EgészségünkTáplálkozás és inzulinrezisztencia 2.

2017. július 6., csütörtök, Család

A helyes táplálkozás alapelve az, hogy amennyi táplálékot beviszünk a szervezetünkbe, annyit is használjunk fel.
Mi történik, ha a kelleténél több vagy kevesebb glükózt juttattunk szervezetünkbe?


A túlzottan kevés szénhidrátot tartalmazó diéták, az önsanyargató fogyókúrák nagy kárt okoznak szervezetünkben. A glükóz megvonása nemcsak átmeneti, hanem hosszú távú következményekkel is járhat, mint a fejfájás, feszültség, szédülés, ájulás, viselkedési, gondolkodásbeli lelassulás. A hasnyálmirigyben termelt inzulin nevezetű hormon segít a glükóznak, hogy bekerüljön sejtjeinkbe. Különösen a máj-, izom- és zsírsejtekbe. Ha kevés glükóztartalmú ételt fogyasztunk, mert épp fogyókúrázunk, az agy parancsot ad ki az izomsejteknek, hogy ne nyíljanak meg az inzulin hatására és ne fogadjanak be glükózt, ezzel megspórolja a minimális cukrot a főbb szerveknek. Így ezek a sejtek inaktívvá válnak, kialakul az inzulinrezisztencia. Bár napról napra ugyanakkora mennyiségű ételt fogyasztunk el, mégis hízni fogunk, mert nem lesznek aktív energiafaló sejtjeink, amelyek elfogyasztják a bevitt szénhidrátot. Ilyen eseteben a vérben a cukorszint megnő. A hasnyálmirigy kompenzálja a magas cukorértékeket a magasabb inzulinértékekkel. A cukor eltűnik a vérből, viszont az inzulinszint magasabb lesz a normál értéknél.
Inzulinrezisztencia alakul ki akkor is, ha nagyon sok táplálékot fogyasztunk el. Ebben az esetben a sejtek inzulinreceptorai befordulva a sejt belsejébe jelzik, hogy nekik ez a táplálék túl sok volt, nem kérnek többet, és inaktív sejtekké válnak.
Mit jelent az inzulinrezisztencia, és miért fontos?
Az egy olyan állapot, amikor normális mennyiségű inzulinra a sejtek nem reagálnak. Ezért a hasnyálmirigy kénytelen több inzulint termelni, így kifárad, lecsökken az inzulintermelés, és megjelenik a cukorbaj.
Miért fontos tudomást szereznünk az inzulinrezisztenciáról?
Mert:
– gyakori jelenség, és nincsenek tünetei! Amikor megjelennek a tünetek, addigra a hasnyálmirigy inzulint termelő sejtfunkciói kb. 50 százalékban már elvesztek
– tanulmányok szerint a népesség 25 százaléka inzulinrezisztens, vagy magas inzulinszinttel rendelkezik
– az inzulinrezisztencia a cukorbetegség előszobája, melyet szív- és érrendszeri betegségek kísérnek
– a cukorbetegségben szenvedők 43 százaléka nem éri meg 70. életévét
– a cukorbetegség lappangva fejlődik ki, a betegség a diagnózis megállapításakor már évek óta fennállhat
– az inzulinrezisztencia tíz évvel is megelőzheti a cukorbetegség kialakulását
– prevenciós eszközként használható.
Az inzulinszint mérhető!
Az inzulinrezisztencia kimutatható laborvizsgálattal (Homa IR-vizsgálattal és nem az OGTT-vel!), azonban mivel nem tartozik a kötelező vizsgálatok közé, kevesen tudnak róla. Az inzulinrezisztencia gyógyítható, ezáltal szövődményei megelőzhetőek! Ennek érdekében Sepsiszentgyörgyön Kajasuli indult, ahol megismerhető az étkezés ábécéje. A csoportfoglalkozásokon elméleti és gyakorlati ismereteket lehet elsajátítani a helyes, egészséges táplálkozás terén.
Domokos Izabella dietetikus

Hozzászólások
Szavazás
Készül-e ön nyaralni idén?eredmények
szavazatok száma 718
szavazógép
2017-07-06: Család - :

Gyermekeink

2017-07-06: Család - :

Mentesülnek a tortúrától

A palliatív kezelésben részesülő, gyógyíthatatlan betegségben szenvedő és súlyos fogyatékkal élő gyerekeknek a jövőben nem kell időszakos ellenőrzéseken megjelenniük, hanem csak azt követően, hogy betöltötték 18. életévüket, addig érvényes lesz az első vizsgálaton kapott igazolás – jelentette be Lia Olguţa Vasilescu munkaügyi miniszter.