Bogyó taxi és autókölcsönzés 0720 494 949

Érettségi eredményekA szakoktatás újból leszerepelt

2017. július 6., csütörtök, Közélet

Az országos ranglistán a huszonkilencedik helyet foglalja el Kovászna megye a tegnap közzétett előzetes eredmények szerint. Tavalyhoz képest a háromszéki érettségizők két százalékpontot javítottak, ami elsősorban a matematikának és a  történelemnek, valamint a választott tárgynak köszönhető, románból szinte azonos, magyarból gyengébb a teljesítmény az egy évvel korábbinál.


Az 1201 érettségizőből 812-en (67,61%) érték el az átmenő hatos általánost, a 389 bukottból 342-en ötös alatti médiával zártak. Míg az idei végzősök 72,16 százaléka érettségizett sikeresen, a korábbi évekből próbálkozóknak csupán 34,48 százaléka érdemelte ki a diplomát, így az összesített eredményt az ő gyenge teljesítményük rontotta.
Az elméleti középiskolák 84,64 százalékos átjutási arányt jegyeznek, a pedagógiai, felekezeti és művészeti osztályokban 64,21 százalék a sikeresen vizsgázók aránya, a szakközépiskolákban az érettségizők háromnegyede (74,11%) megbukott.
Román nyelv és irodalomból a leggyengébb az eredmény, a vizsgázóknak csak 76,25 százaléka írta meg az ötöst, ez szinte azonos a tavalyival (76,42%), magyar nyelv és irodalomból 94,24% az átmenő fölötti dolgozat (tavaly 98% volt), de itt jegyezték a legtöbb tízest, ötvenegyet. A legnagyobb javítás a kötelező tárgynál történt, itt a matematika (reál tagozat) és a történelem (humán osztályok) összesített eredménye 87,20% a tavalyi 85,60 százalékhoz képest, a választott tárgynál 87,61 százalékról 88,73 százalékra javítottak.
Az iskolák rangsorában három sepsiszentgyörgyi iskola vezet: Mihai Viteazul Főgimnázium (96,40%), Székely Mikó Kollégium (93,75%), Mikes Kelemen Elméleti Líceum (92,31%). A következő a sorban a bodzafordulói Mircea Eliade Elméleti Líceum (88,50%), a többi elméleti középiskola 65–74 százalék között teljesített, a baróti és a kovásznai vegyes líceumok eredményeit a szakközépiskolai osztályok rontották, a szakképző líceumok diákjai vizsgáztak a leggyengébben, közülük is a kézdivásárhelyi Apor Péter Szakközépiskola végősei, itt a hatvannyolcból ötvenkilencen (86,76%) megbuktak.
A tegnap estig megóvott dolgozatokat újrajavítják, a végleges eredményeket július 10-én teszik közzé.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint jó hatása lesz-e az edzőváltásnak a Sepsi OSK-nál?

eredmények
szavazatok száma 731
szavazógép
2017-07-06: Közélet - Bokor Gábor:

Engedélyezik a medvék kilövését (Székelyföldi tüntetők Bukarestben)

Ötszáz fős tömeg tüntetett tegnap délben Bukarestben a Környezetvédelmi Minisztérium előtt. A protestálók Kovászna, Hargita, Brassó és Maros megyéből érkeztek, gazdák, önkormányzati vezetők, vadgazdák követelték a tárca vezetésétől: oldják fel a medvék kilövési tilalmát, tegyék lehetővé, hogy az emberi életben, a polgárok javaiban kárt tevő vadakat kilőhessék. A tüntetők képviselőit Graţiela Gavrilescu tárcavezető fogadta, majd a másfél órás megbeszélést követően a miniszter a tüntetők közé ment, s kijelentette: még aznap aláírja a miniszteri rendeletet, amely lehetővé teszi az év hátramaradt részében 175 problémás medve kilövését. Ha a további hivatalos procedúra simán megy, leghamarabb augusztusban adhatják ki az első intervenciós kilövési engedélyeket.
2017-07-07: Mi, hol, mikor? - :

Mi, hol, mikor?

IV. Erdővidéki Honismereti Szabadegyetem és Tábor
Baróton az Erdővidék Múzeumában a Magyar örökség című honismereti szabadegyetem és tábor MAI programja: