Kanyaró Háromszéken

2017. július 18., kedd, Közélet
Az utolsó megyék között Háromszéken is megjelent a kanyarójárvány, az elmúlt tíz nap alatt harmincöt megbetegedést jegyeztek, közülük kilenc gyermeket a hét végén utaltak be a megyei kórház fertőzőosztályára. A tavaly megjelent járvány országosan eddig hét és félezer pácienst érintett, harmincegyen belehaltak a kialakult szövődményekbe.
  • A sepsiszentgyörgyi kórház fertőzőosztályán több kanyarós beteget ápolnak. Fotó: Albert Levente
    A sepsiszentgyörgyi kórház fertőzőosztályán több kanyarós beteget ápolnak. Fotó: Albert Levente
A sepsiszentgyörgyi Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi   Kórházba beutalt, 6 hónap és 17 év közötti kanyarós gyermekek Hetéről, Árapatokról, Erősdről, Kovásznáról, Csomakőrösről, Bölönből, Torjáról, Zágonból származnak, egy részüket már a múlt héten hazaengedték, tegnap is volt kiutalás, de továbbra is tíznél több beteget kezelnek. Számuk naponta változhat, ezért amit tegnap jegyeztek, nem biztos, hogy ma is igaz, mivel a kór gyorsan terjed, nagyon fertőző betegségről van szó.
Dr.  Antal Álmos kórházigazgató lapunknak elmondta, az alapellátást felkészületlenül érte a járvány, mert évtizedek óta nem fordult elő tömegesen a kanyaró, azok a családorvosok, akik nem ismerték fel idejében a betegséget, antibiotikumos kezelést adtak a gyermeknek, és az hozzájárul a gyógyulás elhúzódásához. Az orvosigazgató az egészségügyi rendszerben uralkodó káoszról is szólt, hangsúlyozva, óriási felelőtlenség a védőoltások hiánya, de az is nagy baj, hogy nincs egy megbízható központi statisztika arról, hogy kik vannak beoltva és kik nem. Abban sem bízik, hogy valósak a kanyarós megbetegedésekről közzétett országos adatok, mert ha igaz a szakemberek által megfogalamzott vélemény, hogy  általában egy ezrelék a halandóság a kanyarósok között, akkor nem lehet, hogy csak hét és félezren fertőződtek meg, miközben már harmincegyen elhunytak ebben a járványidőszakban.
Megkeresésünkre dr. Maria Creţu, a megyei kórház nyugalmazott infektológus szakorvosa – aki jelenleg helyettes szolgálatot teljesít az osztályon – elmondta, elsősorban olyan gyermekek kapták el a betegséget, akik nem kaptak védőoltást, de a hetei első fertőzött és falustársai esete azt jelzi: a káosz és a fejetlenség nagyobb, mint gondolták. A szakorvos hosszan részletezte az esetet, azt mondta, hosszú pályafutása alatt ilyennel nem találkozott: a hetei gyümölcsszedő család gyermeke megbetegedett, beutalták a brassói kórházba, amikor ott kiderült, hogy kanyarós – amit valószínű, a brassói kórházban kapott el –, átutalták a sepsiszentgyörgyi megyei kórházba. Egy-két nap várakozás után jelentek meg a szülők a gyermekkel, beutalták, és a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani részlege munkatársai beoltották a fertőzött gyermekkel kontaktusban lévő kiskorúakat, de azok gyenge immunállapota miatt szervezetük a betegség megjelenésével válaszolt, és még súlyosabb formában, mint aki a fertőzést más gyermektől kapta. Creţu doktornő elmondta, évtizedekig nem volt kanyaró, sokan nem is ismerik fel az első tünetek megjelenésével, esetleg rosszul kezelik, ami ronthatja a gyors és teljes gyógyulás esélyét. „Régebb szóba sem jöhetett a kanyarójárvány, minden korosztályt a megfelelő időben beoltottak, jók voltak a Cantacuzino Intézet vakcinái, érthetetlen, hogyan borult fel a rendszer, mit történt az immunizálás nagyon jól működő programjával” – hangsúlyozta a szakember.
Múlt pénteken a kanyaró elleni védőoltások megérkeztek a megyei közegészségügyi igazgatóság járványtani osztályára, ott arról tudósítottak, rendes ütem szerint, a hónap harmadik hetében osztják szét a vakcinákat.
Dr. Şereş Lucia gyermekgyógyász, a háromszéki családorvosok egyesületének elnöke tegnap lapunknak azt mondta, egyetlen adag védőoltás sincs a rendelője hűtőjében, minden korosztály minden vakcinája hiányzik, s bár hallott róla, hogy ezen a héten kapnak egyikből-másikból, amíg nem látja, nem hiszi. A járvány óta a kanyaró elleni oltást három hónappal előrehozták, már kilenc hónaposan kellene oltani, de a júliusi adag még nem áll rendelkezésükre, az újraoltást ötéves korban adják, ennél a korosztálynál több hónapos az elmaradás, a többi védőoltásról nem tudják, mikor melyik érkezik, mikor miből tudják pótolni a hiányt.
Az oltási rend felborult, a vakcinák előre nem látható ütemben érkeznek, a szülők egy része türelmetlen, másokat nem érdekel gyermekük immunizálása, vagy egyenesen megtagadják, és olykor azok szenvednek emiatt, akik rendszeresen beoltatják gyermeküket – állítja dr. Şereş Lucia. Azt mondta, kötelezni senkit nem lehet, de a települések közösségi asszisztenseinek, a helyi önkormányzatok szociális munkatársainak a családorvossal együtt kellene megértetniük a szülőkkel: gyermekükre és a közösségre is veszélyes, ha nem adatják be a kötelező védőoltásokat.
Cikk megjelenési időpontja: 2017-07-18 00:00
Hozzászólások
Szavazás
Részt vesz-e a kormány által kezdeményezett népszavazáson a család meghatározásáról?

eredmények
szavazatok száma 4
szavazógép
2017-07-18: Világfigyelő - :

Tárgyalnak a kilépésről

Megkezdődött az Egyesült Királyság európai uniós kiválásáról szóló tárgyalások második fordulója tegnap Brüsszelben.
2017-07-18: Máról holnapra - Mózes László:

Esély a változásra

Jóval nagyobb várakozás és reménykedés előzi meg Klaus Iohannis mára tervezett székelyföldi útját, mint amire az államfő Hargita és Kovászna megyei, igen gyors iramú látogatása ténylegesen lehetőséget teremt. Ha ugyanis az elnök érdeklődéssel és nyitottsággal kíván tájékozódni az itt élők sorsáról, magyar és román gondokról egyaránt, arra a néhány perctől legtöbb egy-két óráig terjedő találkozások, egyeztetések csak részben biztosítanak lehetőséget. Bizony, az őt fogadó székelyföldi önkormányzati vezetőknek tisztán és lényegre törően kell fogalmazniuk ahhoz, hogy üzenetük egyértelmű legyen Iohannis számára.