve bemutatta Az igazi szabadság című új albumát. Annak ellenére, hogy a közönségből többen szelídebb hangvitelűnek ítélték meg az új dalokat, nagy sikernek örvendett az új album. Az est végén a csíkszeredai Rebel Wolves MC klub egyik fesztiválszervezőjével, Tákával beszélgettünk a motorosok összejöveteléről, életformájukról.