A stabil káosz

2017. július 31., hétfő, Máról holnapra
Nagy D. István

Egyre kevésbé látszik valószínűnek, hogy a Grindeanu-kormány menesztésekor hangoztatott biztos és stabil országvezetést egyhamar megtapasztalhatjuk – legalábbis Mihai Tudose miniszterelnök csapatának megnyilvánulásai éppen ennek az ellenkezőjét mutatják. Lassan már napi gyakorlattá válik, hogy a kabinet tagjai egymásnak ellentmondó nyilatkozatokkal állnak elő – nem mellesleg olyan kérdésekben, amelyek a kormányprogram szerves részei, és amelyeket a koalíció egy ideig szent és sérthetetlenként kezelt –, illetve egymás után halasztják el az előzőleg igen nagy csinnadrattával beharangozott intézkedéseket, amelyek között különben nem egy még életképes és hasznos is lenne.


A legutóbbi példa erre a jelenségre: a hét vége felé a pénzügyminisztérium közleményben jelezte, hogy 2018. január elsejétől alapvető módosítások várhatóak a társadalombiztosítási hozzájárulások rendszerében. Két újdonságról lenne szó: egyrészt a járulékok összegének szintje több mint négy százalékkal csökken – 35 százalékra –, másrészt azok törlesztése teljes egészében az alkalmazottat terheli majd, szemben az eddigi vegyes rendszerrel, amikor mind a munkáltató, mind a munkavállaló fizetett egy adott hányadot. A szaktárca közleménye azt is megjegyzi: a járulékok összegének kiszámítása, letartása és átutalása továbbra is a munkáltató feladata lesz, továbbá azt hangoztatják, hogy a változások sem a munkáltatónak nem okoznak nagyobb kiadásokat, sem a munkavállaló nettó jövedelmét nem érintik. Röviden elemezve a rendelkezéseket: tudni kell, nem éppen ördögtől való elképzelés ez. Más, szerencsésebb történelmi fejlődésű országokban a módszert már elég régen alkalmazzák, általa ugyanis a munkavállaló biztosabb lehet abban, hogy például a nyugdíjalapba befizetett összegekből később valóban csak ő részesül járandóság formájában, mivel az egész befizetést az ő nevére jegyzik. A munkáltatók szempontjából sem feltétlenül rossz az elgondolás, mivel az a több mint négyszázalékos csökkenés korántsem jelentéktelen összeg, és az nála marad.
A fő kérdés inkább az, hogy ebből az egészből egyáltalán lesz-e valami. Márpedig azt igencsak kétségessé teszi, hogy a minisztérium közleményét megelőző napokban a kormányfő két rendben is leszögezte: kockázatos lenne áttérni az új rendszerre, marad tehát minden a régiben. Ez a kommunikációs „koherencia” kísértetiesen emlékeztet a régi-új munkaügyi tárcavezető Lia Olguţa Vasilescunak a közszféra bérezését illető nyilatkozataira, amelyeket elhangzásuk után ketten-hárman siettek finomítani, cáfolni. A kormányváltáskor beígért megbízhatóság és stabilitás további példái: a családi adózás, a szolidaritási adó körüli kapkodások, halasztások, ellentmondó megnyilvánulások.
Emlékezzünk: Sorin Grindeanu volt kormányfőnek elsősorban azt rótták fel, hogy káoszt okozott, nem működött a kabinet. Utódjának, úgy tűnik, ezt sikerült megerősítenie.

Hozzászólások
Szavazás
Ön szerint bejut-e a Sepsi OSK labdarúgócsapata a felsőházi rájátszásba?eredmények
szavazatok száma 179
szavazógép
2017-07-31: Sport - Miska Brigitta:

Felemelő, ahogy a társadalom reflektál az olimpiai bajnoki címre (Interjú az olimpiai és világbajnok Varga Dániel vízilabdázóval)

Varga Dániel márciusban, még a világbajnokság előtt közleményben jelentette be, hogy többé nem szerepel a magyar vízilabda-válogatottban. A 33 éves vízilabdázó 2008-ban Pekingben olimpiai bajnoki címet nyert a válogatottal, 2013-ban Barcelonában világbajnoki aranyat ünnepelhetett csapatkapitányként, illetve 2005-ben és 2007-ben két világbajnoki ezüstérmet is begyűjtött. Emellett még van két ezüst- és három bronzérme Európa-bajnokságokról, jelenleg pedig a Ferencváros vízilabdacsapatának oszlopos tagja. A kiváló sportolóval a magyar válogatott világbajnoki elődöntőbe jutása után készítettünk interjút, ahol megtudtuk, hogy milyen érzés csak szurkolóként jelen lenni egy válogatott mérkőzésen, mit tervez a jövőben, és milyen Magyarországon olimpiai bajnoknak lenni.
2017-07-31: Belföld - :

Szankciókkal fenyeget a kiutasított orosz vezető

Személyre szabott szankciók bevezetését helyezte kilátásba a hétvégén Dmitrij Rogozin orosz miniszterelnök-helyettes, akinek Moldovába tartó repülőgépét nem engedték be a román légtérbe, Budapesten pedig nem hagyták leszállni.